tiistai 30. kesäkuuta 2009

Vastauksia ja rajoja (TV)

Sain tänään fyssarilta hyviä vastauksia kroppani tilanteeseen. Tai siis ylipäätään siihen, mitä whiplash-tyyppinen vamma aiheutti mun kropassa. Muista en tiedä. Eli kun hermot/hermojuuret venähtää, syntyy asentotuntohäiriö syvätuntopuolelle. Häiriö "kohdistuu" synkroniin eli ajoitukseen, eli siihen, miten nivelet, kalvot, lihakset ja hermot toimii yhteen.

Erään australialaisen tutkimuksen mukaan synkroni hidastuu kiputilanteessa.
Toisin sanoen stabiloivat
kudokset (pohjasta pintaan), esim. kalvot/nivelsiteet ja lihakset, myöhästyy joitakin millisekuntteja, jolloin nikamat /nivelet pääsevät
ikäänkuin liukumaan (liiramaan). Rangan toiminta ei siis ole hallittua. Yleisemmin liiraus tapahtuu eteenpäin, mulla yläniskassa sivuttain ja alarangassa eteenpäin. Samoin tietenkin käy ko. alueella oleville hermoille, sillä nehän ne tunteet- ja käskyt antavat.

Miksi mulla on varmempi olo neopreenissä? No, koska se lisää pintapainetta ja parantaa näin ollen pintatuntoa, jolloin
syvätunnonkin on "helpompi toimia". Samalla tavalla toimivat kauluri ja teippi, sekä lihakset ja nivelsiteet, kunhan ne saavat hermoilta oikea-aikaisen käskyn. Ja miksi käsky ei sitten ole oikea-aikainen? No, koska hermokudos ja hermojuuret on vaurioitunut venähdysvamman takia. Että sil viisii. Eipä tartte miettiä enää, kun vastaus tuli whiplasheihin erikoistuneen lekurin ja fysiatrin yhteisselvityksenä. Nyt voin keskittyä vaan ajan tappamiseen, auringon ottoon ja täyspäiväiseen ketutukseen.

Saas nähdä kuin käy, kun lekuri piikittää mut keskiviikkona klo 12. Oisin saanut jo tälle pvälle peruutusajan, mutten mennyt! Miettikää, eka kerta ever, kun saatoin sanoa kriisiajalle ei. ;) Mut niska on ollut inasen parempi vesikävelyn ansiosta. Yläniska haraa vastaan edelleen, samoin alaranka hieman liiraa, mutta ehkä ne viel joskus. Muuten alkais toimia jo suht hyvin keho kokonaisuutena, kun sais ton asentotunnon kohdilleen. Eli kun viel keksitään jotain C0:lle, joka on mun mielestä päin persettä. Mutta jos ft sanoo, että se on suorassa, niin en voi vastaankaan väittää. Sitten ongelma tulee muualta. Eli löysä C0 tekee liian vahvaa tukityötä (siirtyy paikoilleen ja pois vuorotellen) ja aistin sen, vaikka yritän olla itseäni tarkkailematta. Tai sit tuntohäiriö voi tulla yksittäisestä hermojuurihäikästä (kortisoni auttaa!), kalvon vedosta (todennäköisempi) tai vaikka Kuuban ilmasto-olosuhteiden muutoksesta (todennäköisin). Olen liian herkkä.

Onneksi mieli on vahva. Kyl mä hulluks oisin tullut ilman fysioterapeuttiani, joka auliisti aina kaiken mulle selittää/selventää. Kun tietää, mistä oireet johtuu, on helpompi hoitaa/hoidattaa itseään ja suhtautua tähän persläpivammaan.

Nyt öitä! Huomenna taas pihalle. Grillasin sit ittelleni aivan törkeet rajat. Jatkan huomenna rajottomissa hommaa.

Ei kommentteja: