sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Rinkarangan kierto/ OHJE ja vesikävely

Puhuttiin tossa kaverin kanssa puhelimessa. Siis SEN frendin, joka kärsi whiplashistä 3 vuotta. Todettiin, että molemmilla oli täysin samat oireet: koko ranka jumissa, tasapaino päin persiettä, ei nähny, kuullut tai tajunnut mitään jne. Lisäksi oli vielä autonomisen hermoston toimintahäiriö.

Sitten pikkuhiljaa olo alkoi parantua ekan 6 kk:n p. ja keikkui pitkään siinä ja hilkulla, että oli terve-sairas vuorotellen. Frendilläni kesti toi vaihe 2,5 vuotta. Argh.
Itselläni on tota siis edelleen, vasta 6 kk onnettomuudesta.

Kaveri kysyi rangan jumin syytä. Se on yksinkertainen: hermokudos/kalvot, jotka venähtää koko selkäytimen matkalta, kun pää tekee piiskaniskumaisesti nopean liikkeen ja 'vetäsee koko sukkaa', vetää putken jumiin. Logic.

Tähän auttaa rinkarangan kierrot, mitä voi kaikki tehdä. Siis ihan terveetkin.

OHJEET ALKUASENTOON:
Kädet ristiin poskille etusormet ylhäällä, hartiat rennoiks roikkumaan, kovalle tuolille istuun, jalat 90 asteen kulmaan ja kuvittelee, että kääntää 'koko putkea' sivuttain.

Niska/pää EI saa kääntyä erikseen, vaan koko kroppa tekee liikkeen.

HITAASTI!

Ja kääntöa ei saa tehdä yhtään enempää kun menee. Aluksi ei ehkä mene milliäkään, tiedän.

EI VÄKISIN!

Heti, jos tulee hiki tai hengästyminen (eli autonominen hermosto hepaa!), on tehnyt liikaa tai liian kovaa.

TOINEN VINKKI:
Vesikävely.

EI JUOKSU.

Altaassa n. 15 min/pvä.

Tarkoitus ei ole hikeentyä. Vyö päälle vaan ja ei muuta kuin käveleen.

Kuvittelet ittes kahden seinän väliin ja käppäät polvea korkealle nostamatta.

RAUHASSA.

Ihan ihan vähän vaan jalka liikkuu. Se mobisoi neuraalikudosta tosi hyvin. Ihan ihmisen perusliike kun on...

Ps. Kun itse menin fyssarille, ei kääntynyt ranka milliäkään. 6 kk:n hinkkaamisen jälkeen kääntyy normaalisti. Toki riippuu päivästä/rasituksesta, ja aina joku osa jumittaa, mutta kääntyy kuitenkin. Tosta on sitten vaikeutettukin versio, jota nyt saan tehdä. Noita kuulemma tuun hinkkaan koko elämän.

Että sillä viisii.

1 kommentti:

Fedja kirjoitti...

Paraniko kaverisi?

Mulla ei tuo vesijumppa onnistu normaalissa altaassa, kun kramppaa kroppa kylmästä. Pitää kokeilla lämpimämpää allasta. Miten sää jaksat kulkea jumppaan, fyssarille ja takas tuossa kunnossa? Minulla jää menemättä salille tai altaaseen, kun linkkarilla kulkeminen väsyttää niin paljon, että saa sitten 1-2pv toipua.

Mutta pitää tässä aktivoitua taas uudestaan. Sitä saa taas potkua, kun joku kirjoittaa olevansa aktiivinen. Viime viikot olen tehnyt niskavammaisen ongelmista sosiaali- ja terveydenhuollossa. Käytännössä muu toiminta on sitten ollut tietokoneella (1-2h/pv) tulleiden oireiden lievittämistä.

Olen tuon niskavamma-palstan pitäjä, mutta kun siellä ei ole keskustelu aktivoitunut, niin sama se on keskustella täällä.