tiistai 15. huhtikuuta 2008

Vitun ärsyttävä mutta vaaraton huimaus

Jesh, kello on kohta 21 ja olen selvinnyt tästä päivästä yhtä hyvin, kun eilisestä. Tässä vaiheessa yleensä iskee pelko perseeseen siitä, millainen on huominen päivä. Yleensä mulla on ollut 3 todella hyvää päivää putkeen ja sitten neljäs on vienyt sängyn pohjalle. Sitten show alkaa alusta. Parempia ja parempia päiviä, hyviä, erinomainen ja taas totaalisen paska. Ehkä nyt ei käy niin? Ehkä syklit paskojen ja ok-päivien välillä hiljalleen pitenee? Toivossa on hyvä elää.

HYVÄ PÄIVÄ

Ja millainen hyvä päivä sitten on? On huimannut muttei heitättänyt niin paljon kuin viime viikolla. Tuntuu, että huimaus tulee enemmän kohtauksina. Positiivista sinänsä huimaus ei ole tuntunut enää jokaisella askeleella niinkun ennen. Vaan toisinaan. Kohtausmaisuus askarruttaa...Ehkä niskaperäinen huimaus on loppunut ja jäljelle on jäänyt korvaperäinen huimaus eli asentohuimaustyylinen oire, joka laukesi siitä, että onnistuin kaatumaan ja kalkit kaarikäytävissä on mennyt sekaisin?!

AsentohuimausGURU Rahkon mukaan hyvälaatuinen asentohuimaus voi oireilla myös kuten minulla eli tasapaino-ongelmina ja lattia aaltoilee jalkojen alla -kohtauksina. Sinänsä sopisi kyllä oireisiin.

TAI

Liekö enemmän paniikkia tai sitten joku verenvirtaukseen liittyvä tekijä muuttuu päivän aikana ja aiheuttaa TULE- peräistä huimausta silloin tällöin? Hmm.

Mutta kukas vittu näistä huimauksista osaa sanoa mitään? 10 prossaa huimauksista menee kategoriaan ELS eli ei löydy selitystä. Ei ainakaan neurologi, fysiatri eikä korvalekuri osaa kertoo syytä. Kaikilla on oma selitys/eri syy. Voi siis alkaa millon vaan, kestää minkä aikaa vaan, hävitä millon vaan ja tulla millon vaan takas. Että jee, jee!

Onneksi huimauksella on tapana hävitä/miedontua itsestään kuukausien kuluessa (aivot tottuu uuteen tilaan ja ikään kuin sopeutuu siihen - BTW tästä johtuen huimausta aiheuttavia asentoja/toimintoja ei saa vältellä) ja se on yleensä täysin vaaratonta.

Kävin tänään hierojalla hierottamassa alaselän ja lavat. Oli kuulemma taas niin jumissa koko ranka, ettei ole ollutkaan aikaisemmin. Oon käynyt samalla fyssarilla 4 vuotta niin se osaa heti sanoa, jos havaitsee jotain muuttunutta mun kropassa. Samoin hän huomas, että vasen puoli selkää on lihasmassaltaan paljon ylemmäksi noussut kuin oikea. Tämä kertoisi lievästä skolioosista. Fyssari havaitsi myös, että lantion oikea puoli on n. 1 cm:n ylempänä kuin vasen. Sekin voi vaikuttaa asentotuntoon! Samoin molemmat polvet ja nilkat oli ihan jumissa, kuten myös alaselkä. Kun nousin hierontapöydältä, meinas maailma keinahtaa saman tien. Olo oli hämmentävä. Kun seuraavan kerran istuin hieronnan jlk, tuntui, että vajosin penkistä läpi ainakin metrin. Eli jotain häikkää on meikäläisen asentotunnossa.

Huomista ootellen!!! Ü

1 kommentti:

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Kun näistäkin tiennyt, että ne vaan pahentaa oloa, niin olisi jäänyt menemättä. Ties vaikka rikkoivat lopullisesti mun niskan kun venyttivät ja vanuttivat sitä... jos lekuri (huono sellainen) oli käskenyt mobilisoida hartiarengasta ja venyttää kaularankaa, niin kyllä fyssari usein tekee niin, eikä lähde kyseenalaistamaan ohjeita. Vaikka pitäiskin. Oli muuten hyvä, kun kysyin tältäkin fyssarikta, että miten eroaisi retkahdusvamma- ja muun niskavammapotilaan hoito, niin vastaus oli "ei mitenkään".