On totta, että Facebookissa harvemmin levitellään niitä elämän paskalasteja ja siihen on syitä varmasti yhtä paljon kuin on käyttäjiäkin. Itselläni kyseisessä palvelussa "kavereita" on kertynyt lähes 400, ja koko FB toimii enemmän yhteydenpitofoorumina sekä eräänlaisena vuorovaikutteisena käyntikorttina.
Tunnen toki kaikki kaverit, mutta murto-osan lopulta haluaisin tietävän elämääni syvemmin koskettavista tapahtumista. Saatan puhua selästäni jonkun verran, sillä se koskee vain ja ainoastaan minua. Muut vaikeat asiat kuitenkin vaikuttavat lähes poikkeuksetta myös muihin ihmisiin, enkä koe olevani oikeutettu päättämään muiden puolesta onko asioista soveliasta yleisesti puhua – jokainen on kuitenkin loppukädessä vastuussa vain omista tekemisistään.
Saatan hehkuttaa FB:ssä euroviisustudioitani, mukavaa viikonloppua, hyvää mieltä tai perusvitutusta. Kaikki statuksessani esiintyvät asiat pyrin kuitenkin esittämään kerta toisensa jälkeen ympäripyöreinä ja mahdollisimman epäinformatiivisina – halukkaat tiedustelevat kyllä henkilökohtaisesti tarkemmin.
Sen sijaan IM (Instant Messaging) ja IRC (Internet Relay Chat) -softien turvaama nimettömyys on kaikin puolin kätevää, mutta samalla vaarallisempaa. Nimimerkin taakse on helppo piiloutua ja kehittää halutunlainen nettiminä; ei ole mitään mahdollisuutta varmistua siitä minkälainen ihminen nimimerkin taakse kätkeytyy. IM-viestimissä on helppo valehdella, sillä kukaan ei kuule äänenpainojasi tai näe kasvojesi ilmeitä. Joillekin ihmisille tuo minä tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia, jotka olisivat muuten syystä tai toisesta mahdottomia, ja täten myös tähän "elämäntapaan" on helppo jäädä koukkuun.
Itse koin Internetin anonyymiyden tuomat paskat jo nuoressa iässä, kun uppouduin tuohon maailmaan turhankin tiiviisti ja erään "ystävyyden" päätteeksi sain perääni sosiopaatin, joka uhkasi satuttaa minua ja läheisiäni sekä lopulta tappaa itsensä. Tarina on pitkä, mutta sitä ei ole mielestäni täällä tämän tarkemmin sopivaa jakaa. Tuolloin kuitenkin opin monta tärkeää läksyä ja päädyin vaihtamaan puhelinnumeroni salaiseksi, tunnukseni ja salasanani lähes jokaiseen käyttämääni palveluun sekä lopettamaan irkkaamisen ja lisäksi rajoittamaan IM-aktiivisuuttani.
Internetissä piilee erilaisia uhkia, eikä mediassa mielestäni turhaan varoitella sen vaaroista. Kuten tässäkin blogissa olemme saaneet huomata, anonyymina kirjoittelu on helppoa kuin heinän teko – ei tarvitse olla vastuussa tuottamastaan tekstistä, vaan voi huudella mitä sylki suuhun tuo, seurauksista välittämättä. Nimimerkkiä sentään voi aina muuttaa ja aloittaa Internetin syövereissä alusta, vaikka mokailisi miten pahasti. Tai vielä parempi, jos nimimerkkiä ei ole alun perinkään ollut – kukaan ei saa ikinä tarkemmin tietää kuka on vastuussa pahoitetuista mielistä ja tarpeettoman paskan kylvämisestä.
Kun ihminen puolestaan FB:ssä esiintyy omalla nimellään ja kuvillaan, ovat panoksetkin kovemmat, eikä virheisiin ole varaa. Ehkä juuri tämän seikan vuoksi enemmistö käyttäjistä syynää tarkasti mitä tietoja itsestään muiden nähtäväksi jakaa; muiden mielipiteillä vaikuttaisi jälleen kerran olevan väliä. ;)
torstai 14. toukokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
10 kommenttia:
Hyi hitto tota sosiopaattia. Ilmeisesti tarina ei kuitenkaan päättynyt hänen itsemurhaansa? Kyllä sitä varovainen saa olla itse kukin.
Sehän tossa FB:ssa onkin niin kummallista, että myös niitä ihmisiä "ystäviksi" kutsutaan, jotka todellisuudessa ovat osa sitä harmaata verkostoa, joka tosielämässäkin pyörii.
Ei minunkaan kaikki tuttuni ansaitse samaa tietoa meikäläisestä vaan olen hyvinkin tarkka, kelle kerron ja mitä. FB:ssä, jossa ei tietääkseni ole mahdollista luokitella ihmisiä ryhmiin esim. sen mukaan, mitä tietoa mistäkin FB:n osa-alueesta he voivat saada, päädytäänkin siksi tähän positiivisuuden kultaiseen keskitiehen. Jos nyt jotain haluaa itsestään kertoa, niille tuntemattomillekin tutuille, niin kyllä sitten mieluummin kerto positiivista kuin pelkkää paskaa.
FB on hyvä esimerkki siitä, että kun ei tiedetä, kuinka paljon, mitä ja missä muodossa kenellekin voi/pitää/haluaa kertoa, muuttuu tämä virtuaalinen elämäntilanne usein aivan toisenlaiseksi, mitä se on vastaavassa tilanteessa aidossa ympäristössä.
Mutta se on selvää, että FB on nimenomaan luotukin sosiaaliseksi teatteriksi, missä ihmiset näyttelevät valitsemissaan rooleissa. Muut näyttelijät ovat sitten se oma verkosto. Jokainen voi ohjata oman roolinsa toteutumista haluamaansa suuntaan, jos on vähänkin sosiaalista silmää ja minä-tuotteen rakennusosaamista. Suurimmalla osalla on ja sitä käytetään mielellään siihen, että oma roolihahmo on se kaikista kaunein ja rohkein. Muiden mielipiteillä on lopulta aina väliä, vaikka kovasti muuta ihmiset väittäisivätkin. Toisaalta kyllä FB:iin mahtuu niitäkin, joiden profiilista huomaa, ettei näille immeisille OIKEASTI taida olla mitään väliä, mitä muut ajattelee heistä. ;) Jos albumissa on omia alastonkuvia nakit silmillä jostain uudenvuoden kekkereistä sekä videon pätkään keskustelusta poliisin kanssa ennen putkareissua, on se jo aika vapaamielistä. No, tällaisia tyyppejä on häviävän pieni vähemmistö.
Niin muuten ... Siinä tutkimuksessakin, joka koski miesten minän rakentamista FB:ssä, sanottiin, että miehet eivät korosta FB:ssä näitä perusmaskuliinisuuden merkkejä. Ko. kategoriaan meni ryyppääminen, autot, veneet, motskarit yms. "rellestys". En nyt juuri muista, mikä ajatus taustalla oli mutta jäi vain mieleen tuommoinen knobbi.
Ja mitä noihin virheisiin FB:ssä tulee, niin kyllä siellä aikamoista settiä näkee näiltä tyypeiltä, jotka harvakseen käyttävät FB:tä, eikä siitä niin välitä/osaa ko. sovellusta käyttää. Etenkin vähemmän tietotekniikan parissa puuhastelevat immeiset saavat uskomatonta sotkua aikaan vaikkappa sekoittamalla wallin ja inboxin. Yleisimpiä mokia lienee kirjoittaa juurikin wallille se henkilökohtainen pätkä, mikä piti pistää toisen inboxiin.
Sitten on nämä statuspäivitykset, jotka ovatkin valeita. Yksinkin tuttu kusetti olevansa asiakastapaamisessa 4 päivää Lapissa, että sai vapaata yhdestä toisesta firman koulutusreissusta, mutta onneton unohti koko kusetuksensa, ja oli päivittänyt FB:hen ihan normaalisti statuksia ja kuvia elämästään näiltä neljältä päivältä.
Ja ne statukset kertoivat totuutta siitä, ettei kaveri missään Lapissa asiakastapaamisessa ollut. Oli siinä hienoa selitellä pomolle, miksi tosi ja FB ei synkannut millään tavalla. LIekö ees frendi muisti, että pomokin on FB-kaveri ja saattaa jopa olla kiinnostunut työntekijöidensä elämästä moisessa värkissä. Kyllähän sieltä pomonkin on hyvä tarkistaa, kenen kanssa ne työntekijät pitää yhteyttä ja kuinka paljon siihen menee työaikaa, että riipii muiden walleille yms. jotain. ;)
Heitänpä anonyyminä kommentin liittyen fysioterapeutiksi itseään tituleeranneen kirjoituksista seuranneeseen kalabaliikkiin: olette kritisoineet anonyymien ihmisten kommentteja ja sanoneet heitä ymmärtämättömiksi yms., mutta muistakaa että yhtälailla te esiinnytte anonyymeinä, yhden henkilön valokuvista huolimatta.
Blogin pitämiseen kuuluu osana kommenttien saaminen. Osa niistä on fiksuja, osa puolestaan ei. Yhtä lailla kuin Finnairin toimitusjohtajan blogin kommenttien rajoittaminen oli outoa, pidän kriittisten kommenttien poistamista tältä palstalta huonona tapana.
Ymmärrän tahtoa ja tunnetta puolustaa omaa asiaa kiivaasti, mutta kriittiset kommentit tällä palstalla valottavat mielestäni paremmin ko. vaivoista kärsien ihmisten oikeata elämää. Antakaa palaa!
Ja sitten sama kommentti ilman virheitä, edellinen joutakoon romukoppaan kihrotusvireidensä vuoksi. ;)
Juu, ei täältä kriittisiä kommentteja poistella noin vaan. Vain jos kommentit ovat olleet jonkun tekstin yhteydessä ja tekstin poistaa, niin silloin lähtee teknisistä syistä kommentitkin. Siinä jokainen kirjoittaja noudattakoot omaa harkintaansa, miten haluaa tekstejä muokata/poistaa/editoida.
Mutta sellaiset kommentit, jotka jollain tavalla ovat ala-arvoisia, esim. toisen vakaumuksia tai häntä henkilökohtaisesti törkeästi loukkaavia, lähtevät välittömästi jatkossakin.
Pitääkseni blogin mahdollisimman rajoittamattomana ja kommentoimaan houkuttelevana (joskus myös täysin ajattelemattomasti), en ole tarkoituksella ottanut kommenttien valvontaa käyttöön. Toisinaan olen miettinyt sen olevan aiheellistakin mutta... Suurin osa kommenteista on kuitenkin ihan asiallisia, joten katsellaan tilannetta.
Ja kyllä ymmärtämättömyys paistaa monesta kommentista läpi mutta sitäpä kukaan ei ihmettele. Onhan tämä niskavammasektori, erityisesti whiplash-vamma-asia, ollut kautta aikain suuri kysymysmerkki. Maailmalta saadun tutkimuksen valossa, mitä foorumillakin on jo suhteellisen paljon, pelikenttä alkaa onneksi aueta ja se omalta osaltaan on korjaamassa tilannetta.
Mutta siihenhän emme voi vaikuttaa, jos joku haluaa yltiöpäisen kiihkeästi yksipuoleisen ja heikosti perustellut argumenttinsa tänne heittää. Toki jälkikäteen kommentti voidaan poistaa. Ja minu mielestäni on vaan hyvä, että että viesteistä syntyykin keskustelua.
Tässä viimeisimmässä tapauksessa (teksti: Samassa kuosissa) keskustelu ohjattiin foorumille, sillä anon kommentissa kiteytyi koko whiplash-vamma-asian ydinongelma: Onko whiplash sairaus vai ei ja jos se on, niin miten sitä ei osata/haluta diagnosoida eikä kuntouttaa Suomessa, ja miksi yleiset asenteet vammaa kohtaan ovat niin epäileväiset?
No, keskustelu jatkuu foorumilla tuosta aiheesta. Kiitti kommentista, ano! Annamme palaa. :)
Ja nyt pitää tämäkin postata uudestaan, ettei meni asiajärjestys sekaisin.
--
Ja kiitos, että samaistit tämän meidän pikkuruisen blogin Finnairin blogiin. ;) Toki lähtökohdat ja blogin tarkoitus ovat täysin erilaiset mutta kuitenkin... ;)
Ja jos siis tarkoitit vain blogin pitäjien kriittisiä kommentteja, niin ei niitäkään ihan helposti poisteta. Jokaisella on kuitenkin oikeus ja vapaus vaihtaa mielipidettään ja muokata tekstejään/kommenttejaan, mikäli sen kokee aiheelliseksi. Yleisesti yhdessä pyrimme huolen siitä, että oli kommentti keneltä tahansa, se ei kuitenkaan olen loukkaava tai vihamielinen. Toki tulkinnat ovat häilyväisiä mutta se suotakoon, kun ihmisiähän tässä kaikki vaan ollaan. =)
Kaikkia ei voi, eikä tarvitsekaan miellyttää.
Lähetä kommentti