maanantai 29. maaliskuuta 2010

Reumasairaalan alasajo estettävä


Reumataudit ovat osittain perinnöllisiä pehmytkudossairauksia, jotka aiheuttavat monille sairastuneille pysyvää työ- ja toimintakyvyttömyyttä. Reumasairauksiin kuuluvat mm. Selkärankareuma, Kihti, lastenreuma, Fibromyalgia, Lymen borrelioosi, MCTD, Nivelpsoriaasi, Nivelreuma, Nivelten yliliikkuvuussyndrooma, Osteoporoosi,  Vaskuliitit sekä muut sidekudoksien perinnölliset taudit. Oikealla hoidolla ja kuntoutuksella reumapotilaiden kipuja voidaan vähentää ja työkykyä parantaa merkittävästi.  Myös elämänlaatu kasvaa, kun hoito ja kuntoutus ovat kohdillaan.
Reumapotilaiden hoito ja kuntoutus on keskitetty tällä hetkellä Heinolaan Reumasairaalaan, jonka omistaa Reumasäätiö. Sairaalassa toimii 340 reuma-ammattilaista. Toista yhtä osaavaa organisaatiota ei Suomesta löyty, vaikka niin halutaan uskotella. Todellisuudessa vain Heinolassa on keskitetysti koko erikoissairaanhoidon, kuntoutuksen sekä lastenreuman hoidon erityispalvelut. 
Vain Reumasairaalasta löytyy ainutlaatuinen yhdistelmä osaavia terveydenhuollon ammattilaisia, valtava tieto-taito, käytännön kokemus sekä ennen kaikkea sydäntä ja asennetta vakavasti invalisoivan vamman kuntoutukseen ja hoitoon. Reumalla potilaita kohdellaan ihmisarvoisesti. Monet ovat saaneet Reumasairaalasta kokonaan uuden elämän, kun muualla heidät on jo kertaalleen tuomittu elinikäiseen työ- ja toimintakyvyttömyyteen ja ihmisarvottomaan elämään.
Kaikesta huolimatta Heinolan Reumasairaala halutaan ajaa nyt alas, sillä Reumasäätiö on hakeutumassa konkurssiin. Ja vieläpä todella nopealla tahdilla. Pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että osa kesken olevista hoidoista myös jäisi kesken, sillä muissa yksiköissä ei välttämättä ole tieto-taitoa, rahaa, eikä kyllä haluakaan kuntouttaa hankalia reuma-asiakkaita. Vaativat leikkausoperaatiot sekä moniammattillinen yhteistyö ovat kiistatta parhaiten hallussa Reumasairaalassa, sillä talo on keskittynyt reuman hoitoon ja kuntoutukseen jo vuodesta 1946.
Reumapotilaat ja hoitohenkilökunta ovat vedonneet Eduskuntaan Reumasairaalan säilyttämiseksi, sillä Reumasäätiössä äänten enemmistö on Kelalla, jota taas Eduskunta valvoo. Kansanedustajat ovatkin luvanneet taistella Reuman säilymisen puolesta, mutta edelleen on epävarmaa, löytyykö tuo puuttuva 2 miljoonaa euroa jostain. Reumasäätiön hallituksen enemmistö on jo uhannut erota, mikäli säätiön valtuuskunta ei jätä konkurssihakemusta tänään, maanantaina 29.3. Säätiön hallituksen ja valtuuskunnan puheenjohtajat pitävät konkurssia ainoana vaihtoehtoja, koska potilaita on liian vähän. Herää kysymys, miksi ollaan edes tässä tilanteessa, sillä yleisesti on tiedossa, että reumasairauksien vähentyneestä määrästä potilaskato ei ainakaan johdu. Päinvastoin. 
Reumasairaalaan erikoispalveluita tarvitsisi yksi jos toinenkin, mutta valitettavasti mahdollisuus tähän on riistetty. Reumasairaalan pääomistaja KELA on nimittäin pyrkinyt tekemään kaikkensa, ettei potilaita ohjautuisi Reumalle. Kilpailutukset ja niiden perustuvat päätökset reumasairauksien hoidon organisoinnista ovat olleet aivan järjettömiä. Kuten ESS:n pääkirjoituksessa karusti kiteytettiin, KELA todellakin tulkitsee kilpailulainsäädäntöä kuin piru raamattua, tekee varmaan jatkossakin kaikkensa, ettei potilaita saataisi osaavien ammattilaisten hoitoon. Eikö olekin aika erikoista, että Reumasairaala hävisi syksyllä 2009 ison tarjouskilpailun, vaikka se oli laatupisteissä paras ja hinnaltaan toiseksi edullisin?
Myös tarjousten hintahaarukka ihmetytti monia, sillä kallein vaihtoehto oli 490 euroa ja halvin 190 euroa. Ja mikä järkyttävintä tällä kertaa halvin todellakin voitti, vaikka se oli laadultaan selkeästi huonoin vaihtoehto. Julkisuudessa on spekuloitu, onko Reumasairaalan alasajon syynä vielä julkistamaton päätös siitä, että kaikki kalliit leikkaukset tultaisiin keskittämään jatkossa Helsinkiin Invalisisäätiön Ortonille. Mene ja tiedä. Olipa lakkautuksen syy mikä tahansa, niin suurin kärsijä ovat jälleen kerran tavalliset ihmiset, eli reumapotilaat ja heidän omaisensa.
Eikö olekin silkkaa hulluutta olla työllistämättä niitä huippuammattilaisia, jotka Reumasairaalan leipiin on saatu ja sitoutettu ja jotka pyyteettömästi tekevät kaikkensa, jotta reumasairaiden elämänlaatu paranisi? Reumasairaalan potilaiden mukaan talossa sykkii iso sydän ja lämmin henki, ihan kaikille Reuman asiakkaille.Reumalla toimivat spesialistit ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja huippuosaamisestaan sekä asenteestaan. Reumatologit, erityisortopedit, erityissairaanhoitajat ja sekä muut reumakuntoutuksenammattilaiset ovat valmiina pitämään huolta reumapotilaista jatkossakin, jos heidän vain sallitaan niin tekevän. Reumapalveluiden hajauttamisessa eri sairaanhoitoyksiköihin, joissa ei välttämättä ole edes osaaimsta tai resursseja hoitaa niitä, ei ole järjen hiventä. Kaikkihan sen tietävät, että halvalla saa ainoastaan hyvää paskaa. Joskus ei edes sitä.
Liity taisteluun Reumasairaalan säilyttämisen puolesta vaikkapa Facebookin groupissa. Kaikkien panosta tarvitaan, jotta maassamme saa jatkossakin laadukasta ja keskitettyä hoitoa reumasairauksiin. 

Kuvat: Reuman sivut. 



Ei kommentteja: