lauantai 3. huhtikuuta 2010

Tiedättekö mikä tää on?

Tämä on sellainen juttu, jota en ole ennen tätä päivää pariin vuoteen tarvinnut muttei sitä sentään poiskaan ole otettu. Vaan nyt tartten sitä, koska heitän tuon paremman puoliskon isoon kylään. Elämä risaiseksi! Pimeetä, vettä, pääsiäisliikennettä ja vielä liukkauttakin. Jesh!!! 

Tarkkaavaisuus ei kyllä ole parhaalla mahdollisella tasolla, mutta sitäkin voi onneksi kehittää. Helpoin tapa on keskittymisasteen lisääminen ja suuntaaminen olennaiseen tietoisesti. Kun ajelin autolla, suuntasin kaiken huomion liikenteen havainnointiin. Tää on suht  helppoa, koska autolla ajamisen perustoiminnot on "takaraivossa" opittuina malleina ja liikesarjoina. Kun tietää, miten laitteistoa käytetään ja muistaa liikennesäännöt, voi keskittyä ajamaan turvallisesti eli tarkkailemaan muita liikenteessä liikkujia ja ennakoimaan. Sen sijaan ylimääräiseen sähläämiseen kuten kännykän näpräämiseen tai matemaattisten pulmien ratkaisuun samalla ei riitä kapasiteetti.

Tietoisuuden suuntaamisella olennaiseen on kääntöpuolensa. Kun keskittää tarkkaavaisuutensa johonkin tärkeään asiaan, muut epäolennaiset jäävät huomaamatta. Ne siis pysyvät tietoisuuden ulkopuolelle. Psykologiassa nimitetään tätä ilmiötä jaetuksi tarkkaavaisuudeksi. Useimmissa tapauksissa tämä tosin on vaan hyvä juttu, koska se mahdollistaa keskittymisen olennaiseen ja vähentää kaaosta. Toisinaan kuitenkin saattaa jäädä jotain tärkeitä asioita tietoisuuden ulkopuolelle, mikä taas voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tätä jaetun tarkkaavaisuuden ilmiöitä on helppo käyttää hyödykseen vaikkapa esiintymistilanteissa tai kouluttaessa.

Testatkaa itse, miten jaettu tarkkaavaisuus  toimii. Tässä pari videoklippiä tutusta aihepiiristä Salkkareista. Älä lue tätä juttua pidemmälle, sillä paljastan juonen lopussa. Sen sijaan hyppää nyt Youtubeen, odota että video latautuu mutta älä lue otsikoita tai kommentteja, vaan katso ainoastaan videot. Kun olet katsonut pätkät, lue otsikot ja katso pätkät uudelleen ja voit lukea tän tekstin loppuun. Tässä klipit:

http://www.youtube.com/watch?v=f_K_KfB0CV4
http://www.youtube.com/watch?v=DfPrzQZ1_fk
http://www.youtube.com/watch?v=WZOnfMephVk


--










Koska osasit kohdistaa jälkimmäisellä kerralla tarkkaavaisuuden epäolennaisuuksiin eli tiesit, mitä videoista piti etsiä/löytää, myös löysit ne. Psykologiassa puhutaan sisäisistä malleista, jotka ohjaa havaitsemista. No summa summarum: Aiemmin huomaamattomista ja epäolennaisista yksityiskohdista tuli tietoisia havaintoja. Tässä huomasi, että ihmisen tiedonkäsittelykyky on rajallinen, mutta sitä voi kehittää todella paljon enemmän mitä monet luulevat.Ja myös tuota rajallisuutta voi käyttää hyödykseen niin monissa asioissa. Vinkeetä, eikö?

1 kommentti:

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Hahaa ja pääsin kotiinkin ilman että ottivat sitä pois. ;) ;)