sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Aivot, 2

Tiedemiehet uskoivat pitkään, että ruumis ja sielu ovat erillisä yksiköitä. Se ei kuitenkaan estänyt pohtimasta, oliko joillain tietyillä kehon osilla, kuten juuri aivoilla, yhteyksiä psyykkisiin toimintoihin. Kun aivojen perusanatomia hahmottui vähitellen 1700-1800-luvuilla, alettiin pohtia tarkemmin, millä kehon osilla tarkkaan ottaen tuo yhteys löytyisi. Erityisen kuuluisaksi tässä paikantamisessa tuli Franz Gall ja hänen frenologiaksi kutsuttu oppinsa.

Gallin mukaan ihmisen psyykkiset kyvyt sijaitsee eri osissa aivokuoressa. Jos ihminen erityisesti harjoitti jotain kykyään, vaikkapa muistia, kyseinen aivoalue laajenisi ja aiheittaisi päähän kyhmyn. Aikamoista! :) Gallin meni hommassaan niin pitkälle, että pystyi nimeämään 27 psyykkistä kykyä ja näin ollen myös kyhmyä. Luomiskyky paikallistettiin ohimoihin. Hyvyys, itsevarmuus ja rohkeus sijoittuivat pitkin kalloa päälaelle edestä taakse asti. Romanttinen rakkaus oli löydettävissä kallon alaosasta. Niin, ettäs tiedätte ny sitten, ku ens kerralla kokeilette niitä päässä olevia patteja. ;)

Frenologia tyydytti tiedonjanoiset tiedemiehet ja osan lääkärikunnasta pitkäksi aikaa, ja frenologian (paikkansapitämättömiä) oppeja saattaa löytää vielä 1900-luvun alun oppikirjoista. Frenologian suosiosta kertoo myös se, että Iso-Britannian frenologinen seura lopetettiin vasta 1967.

--
Jatkuu joskus teemalla Paul Broca ja ensimmäiset paikallistamishavainnot menehtyneillä, päänsä loukanneilla ihmisillä 1861.

Ei kommentteja: