maanantai 8. maaliskuuta 2010

Sympatia vs. vittuilu?

En ole koskaan pitänyt Maria Veitolan ilmaisutyylistä nimikkoshowssaan. Mielestäni on hän mukahauska, tilannetajuton ja tökerö. Hänen läppänsä uppoaa pääasiassa häneen itseensä sekä niihin, jotka nauttivat siitä, että kanssaihmisiä nolataan tai että heidän kustannuksellaan pidetään hauskaa. Toki löytyy niitäkin katsojia, joiden ilo syntyy siitä, että he nauravat Marian tökeryydelle, eikä journalistiselle ammattitaidolle sinänsä.

Voin kuvitella, mitä Maria ajaa takaa ilmaisutyylillään, mutta hän ei mielestä onnistu siinä alkuunkaan niin hienosti kuin olisi mahdollista. Yritys leikkiä prinsessa Krisse Salmista kaatuu heikkoon esiintymistaitoon ja lavaepävarmuuteen. Sarkasmiksi tarkoitetuista sutjautuksista tulee puolihuolimattomasti argumentoituna pilkkaa, ja minä en ainakaan jaksa kuunnella tökeryyttä kaudesta toiseen. En todellakaan ihmettele, että Lauri Tähkä on kieltäytynyt tulemasta ohjelmaan Marian jatkuvasta julkisesta painostuksesta huolimatta. Veitolan tuntien nainen varmaan ivailisi Tähkän toispuoleisista kasvoista tai jotain muuta yhtä typerää.

Marian tilannetajuttomuus puolestaan näkyy puheenvuorojen ottamisessa ja antamisessa. Lähes poikkeuksetta emäntä joutuu joko keskeyttämään vieraansa tai keksimään hätävarafyllinkiä yllättävän hiljaisuuden ajaksi. Hän ei siis osaa ennakoida omien replojensa vaikutusta haastateltaviin juuri siinä tilanteessa, missä talkshowssa ollaan. Havaitsin saman myös näissä Oscar-valvojaisissa, joita Maria veti yhdessä Valteen ja Armanin poikain kanssa Nelosella. Huomasitteko kuinka monesti Valtee-parka joutui argumentoimaan Marian ajattelemattomia yleistyksiä ja asiattomia kärjistyksiä vastaan?

Surullisin esimerkki oli tämä, kun Valtee sai yleisöltä tiedustelun kaikkien aikojen mageimmasta gaalapuvusta, eikä pystynyt/halunnut nimetä yhtä sellaista. Siihenkös Veitola (joka muuten itse kittasi skumppaa oikein sujuvasti) kuittasi, että "olet vaan ollut täällä aina niin kännissä, ettet muista". Hieno hetki suunnittelija Valteelle, kun juontajakollega syyttää suorassa lähetyksessä työpaikkajuopoksi. Huumoriksi se(kin) oli tarkoitettu, mutta kun ei osaa, niin ei vaan osaa. Seurasi ääliömäinen hiljaisuus, jonka Valtee lopulta katkaisi toteamalla, että "puhu sinä nainen vaan omista toimistas". Sit vähän väkinäistä naurua ja nopea aiheenvaihto. Ja tämä sama asetelma toistui useita kertoja sinä aikana, mitä jaksoin katsoa.

Mielestäni parhaimmat talkshow-juontajat kautta aikojen ovat olleet sydämellisiä, sympaattisia, aitoja, kannustavia ja vieraitaan sekä yleisöään innostavia. He osaavat olla humoristisia ja sutjakoita ilman että sortuvat ilkeäsävyiseen piikittelyyn tai vieraiden kustannuksella tapahtuvaan irvailuun. Heidän ei myöskään tarvitse kerätä itselleen tarpeetonta huomiota typeryyksillä.



Ystävällisyydellä, positiivisuudella ja aidon kiinnostuksen osoittamisella saa ainakin minun huomioni. Tämän vuoksi diggaan erityisen paljon Oprahista, Phillistä ja Ellenistä. Ei Conankaan huono ole. Eikä kyllä legendaarinen Napakymppi-Salmelainenkaan. Hänen piikittelynsä pianisti-Kaitsulle oli jotain aivan toista kuin tuo Veitolan itserakas ja ilkeämielinen ivailu. Vai mitäpä sanotte tästä?





Hyvää yötä!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

valvot kuitenkin. veitola on superpaska eukko.sitä se huono itsetunto teettää.

Anonyymi kirjoitti...

Minä katson varsin vähän telkkaria mutta satuin näkemään jonkinlaisen mainoksen tästä Veitolan ohjelmasta jossa hän koitti näyttää joltain Marilyn Monroen ja Sophia Lorenin sekoitukselta, tosin kirveellä veistetyn oloiset kasvot eivät kylläkään istuneet ko.lookkiin muuten kun huumorimielessä, sen jälkeen katsoin oikein muutaman hänen ohjelmankin, tämä kirveellä veistettyt kasvot omaava naisellisten eleiden sekä tyttömäisen naisellisuuden ylikorostaja (minä pidän henk kohtaisesti sellaisista naisista mutta sen pitää olla aitoa ja luontaista toisin kun Veitolalla), sai minut miettimään mistä tuo johtuu, johtopäätökseni oli että tässä on nainen joka olisi aina halunnut olla "sievä" tyttö mutta saikin aika kolkon oloisen olemuksen ja kasvot joten hän päättikin itse muuttaa lookkinsa ihailemaansa naisellisuuden olomuotoon, luulen että tämä jo kaukaa juontava mahdollinen "trauma" vaikuttaa hänen tekemisiin ja tyyliin sekä ohjelman luonteeseen, tämä suuteluhan oli tämän analyysin valossa enemmän kun odotettavaa enkä yllättynytkään nähdessäni sellaisen otsikon jossain iltalehdessä tai vastaavassa.

En nyt väitä ettekö meiltä muiltakin löytyisi "traumoja" jotka vaikuttaa käyttäytymiseemme mutta tällä kertaa puhun tästä mediakasvosta.

Dobri utro.

Anonyymi kirjoitti...

dobri utro,
turiset totta. Marialla on vaikea tausta ja identiteettiongelmia naiseuden suhteen, joten todennäköisesti kyse on juuri tuosta kirjoittamastasi asiasta. Hyvää loppuun asti ajateltua pohdintaa! mielenkiintoinen aihe. Mielenkiintoinen persoona joka jakaa mielipiteet. Minun mielestäni tuollainen kriisikimppu ei sovi julkisuuteen eikä esikuvaks ohjelmaa katsoville teinitytölle. Yök. :P

Ano,
Superpaska ihmisenä hän ei ole mut ammattitaidoton kyllä. Hän on ilkeä, vaikka hymyilee. Kylmä vaikka nauraa. Piruilu on tyhmää kuunneltavaa viikosta toiseen.

Anonyymi kirjoitti...

En pysty katsomaan Marian ohjelmaa. Juontajalla liian voimakas valeminä, täysin keinotekoinen rakennelma. Ei pysty olemaan yhtään spontaani, kun on niin kireä ja jännittynyt, että kasvot vapisevat.

Maria on telkkarissa samasta syystä kuin "suosikkijuontaja" Anna Perho: kaveripiiriin kuuluu televisiotuottajia. Nelosen tuottaja-Mikko tykkää juuri tämäntyyppisistä naisista (ja noin yleisesti ottaen enemmän miehistä).

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Herkät ihmiset aistivat epäaidon persoonan. Toiset taas eivät tunnista ollenkaan, mistä on kyse vaan ajattelevat kyseessä olevan kirjoitetun roolin ja hahmon.

Anonyymi kirjoitti...

"Olen aika valikoiva ihmisten suhteen. Minusta on kiusallista ja jopa ajanhukkaa viettää aikaa ihmisten parissa, jotka eivät ole minulle merkityksellisiä”.

Niin, miksi ihmeessä työskentelet ihmisten paris? Tuskin jokainen turha julkkis sulle paljon merkitse?

http://plaza.fi/ellit/muoti-ja-kauneus/anna/uusimmassa-lehdessa/maria-veitola-36-olen-valikoiva-ihmisten-suhteen

(NHL)

Anonyymi kirjoitti...

Veitolan show on täysin käsikirjoitettua, sanomisia ja eleitä myöten.