perjantai 18. syyskuuta 2009

Hiphei

Muutkin on alkanut istua pallolla. Hienoa!
http://quinoaa.blogspot.com/2009/09/laatua-halvalla-idut.html
Tosin tossa asennossa jos kauan istuu liian plösöllä pallolla, kädet roikkuen rinnan korkeudella ja niska eteenpäin työntyneenä, voipi olla tukirankavaivoja tulevaisuudessa.

Elikkäs, jos mielit istua ergonomisesta jumppiksella, pallon pitäis olla riittävän korkealla, että saat jalat oikeaan asentoon ja vältät polvet suussa -meiningin sekä hartioiden jännittymisen. Mut hei, Quod licet Jovi, non licet Bovi eli se, mikä sopii Juppiterille ei sovi Härälle. Vanha sananlasku (lat.). Jotkut tykkää istua jalat suussa liian matalalla pöydän edessä, ja niinkin voi tehdä.


En ala muiden tyylejä arvostelemaan, mutta tässä muutama perusjuttu, mitkä itte huomioin, kun valkkasin istumapalloani ja hain hyvää asentoa.
- jalat vajaa 90 asteen kulmaan, ei ainakaan yli niin, että polvet on suussa
- jalat ei myöskään voi olla ns. suorana, koska muuten yläkroppa tilttaa etukenoon, kun hanuri valuu pallon "takaosaan", kun haet oikeaa painopistettä (Kokeile, josset usko)
- palloon ei saa upota (Kokeiles huvikses istua liian plösöllä)
- jos kuitenkin perse vajoaa palloon, pistä lisää ilmaa tai hommaa tiukempikuorinen bolde tai nosta pallo ylemmäs!
- älä istu "etu"reunalla (kiikkaa helposti ja ryhti on iha päin prinkkalaa) vaan rohkeesti koko assillä
- katso, että paino jakautuu molemmille kankuille, monet istuu epätasapainossa joko oikeeelle tai vasurille kallistuneena
- sovita pöytä pallonkorkeudelle tai koko homma menee munille. Jos pallo on liian alhaalla, niska ja hartiat jännittyy niinkuin em. linkin kuvassa.
- älä istu pallolla, jossei syvät lihakset ole hyvässä kunnossa. Pallolla istuminen vaatii keskivertoa parempaa vartalonhallintaa ja kannattaa aloittaa vähitellen. Jos syvät lihakset ei toimi, niin pintalihakset joutuu tekeen duunia kun taiteilet boltsilla ja tulevaisuudessa on luvassa jumeja ja jäykkyyttä.
- Aloita siis treenaus vähitellen vaikka töllön katselusta! Lisää työergonomia (niskan ja hartioiden hallinta ns. pääteasennossa) mukaan vasta, kun olosi on varma ilman.

Tsemppiä palloiluun!

Ei kommentteja: