keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Tavoitteista ja niiden takaa

- Viihtyisitkö yliopistossa keskimäärin viisi vuotta, josset tietäisi miksi kulutat ahteriasi ja kasvatat silmäpusseja?
- Jaksaisitko vuodesta toiseen urheilla tai syödä terveellisesti, josset yhtään ymmärtäisi, miten hyödyt siitä?
- Lähtisitkö vaellusretkelle, jonka pituudesta, sisällöstä, ohjaajasta tai määränpäästä ei ole minkäänlaista käryä?
- Jaksaisitko kuntouttaa itseäsi leikkauksen tai muun vamman jäljiltä, mikäli et tietäisi sateenkaaren päässä odottavaa palkintoa?
- Työskentelisitkö hymyssä suin motivoituneena, mikäli työlläsi ei olisi selkeää tarkoitusta etkä tietäisi, mihin panostasi tarvitaan?


Tuoreen tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista eivät tiedä työnsä tavoitetta ja/tai yrityksellä ei ole esittää selkeästi omaksuttavaa strategiaa, miksi töihin tullaan ja miksi siellä hengataan. Joku voi ajatella, että palkan takiahan hommia painetaan, mutta todistetusti työskentelyä innoittaa aivan muut seikat. Ja vaikka joku tekisi työtä puhtaasti ansiotulonsa vuoksi, on sekin varmasti palkitsevampaa ja hauskempaa, kun omalle työlle on annettu joku selkä tarkoitus, tavoite ja päämäärä. Northin teetättämän tutkimuksen mukaan noin puolikas työssäkäyvistä vaan polkee työelämän rattaassa ilman, että tietävät syvällisemmin tarkoitusta sille. He eivät pysty nimeämään yhteyttä työnantajan strategian ja oman käytännön työnsä välille. Tässä oli nyt peiliin katsomisen paikka yrityksissä.
- Miksi työn tavoitteita ei ole määritelty?
- Vai onko ne määritelty, mutta ainoastaan johdon päässä?
- Tai ehkä periaatteet on luotu ja dokumentoitukinkin muttei viestitty työntekijöille?
- Mikä muu syy voisi johtaa moisiin tutkimustuloksiin? Löytyykö edelleen niitäkin firmoja, joissa itsepintaisesti uskotaan, ettei työn tavoitteilla ole mitään merkitystä työssä viihtymiseen tai tehokkuuteen?

TAVOITTEISTA VÄLITTÄMISEEN

Vähntään yhtä tärkeää kuin työn tavoitteiden luominen ja välittäminen, on kiinnostuksen osoittaminen työntekijän suoriutumista kohtaan koko työsuhteen ajan. Harva työntekijä jaksaa ikuisesti motivoitua pelkästä päämäärästä tai tavoitteesta saatika palkasta. Itse pyrin näkemään työnteon jatkumona, johon kuuluuvat myös yhteydet ennen varsinaista työssä aloittamista ja tietyt toimet työsuhteen päättymisen/päättämisen jälkeen. Ihmisiä ei kohdella huonosti, vaikkeivät he työhön sopisikaan. Toisaalta ihmisiä ei myöskään pidä unohtaa sen jälkeen, kun heidät on rekrytoitu ja työhönsä perehdytetty. Myös työsuhteen päättämiset voi hoitaa niin, ettei tarvitse räjäytellä siltoja takana.

Mielestäni työntekijää voidaan pitää tietyntyyppisenä "asiakkaana", jonka luottamus, kunnioitus ja panos on ansaittava ja onnistuttava pitämään. Aivan samalla tavalla kuin se maitoa ostava kuluttaja voi valita, mihin firmaan hän rahansa ja aikansa laittaa, toimii myös työntekijä: Tässä taloustilanteessa pätevien ja sitoutuneiden työntekijöiden osaamisesta on suoranainen pula, ja tilanne ei helpota ihan heti. Kultakimpaleesta pidetään kiinni, ja työn tavoitteiden määrittely ja viestiminen sekä aito välittäminen arjessa ovat kaikkien etu.

Jokainen meistä kaipaa huolenpitoa ja huomiota - myös työelämässä. Välittäminen on varsin simppeli osoittaa olemalla kiinnostunut työnhakijoista/tekijöistä/työnsä jo tehneistä. Suurten linjojen kunnossa pidon lisäksi välittäminen on pieniä tekoja pitkin päivää: Sanavalintoja, äänenpainoja, kysymyksiä, rohkaisua, tsemppihengen luomista, ristiriitojen ja epäkohtien ratkaisemista, kiukuttelun, vihan tai kyynisyyden kierteen katkaisemista, innostamista, kykyä kuunnella, vaikutusmahdollisuuksien luomista tai hauskanpitoa ja hassuttelua. Välittämistä on kuunnella toisen huolet ja murheet, eikä itsekkäästi ajatella niiden vievän vain omaa aikaan. Toisaalta välittämistä on myös kertoa, milloin ei pysty enää auttamaan ja rohkaista löytämään ratkaisut muulla tavalla tai muualta. 

Välittämistä on olla kohtelias, ystävällinen , rakentava  ja kunnioittaa toista. Vaikka asioista ja suhtautumistavoista voidaan vääntää hamaan tappiin asti ja suurella tunteella, se ei sulje pois samanaikaista kunnioittamista. Vähintä, mitä työnantaja voi tehdä välittääkseen, on päättää raapustaa juuri nyt ja tällä hetkellä ne firman strategiat ja työn tavoitteet jollekin lappuselle ja miettiä fiksut keinot asioiden viestimiseen työntekijäkunnan kanssa vuorovaikutuksellisesti. Tuosta on hyvä aloittaa.

Minä osoitan välittämisen toiselle osapuolelle keittämällä kaffit valmiiksi. Sieltä se köpöttelee kaffeelle iloiset turkoosit kinesioteipit raajassaan. Saas nähdä, miten toimii. :)

--
Puolustusvoimat näyttää mallia, kuinka tärkeää on työn tarkoituksen tai tarkoituksettomuuden viestiminen ja mielikuvien muuttaminen. Muistattekos nämä?






7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Roger!!! Bueno buenissimo. ;P

CH kirjoitti...

"Viihtyisitkö yliopistossa keskimäärin viisi vuotta, josset tietäisi miksi kulutat ahteriasi ja kasvatat silmäpusseja?"

Kuvailit juuri omat opiskeluvuoteni yliopistossa :D

Anonyymi kirjoitti...

Mikä sinä olet arvioimaan työnantajien toimintaa tai herättämään yrityksiä strategiauudistuksiin? Se että sattuu olemaan sairaslomalla ja liikaa aikaa ei tee työnantaja asiantuntijaa. Kirjoita omasta työstäsi mutta älä vaivaa päätäsi työnantaja-asioilla kerta ne ei kuulu lokeroosi. Ei kaikesta tarvitse ahnehtia kaikkea.

esimies007

Tahdonvoimaa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tahdonvoimaa kirjoitti...

CH, Ja ehkä myös omaani hieman. Etenkin nuo silmäpussit alkoi muistuttaa niitä kuuluisia Siwan muovipusseja ennen syventäviä kursseja. ;) Pieni hinta korkeakoulututkinnosta, eiks jeah. Kasvaakohan nää pussit muuten samoilla viljelyksillä kuin nuo hedelmät...?

esimies007,
Ehkä agentin kannattaisi katsastaa lähtökohdat tarkemmin, niin et asettaisi itseäsi aivan hassuun tilanteeseen täällä? Ja toivottavasti viestintäsi esimiesroolissa on vähemmän kärkästä. :)

Hyvää yötä kaikille! Zzzz...

CH kirjoitti...

Vaikuttaa tosiaan vähän siltä, että varsinkin niitä kaikkein humanistisimpia aineita opiskelevilla ei ole mitään käsitystä siitä, miksi - tai mitä ammattia varten - he tekevät niitä kurssejaan ja valitsevat sivuaineitaan. Eikä se ole suoranaisesti heidän vikansa; sellainen se systeemi vain on. Et valmistu miksikään. Toista se on esim. oikislaisilla ja lääkisläisillä. Toisaalta aidon humanistin tunnistaa myös siitä, että tilanne ei rassaa häntä. Hän kulkee luennoilla tyylikkäästi filosofoiden ja miettii sitten joskus, millä keinoin sitä rahaa pitäisi ansaita :)

Ja mikäli "oikeita" töitä satun joskus saamaan, toivottavasti en joudu esimies007:n tyylisen pomon alaisuuteen. Olisi aika kamala saada työstään palautetta noin hyökkäävässä muodossa ja vielä muhkeilla pilkku- ja yhdyssanavirheillä höystettynä...;)

Musti Mustinen kirjoitti...

Taitaa olla esimies nolla nollalta(7)pallo hukassa..
Toivon todella mitä luulen, et kyseinen henkilö ei toimi esimies tasolla...