lauantai 11. huhtikuuta 2009

Yläniska perkele (TV)

Johan nyt on. Yläniska meni 'ulkoilusta' niin kasaan, että pää on kuin Haminan kaupunki, eikä taas tiedä, missä on. Perskuta. On kyllä niin vittumainen, kun huimaa niin, ettei pysty tekeen mitään. Sitä se silmien ja otsan jumitus tiesi. Liikaa rasitusta yläniskalla. ;) Toisaalta ihan hyvä, niin voi taas vetää koomassa 1,5 viikkoa välittämättä mistään.

Mutta fyssari oli sitä mieltä, ettei voi joka kerta 'kiskoa' yläniskaa, kun sinne pitää saada samassa suhteessa lihastukea, mitä puretaan kalvokiristyksiä. Jos se yläniska joka kerta myöhennetään auki, se kuulemma vaan löystyy, ja ei tuu ikinä kuntoon. Niinkuin tulis muutenkaan.

Ei näy parempaa tulevaisuutta, ei (TV)


Todistetusta olin ulkona.

Viimeinen pääsiäinen (TV)

Istuin 10 minuuttia pihalla nauttimassa auringosta. Ja lopputulos? Koko putki aivan kivikova ja ei pysty tekemään mitään muuta kuin makaamaan. Tämä oli hyvin todennäköisesti mun viimeinen pääsiäinen. Tästä eteenpäin elän kaikki juhlat, niinkuin ne olisivat viimeisiä. Vappuna vedät hirveät lärvit. Pakko ottaa irti elämänsä viimeiset rippeet, koska mä en tästä parane, vaikka tekisin mitä.

perjantai 10. huhtikuuta 2009

I want get to high (TV)

Tohtori Tod Hiro Mikuriyan mukaan kannabiksella voi hoitaa mm. niska- ja selkäkipua!
Huh, huh...

http://kannabisuutiset.wordpress.com/2009/01/23/lista-kroonisista-tiloista-joita-voi-hoitaa-kannabiksella/

Anatomiaa (TV)

Jos anatomia kiinnostaa, kannattaa tutustua tähän! Oulun yo:n biokemian ja fysiologian laitos auliisti jakaa kaiken matskunsa netissä meille tutkija-luonteille! Hyvä! Kiitos! :)

http://www.google.fi/m/search?eosr=on&q=sidekudos+lihas&site=search&mrestrict=xhtml&start=10&sa=X&oi=blended&ct=more-results

Kalvot esittelyssä (TV)

Moi!

Tässä dokussa on kuvattu hyvin sivulla 4 ne kalvot, jotka ympäröivät yksittäisiä lihassoluja + koko lihasta.

http://www.google.fi/m/search?eosr=on&mrestrict=xhtml&q=sidekudos+lihas

Että ei ihme, kun noin systeemi kyrvähtää, niin ei meinaa millään korjaantua. :(

Älä aja kovassa kaulatuessa (TV)

Jaa miksi? No, joudut maksaan viulut, jos vedät sen kanssa kolarin, olitpa syyllinen tai et.

Lue tarkemmin täältä:
http://p3.foorumi.info/niskavamma/viewtopic.php?p=1180#1180

Terve (TV)


Ja totesin, että helvettiikö sitä piilottelemaan kasvoja. Kyllä niitä sentään kehtaa esitellä. Niskan nivelsiteitä taas ei.

Jos joku tunnistaa, niin siinähän tunnistaa. Ohessa siis muutama flexaus-kuva kesältä 2007.














Kaikki kuvat:
Copyright Tahdonvoimaa.

Mustavalkoajattelu sucks (TV)

Totesin, että olin mustavalkoinen ja itsekäs, kun löin hanskat tiskiin blogin kanssa. Anteeksi.



Tarkastelin asiaa uudelleen, kuten lupasin, ja totesin, etten voi olla niin itsekäs, että lopetan tiedonannon läheisilleni (ja muillekin), jotka haluavat päivittäin voinnistani kuulla. Kai. ;)

Päätin, että tästä päivästä alkaen kirjoitan tänne 90-prosenttisesti hyviä asioita. Ei mun elämä kuitenkaan NIIN paskaa ole, mitä se oli 2008 pääsiäisenä. En ees muista sitä.

Ainakin lopetan turhan ruikutuksen ja valittamisen ja lähinnä vaan raportoin oloistani. Olo on mitä on, sille ei voi mittään, mutta omaa suhtautumistaan paskaan voi onneksi aina muuttaa. Ehkä sillä myös kuntoutuu nopeammin.

Tilasin tänään XCO-trainerin, koska olen kyllästynyt vesipullon heilutteluun. Oon ajatellut jo pitkään tilata, nyt toimin...

Kalliiksi tulee tämä vamma - 93 e humpsahti Alloplastin, joka maahantuo niitä, tilille. Mulla on myös Flexi Bar (ostin kerran 'kevyessä' kesäpöhnässä toimistoliikuntavälineeksi tangomarkkinoilta;) mutta se ei sovi näin sairaalle, eikä pienissä sisätiloissa treenaamiseen, kun on yli metrinen hiilikuitutanko.

XCO Trainerilla voi treenaa lapoja ja haboja maaten, niin se on jees. Tsekatkaa itte tarkemmin.
Löytyy täältä.

Luojalle kiitos fysiikan laeista! Niillähän tossa rahastetaan. Oisko Newtonin massan hitaus? En minä tiiä, kunhan heitin. ;)

Kuva: Copyright, XCO Trainer

torstai 9. huhtikuuta 2009

Hahaa (TV)

Luulitte, että murrun kirjoittamaan kuulumisia, mutta en! :) Hyvät pääsiäiset itse kullekin!

Ja Musti, 'Kyrpä ottassa' ei ollut mun kädenjälkeä, mutta
www.harhakuva.org:sta
voi ostaa omaksesi, jos/kun innostuit. ;)

keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

The End - toistaiseksi, TV:n osalta (TV)

Pää painaa sata kiloa ja blogi tauolle (Tahdonvoi maa)

Korvat toimii, pää painaa sata kiloa. Hyppäs siis takaisin ylemmäs jumitus. Heti, kun seison/kävelen vähänkin enemmän, se rankaisee.
:(

Huomenna meen joka tapauksessa altaalle, kävi miten kävi. Kokeillaan, meneekö pahemmaksi vai paremmaksi. Ei auta muukaan.

Olo on edelleen sellainen, että C0-väli ois tuhannen kasassa. Ei tajuu. Eikä jaksa enää ees yrittää tajuta. Olkoot koko vitun paska.

VITUTTAA!
KOKO ELÄMÄ PILALLA, SAATANA.

Mä pistän tän blogin kirjoittamisenkin paussille. Taistelut on taisteltu, ja en halua jauhaa pelkkää valitusta. Jos joku jaksaa kirjoittaa tänne jotain, niin go ahead. Kattellaan, milloin jaksan innostua tästä uudestaan. Onhan tossa lukemista 1700 tekstin verran.

Koittakeehan muut pärjäillä paremmin!

Kela taas sählää (Tahdonvoimaa)

Kelasta tuli tänään kirje, että teepäs tyttö sairaspäivärahahakemus joulukuulta 08. No, minäpä olen tehnyt sen 17.12. Soitto Kelaan ja sieltähän se löytyi - elokuun 08 kansiosta. Niinpä niin... Ja kyllä nauratti, kun kirjeessä oli vielä hirveät ukaasit, kuinka menettää päiväraha, jos hakemus ei ole tullut 4 kuukauden sisällä sairaslomatodistuksen alkupäivämäärästä. Tämä on niin tätä!

Ps. Oon muuten huomannut, että kreikkalaisissa biiseissä sanotaan aina 'sakapo', eli rakastan sinua! Kovin ovat tunteellisia nuo kreikkalaiset.

Pakko uskoa (Tahdonvoimaa)

... että kierrän kehää. Nyt kun on korvat auki, C7 on niin tiltissä, ettei pysty rankaa kääntämään. Ja se taas heittää koko kropan tukkoon siitä alaspäin, kun paino kasautuu vuorostaan hartioista ristiselkään.

Seisomaan ei pysty sekuntiakaan. Eikä etenkään kävelemään. Olin kovasti menossa altaalle mutta en yksinkertaisesti pysty menemään sinne, kun C7 ei voi ottaa yhtään painoa. Täytyy kokeilla viikon verran, josko ojentien hinkkaaminen toisi tukea sinne. En ole pystynyt niitäkään tekemään kahteen viikkoon.

Ensi kerta fyssarilla on tuomiopäivä. Ehdotan, että lopetetaan hoidot, koska ei ne vie kuntoa enää ylöspäin. Olo on pyörinyt marraskuusta alkaen ympyrää. Täytyy vaan katsoa, mihin omalla harjoittelulla pääsee. Jossei tuota tulosta syksyyn mennessä, niin se on suvannon paikka. Tuskin kuuden kuukauden jälkeen yhtäkkiä alkaa paranemista tapahtua. Perseestä kuulua siihen 10 prosenttiin, mutta minkäs teet?

Aina elämä ei mene, niinkuin haluaa. Siitä olen iloinen, että olen kaikkeni yrittänyt. Elänyt juuri, niinkuin on ohjeistettu. Tehnyt harjoitukset (melkein;) oikein ja tsempannut itseäni viimeiseen asti. Aina se ei vaan riitä.

Mä oisin niin paljon halunnut vielä elää normaalisti mutta tällä kertaa oli määrätty toisin.

Eniten harmittaa, että sekä minä että kaikki läheiseni uhrasivat ihan saatanasti energiaa tähän taisteluun. Ja mitä sainkaan kiitokseksi tästä vuoden kidutuksesta? En mitään.

tiistai 7. huhtikuuta 2009

Post Scriptum (TV)

Unohdin raportistani, että oon tehnyt rintarangankierrot ihan päin helvettiä. Kun vaikutus pitäis saada keski/alarankaan, oon sitten onnistunut vetäseen sen ristiselkään. Taito se tuokin kuulemma tehdä NOIN väärin.

Että ei ihme, kun C7 on taas vammaillut, koska en ole osannut kohdistaa mobbausta siihen - viimeiseen 4 kuukauteen. ;) Tänään kun yhdessä sitä liikettä treenattiin, tuntui taas niin luuserilta. Vuoden hinkannut samaa juttua, josta lähes puolet vituilleen.

No, ft otti omaan piikkiin. ;) Mitäs luotti liikaa siihen, että osaan liikkeet kolmen yhteisen harjoittelutuokien perusteella, 'nuori kun oon'. Koukistajat sentään meni oikein. Halleluujaa.

Bongaa tekstistä hauska kihrotusvire (TV)

Keksin tänään, että mulla on piilevä kusitauti. Olen siis virallisesti "pissis". ;)

Eikä mikään ihme, kun on polkenut siellä jäämurskassa privat poolilla. Tutut oireet on ollut jo jonkin aikaa, mutta olen aatellut sen olevan flunssaan liittyvää. Tänään sitten tuli alaselkäkin kipeäksi, niin totesin, että kyllä se virtsis on.

Ei jaksa lähteä mihinkään kokeisiin, joten kysyin fysiatrilta, voisko uusia vanhan Trimopan -reseptin. Tuo virtsis selittäis nääs mun heikon yleistilan. Sillähän se selviää kun vetää antsakuurin! Ei tunnu missään tässä konkurssissa...

Mutta etsiessäni kiivaasti diagnoosia netistä, löysin jotain koomista. Oheinen teksti liittyy kyllä virtsaputkentulehdukseen, mutta itse putki on saanut erittäin kuvaavan uuden nimen jossain kohtaa ... ;) Bongaatko Sinäkin missä?

Tästä bongaamaan!

Jaahas (TV)

C0 oli aivan suorassa. Eli keho todella hylkii oikeessa asennossa olevaa yläniskaa ja pamauttaa sitten C1 ja C2:n päin helvettiä.

Putoaminen ja takaraivokiristys tulee sieltä korvien kohdalta, kun se poikittaiskalvo kiristyy ja kaikki syvät pikkulihakset on ottanut damagea. Keikkuminen siitä, että C0:n nivelside tai/ja tukilihakset on löysät.

Tänään väännettiin ja käännettiin juurikin poikittaiskalvoa (tentorium). Oli kuulemma kuin vanhaa kuivahtanutta tiskirättiä ois rutistanut. Siltä se tuntuikin. Kun käänsi niskasta, tuntui suoraan nenässä. Ei silti heittänyt nenäpainetta - vielä ainakaan. Samoin oikea korva oli ihan tiltissä.

Mulla on vaan niin superherkkä hermosto, että on kuulemma veteen piirretty viiva, mikä on sit liikaa hoitoa, ja kinnaa kalvon entistä pahempaan jumiin, ja mitä vie tilaa eteenpäin. Se on varma, että poikittaiskalvo on ollut vinksallaan jo pitkään.

Putoaminen/joustaminen on suuri kysymysmerkki. Yksi vaihtoehto on se, että sisäkorvassa/korvan takana on jotain mekaanisessa puristuksessa tai sinne niskasta menevä hermo on pinteessä jossain matkalla. Se tosin aiheuttaisi normaalisti, (mut mä en olekaan normaali!) huimausta, ei tuollaista 'pudottavaa tunnetta' ja epävarmuutta. Todennäköisin syy hönötasapainolle on kehon asennon ja asentotunnon muuttuminen.

Mitäs muuta?

- Kraaterit on kallon keskiluun saumoja. Ei ole tuntunut ennen, kun on ollut niin paljon turvotusta ja arpea.
- Kasvojen puutuilulle ei ole muuta selitystä, kuin arpikudos C0-välissä. Tai sitten tulee ylempää, mikä on huonompi juttu. Ei voi tietää.
- Suurempi kävely kiellettiin toistaiseksi, kerta se ärsyttää yläniskaa. Eli saan jatkossakin pysyä himassa ja tylsistyä.
- Pulloon täytyy taas alkaa puhaltaa.
- Sternot on jo vahvat ja ens kerralla saan sit syvien lihasten varsinaiset harjoitukset.
- Koukistajia alan tekeen ilman tyynyä, eli totuttaan takaraivoa kovemmalle petille.
- Vaakatasoläppärille ei ole asiaa, jos siitä tulee huono olo. - Altaalle on mentävä, vaikka pää kädessä. Tai hankkia puku ja painella järveen. ;)
- Pitää kuulemma rukoilla, että hermosto antaa joskus periksi.
- Työtä on enemmän edessä kuin takana.

Että paska tulevaisuus kaiken kaikkiaan. Seuraavan kerran meen hoitoon kahden viikon päästä keskiviikkona. Sit jos kevään aikana ei tule selkeitä edistysjaksoja, täytyy miettiä, että mitäs vittuu me tehdään. Kymmenen prosenttia ei vaan parane, vaikka tekis mitä.

maanantai 6. huhtikuuta 2009

Dancing Feet a.k.a lonkan kierto (TV)

Mikä epäkohta kuvassa on? (Tahdonvoimaa)

Lavin ja Musti ei saa vastata, koska niille näytin 'epäkohdan' ihan livenä. ;)

Oikein arvannut perii Läheisen sitten joskus, kun en sitä tarvi. Siis mikäli sellainen päivä vielä tulee...

Jos oikeita vastauksia on useampi, voidaan Läheisen täytteet pistää jakoon. Siitä saa kivoja kyynärtukia tai polvisuojia n. 5 hengelle. Kiinnityskuminauhaksi voin lahjoittaa siivut limenvihreästä Unelmasta. En hirveesti, että pystyy hinkkaan ojentajia biitsikuntoon (kesäksi 2015).

Samplejä (Tahdonvoimaa)

LL, kuinka saatoit edes ajatella, että kysyisin tuollaista asiaa, kuin MIKSI HELVETISSÄ PAINELET SITÄ SPINEÄ? Minäkö kysyisin? No, en todella. ;) MUTTA MIKSI?!

Hyvä, jos ranka on ollut parempana! Sehän on vaan ilo, että kirjoitukset vähenee. Nähtävästi mä meuhkaan täällä yksinäni loppuelämäni. ;)

Kyllä kreikka ja latina helpottaa toisiaan: Sanamerkityksissä on paljon samaa, samoin kieliopissa.Latinan kieliopin jälkeen edes kiina ei tunnu missään. Se latina oli yhtä vidua nääs. Pelkkiä substantiivien sija(?)muotojakin oli enemmän kuin suomenkielessä ja verbit taipui persoonien ja tapaluokan lisäksi vielä ties missä muodoissaan. Niin vaikeaa.

Kreikassa oman haasteensa luo kirjaimet sekä painotus. Se on niin erilainen kieli, että pitäis asua hetki Kreikassa, että oppis painotukset. Tosin iskä laittoi kreikkalaisen nettiradion koneelle ja tossa se nytkin molottaa. Oletettavasti kuuntelen juuri suklaapatukkamainosta, tai kaakao. ;)

Ja tenttikirjoista puheenollen. Lukekaapas tämä. On näet kuivempaa kamaa kuin Beduiinien lannevaatteet Saharassa maratonin jäljiltä.

Kappale:
Hengen ja luonnon historiallinen pariutuminen

'Tavoitteena on luoda sellainen tietoteoria, johon radikaalitkaan kumoukselliset voimat eivät voi vaikuttaa ja jossa immenenssin vaikutuksen alainen henki kuitenkin kykenisi saavuttamaan transsendenssin. Henki puhdistetaan samalla tavalla: Kuin se irrotetaan aineesta, henki irrotetaan ruumiista. Totuus voidaan saavuttaa ainoastaan puhtaan ja absoluuttisen olemisen alueella'.

Mitä tästä opimme? Emme vissiin mitään.

Mrzim moj kralježnice!! (LoisLane)

No puhutaan sitten kielillä, prkl! :D Ja otsikon hyvin arvattava sanoma muutamalla tutulla kielellä:

Je déteste mon épine dorsale.
Odio mi espina.
Ich hasse mein Rückgrat.
Jag hatar min ryggrad.
I HATE MY SPINE.... no nyt alkaa vieraat kielet loppuun kesken, mutta sanoma varmaan tullut kaikille selväksi viimeistään tuossa lontoon kielen kohdalla.

Pientä selkävihaa on siis ilmassa, kun kuntoutuminen on taas ottanut hieman takapakkia. Enimmäkseen selän kanssa pärjää jo kivasti, mutta sitten on taas turhan usein tuttuja Bionic Woman -päiviä, jolloin täytyy pukea kaikki mahdolliset tuet ja vermeet, että selviää.

Oikea SI-nivel on taas parin päivän ajan ollut ärtyneenä. Löysin myös vahingossa alaselästä kohdan, johon kevyesti painamalla sain aikaan helvetilliset kivut. Ei nyt ihan taju mennyt, mutta päästin tuskaisen huudahduksen. Lieneekö kyseessä joku repeämäkohta vai onko tapahtunut jotain uusia mukavia paskoutumisia? Ja joo, joo, tiedän, tiedän.. Tahdonvoimaa todennäköisesti kysyy heti ensimmäisessä kommentissaan, miksi menin painelemaan selkää? :D Siinäpä kysymys, johon en itsekään tiedä vastausta. Noh, löytäähän TV:kin kaikkia mahdollisia kraatereita päästään, eli ei yhtään tuomita siellä mun physical explorationia.

Selkä on siis ollut oleellisesti paremmassa kunnossa, kun en ole täälläkään käynyt mies/naismuistiin valittelemassa. Tosin toinen, painava syy siihen on myös työ- ja opiskelumäärä. Aika hulluja tunteja tullut vedettyä viime aikoina... ja olen myös onnistunut kusemaan unirytmini. Se oli jo mukavasti toista kuukautta ihan kohdillaan, vaan ei enää. Taas menee hereillä pikkutunneille, jotka sitten muuttuvat suuremmiksi. Helposti kolmeen tai neljään... ja kun nukkuu huonosti, ei myöskään ole mainittavaa ruokahalua. Toivon hartaasti, että paino ei ala tippua. Sit ei kohta ees uppois suvantoon! Se kauhuskenaario pitää kuitenkin SuMulaisena pitää mielessä ja mussuttaa suklaata tyytyväisenä.

Palatakseni vielä vieraisiin kieliin. Mun mielestä on ihanaa, että Tahdonvoimaa opiskelee jotain noinkin eksoottista kuin kreikka! Ja onhan sulla siellä se latinakin. Onkos niistä muuten apua keskenään?

Tunnistaakos kukaan mun otsikkokieltä? ... muut kuin TV. ;)
Mutta nyt töiden ja pänttäämisen pariin. Tänään olisi 16:30 alkaen ohjelmistotuotannon tentti. Pakko jakaa kaikille tyylinäyte suomenkielisestä opuksesta:

"Yhden yleisen tulkinnan mukaan error on ihmisen toiminto, jonka tuloksena syntyy defect. Tämän tulkinnan mukaan fault on ohjelmakoodissa oleva defect, jonka tuloksena sitten failure aiheutuu".

........ näillä mennään.

Kuis nyt? (TV)

Ei nukuta yhtään? Outoo. Niskakin on parempana kuin eilen, mutta silti ei nukuta. Ehkä johtuu C0:sta, että on semmoinen ahdistava olo. Ei huono mutta levoton. Mä en tajuu, kuinka se on voinut olla 5 vuotta kenossa aiheuttamatta oireita, kun nyt tunnen sen lipumisen välittömästi kalvoissani... Herkistyminen.

Mitattiin tänään pitkästä aikaa verenpaine, joka oli oikke jees 128/85. Pulssi sen sijaan on pystyssä ihan hirvee - yli satasen. Se on tosin normaalia, kun niska on lysyssä. No, tulipahan tsekattua.

Täytyy kysellä tiistaina, kun meen fyssarille, että mitä ihmettä noi mun päässä olevat kuopat on. Varmaan revähtäneiden lihasten kiinnityskohtia. Kiinnostaa vaan tietää, kun vannon, ettei niitä ole aikaisemmin ollut.

Jaahas, jos nyt sit pakottais ittensä nukkuun! Hyvät yöt. Ja huomenet aamuherääjille.

Ps. Mamman riisipuuroa on vain pieni kauhallinen jäljellä aamuksi. ;)

sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

KPPP (Tahdonvoimaa)

Ei ole nyt PMMP vaan KPPP, eli KarvaPallon Parhaat Puolet.

Kaikkea siitä saakin: Keinosydämen ja lentävän hairy-Fallos-symbolin.

Τι κάνετε; (Tahdonvoimaa)

Tänään on luettu koko päivä kreikkaa. Ihan virkistävää palauttaa kieltä mieleen kyselemällä sanoja iskältä. Hyvin muisti, vaikkei ole käyttänyt kreikkaa moneen vuoteen. Porukat on lähdössä syksyllä Kreikkaan, niin iskä kertaa jo. Jos oon terve syksyllä, lähden itsekin perässä. Tuskinpa.

Äiskä teki kaapin täyteen ruokaa, niin taas pärjää. Makaroonilaatikkoa, keittoa ja riisipuuroa. Vähän kuin joulu ois tullut taas. ;)

Niska separoi taas eilisen jälkeen. En tiedä miksi. Separoi vaan. Tai sitten oon tulossa kipeeksi. Nyt separointi on siirtynyt hartsuihin ja rintarankaan. Sinne, missä se vamma virallisesti on. Kyllä yläniskakin on ihan lopussa mutta yllättävän hyvin kestänyt kuitenkin.

KJK (Tahdonvoimaa)

Kannatti Jauhaa Kalvoista.

Omatkin nääs aukes ihan yllättäen. Halleluujaa! Toivotaan, että pysyykin.

On kyllä kummallista - välillä ihan kunnossa, välillä meinaa henki lähteä. ;)

KM (Kalvomaisteri) esittäytyy (Tahdonvoimaa)

Oon hiljalleen opiskellut biologiaa, anatomiaa ja fysiologiaa, sillä aattelin lähteä tervehdyttyäni 'lomalle' Floridaan ja suorittaa siellä Palm Beach Gardenissa sijaitsevassa Uplegder -instituutissa CST-opinnot. Velaksi, tietenkin.

No kalvoista tuli mieleen, että kuinkahan moni todella tietää, että niskan(kin) nivelsiteet + muut tukirakenteet on sidekudosta (esim. kollageenisäikeitä), joka on uusiutuvaa tavaraa? Mutta ei se itsestään ilman hoitoa ja harjoittelua uusiudu.

Mun fyssari aina sanoo, että alarialigamenttivamma on 'piece of cake', jos sen kuntoutus alkaa saman tien ja kuntouttaja tietää, mitä tekee ja ohjeistaa myös potilaan siihen.

Kerran kysyin, kuinka moni hänen potilaansa on sitten kuntoutunut ko. vammoista. Kuulemma jokainen, jolla on ollut pitkäjänteisyyttä, älliä ja uskoa paranemiseen.

Sitten kysyin, mihin niskavammoista kuntoutuminen perustuu.

Vastaus oli:
'Dear, ihminen uusiutuu koko elämänsä ajan mutta pitää tietää, mikä sitä uusiutumista edesauttaa ja aloittaa hoidot ja harjoittelut ennen kuin kudokset arpeutuu ja hermot on ollut liian kauan shokissa. Kun turmasta on mennyt kauan, kudosta on vaikea(mpi) elvyttää mutta aina voi vähän auttaa!'

No niin, nytpä sitten kysynkin, kuinka moni hermotason alarialigamenttivamman (tai muun yläniskavamman) saanut potilasta on:

A) Diagnoosin n. 2 kk:n sisällä diagnoosin
B) Oikean diagnoosin
C) Saanut diagnoosin fysiatrilta, joka on käynyt CST-kurssit ja perehtynyt autonomisen ja kipuhermoston toimintaan ja osaa laatia kuntoutussuunnitelman
D) Päässyt HETI kuntoutukseen, joka vaikuttaa hermotasolle asti (Esim. CST)
E) Saanut OIKEAT harjoitukset + säännöllistä harjoittelunohjausta esim. juuri yläniskan ligamenttivammaan liittyen mm. kielen imemiset, silmien kautta tapahtuva mobilisointi, leukanivelliikkeet, kitalakimobilisoinnit yms.
F) Saanut ohjeet ja vinkit arkeen itsekin whiplashistä selviytyneeltä fysioterapeutilta?

Ei varmaan kovinkaan moni.

Suomessa ei yksinkertaisesti ole yläniskavammoihin perehtyneitä fyssareita, joilla on hallussa hermotaso, kalvotaso + koko anatomia sekä hoitometodina hermotasolle vaikuttavat jutut SEKÄ omakohtainen kokemus whiplashistä! Joku palikka uupuu kaikilta, paitsi muutamalta fyssarilta. Helvetin harmillista!

Hollannissa kaikki valmistuneet fyssarit voivat osallistua jatkossa CST- jatkokoulutukseen, ja kursseja markkinoidaan kuulemma merkittävästi. Niillä käydään kalvot ja hermosto läpi todella tarkasti. Tuo on hieno edistysaskel!

Mutta mitä Suomessa?

Täällä kun puhut kalvoista fyssarille tai lekurille (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta), jengi nauraa päin naamaa, että pidä kalvos...

Mutta ei kannattais. Kaikki mun nykyisen hoitavan lafkan potilaat, joilla on ollut kärsivällisyyttä, älyä ja luottoa, on nimittäin aika pirun tyytyväisiä ja esimerkki siitä, ettei kalvoteoria ole huuhaata. Jatkan siis selkärangan kalvojen kimpussa... ;)

Aamen.