Anonyymi nosti tämän tekstin kommenteissa (http://taistelijat.blogspot.com/2010/02/uudet-harrastukset.html) esille pointin, jonka mukaan jokainen voi itse vaikuttaa siihen, tuleeko hänelle niskan kanssa ongelmia. Vaikka niskan kuntoa voikin edesauttaa hyvällä työergonomialla, treenaamalla niskaa oikein sekä suojaamalla sen oikeilla varusteilla, aina voi sattua tapaturmainen onnettomuus, jossa niska loukkaantuu kaikista varotoimenpiteistä huolimatta. Niskatraumat ja niskavaivat ovatkin hyvin erityyppisiä niin vammautumismekanismeiltaan kin oireiltaan ja/tai kuntoutukseltaan. Ensimmäinen on siis tapaturmainen äkillinen ja yllättävä onnettomuus, kun jälkimmäisessä oireisto voi kehittyä esimerkiksi pitkäaikaisen vääränlaisen rasituksen seurauksena. Niskatraumaa ja muita niskavammoja ei voida suoraan verrata toisiinsa. Tässä blogissa kirjoittaa niskansa traumaattisesti loukannut immeinen, joka ei aikoinaan pystynyt ehkäisemään liukastumistapaturmaansa, mutta aikoo kyllä jatkossa käyttää kaikki keinot, jotta riski uusintaloukkaantumiseen olisi mahdollisimman pieni. Ohessa muutama ajatus/näkemys niskavammoihin ja -vaivoihin.
Niin, faktahan on, että emme koskaan pysty täysin vaikuttamaan siihen, mitä kaikkea elämä eteemme heittää, olipa sitten kyse hyvästä onnesta, ilosta ja arjen ihanuudesta vaiko huonosta tuurista ja sitä seuraavasta sairastumisesta tai loukkaantumisesta. Siihen emme voi vaikuttaa, että joku päättää kaasuttaa ylitsemme, kun olemme ylittämässä jalankulkijoina vihreällä valolla suojatietä. Emme myöskään siihen, kun moottoripyörällä kaupunkiajoa harjoitellessamme joudumme väistämme yhtäkkiä eteemme hyppäävää lasta ja lennämme pyörän selästä päistikkaa asfalttiin. Emme myöskään siihen, jos olemme ratsastamassa rauhallisella mökkitiellä, jossa kylän amatöörirallikuskit päättävät kaasuttaa niin lujaa, että hevosemme pelästyy ja nakkaa meidät selästä otsa edellä soramaahan. Emmekä siihen, ettemme huomanneet banaaninkuorta uimahallin lattialla ja kaaduimme päällemme kaakeliin. Onnettomuuksia, joissa niska loukkaantuu tapaturmaisesti, sattuu aina, vaikka niiltä yrittäisi kuinka suojautua. Valitettavasti.
Onkin fiksua muistaa, että tapaturmainen niskavamma eli niskatrauma (kuten esimerkiksi retkahdusvamma) ja muut niskavaivat ovat sekä vammamekanismiltaan, seurauksiltaan että kuntoutukseltaan hyvin erityyppisiä. Niskavamma syntyy todellakin tapaturmaisesti onnettomuuden seurauksena, ja tällaisen vakavan vamman kuntoutus saattaa vaatia pitkäjänteistä kuntoutusta. Eikä siltikään voida mennä takuuseen täydellisestä paranemisesta ja normaalin toimintakyvyn palautumisesta. Kun niskasta on ligamentit (=nivelsiteet) poikki tai paha hermovamma, oireisto voi olla äärettömän hankala ja rajoittaa melkoisesti tavallista elämää. Kuntoutuminen vakavastakin retkahdusvammasta on pääsääntöisesti erinomaista, joskin hyvin yksilöllistä. Monet toipuvat pitkällä aikavälillä (2-3 vuotta) kerrassaan loistavasti, jotkut osittain ja joillekin jää pitkäaikaisia työ- ja toimintakykyä hankaloittavia rajoitteita. Jos kyseessä on myös päävamma (nk. traumaattinen aivovamma), kuntoutus on entistä haastavampaa, muttei missään nimessä mahdotonta.
Erinäiset "niskavaivat", kuten kansankielessä puhutaan vaikkapa kroonisesta jännitysniskasta, ovat tuki- ja liikuntaelimistön tilapäisiä häiriötiloja, mutta niihin ei liity niskan rakenteiden tapaturmaista ja kovaenenergista vaurioitumista. Jännitysniskalle ei ole tyypillistä hankalat nikamavauriot kuten nikamanivelten, ligamenttien tai/ja lihasten repeämät/pahat revähdykset, eikä hermojuurten tai selkäytimen hermosolukon (venytys)vammat. Nämä syntyvät kovaenergisessä niskatraumassa, josta niskan äkillisessä holtittomassa retkahduksessa/venytyksessä on kyse.
Niskansa traumaattisesti loukanneet ja muista niskavaivoista kuntoutuvat voivat siis tehdä hyvin eri tyyppisiä juttuja. Myös niskansa traumaattisesti loukanneiden välillä on suuria eroja voinnissa ja rajoittuneisuudessa. Siinä missä toinen voi harrastaa laskuvarjoilua ja kumparelaskua, toinen ei voi edes kävellä kauppaan tai leipoa pullia. Joka tapauksessa on järkevää muistaa, että kun niska on kerran loukattu todella pahasti, siitä harvoin tulee uutta vastaavaa kapistusta. Uusi lihas/nivelsidemateria ei vastaa vetolujuudeltaan tervettä kudosta. Myös hermotuksessa saattaa olla puutteita. Ja koska niska on hieman "renkkana" esimerkiksi instabiili (=löysä), se vammautuu uudestaankin helpommin. Tutkimusten mukaan retkahdusvammaisten suurinta ristiryhmää ovat ne ihmiset, joilla on taustalla aiempi samantyylinen vamma tai muita niskavaivoja.
Tämän vuoksi en itse ota riskejä harrastamalla urheilulajeja, joissa niskaan kohdistuu äärimmäisen suuret vammautumisriskit tai muu kohtuuttoman suuri rasitus. Muut tehkööt, mikä hyvältä tuntuu. Jokainen on oman kehonsa paras asiantuntija ja onneksi meistä jokaisella on mahdollisuus itse valita, kuinka suuria riskejä otamme kehojemme kanssa. Kuunnelkaa kroppaa, se kertoo yllättävän paljon. Tärkeintä on edetä oman terveyden ehdoilla olitpa sitten terveniskainen, kuntoutuja tai muuten vaan täysin romuna. ;)
Öitä. :D
tiistai 16. helmikuuta 2010
Anon ajatuksista virinnyttä pohdintaa niskatraumoista ja -vaivoista
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Eikö ole ärsyttävää ottaa vastaan näkemyksiä jotka perustuvat siihen, että ihminen on lukenut vain osan teksteistäsi, ja sillä perusteella rientävät tekemään analyysejä blogin yleissävystä tai sen kirjoittajasta? Itse kiehuisin ja kovalla lämmöllä. Kai kaikkeen tottuu. Tämä selvensi ajatteluasi sekä eroa erilaisten niskavammojen kesken. Aivan uutta tietoa minulle ainakin. :P
Hmmm. Tässä toistuu jo aiemminkin nähty kaava, vastakkainen kommentti teilataan mielestäni turhan voimakkaasti.
Aiempi anonyymi kommentoi blogisi tekstiä - hän ei ole samoilla linjoilla kanssasi, mutta ei myöskään vähätellyt mitään. Ymmärsin hänen viestinsä niin, että hän kyseenalaisti varoittavan sävysi erilaisten niskalle vaarallisten lajien osalta.
Tämähän on aivan ymmärrettävää: sinä pohdit asiaa omien kokemusten valossa ja olet varovainen (tätä olet tuonut esille aiemmissa teksteissäsi) ja anonyymi puolestaan totesi niskan kestävän ko. lajeja jos lihaskunto on kunnossa. Ei hän väittänyt ettei vahinkoja tapahdu kellekään tai mielestäni ainakaan kritisoinut kirjoituksesi tyylilajia.
Avoimessa blogissasi joudut perustelemaan tekstejäsi ja näkemyksiäsi, tämä puolestaan lisää tietämystä niskavammojen osalta. Joten ota vain jatkossakin eri leirien kommentit vastaan ja kerrot mitä mieltä itse olet, niin lisäät positiivista tietämystä kokemustesi osalta. Erilaiset näkemyksetkin pitää sallia pohdinnoissa!
Jatka hyvää työtä!
Joo, näin on tarkoitus! Koittaa edes himpun verran lisätä yleistä tietämystä niskavaivoista. :) Jokainen poimikoon teksteistå itselleen mieluisia näkökulmia ja ajatuksia.
ja ensimmäiselle anolle, ei ole ärsyttävää@ vaan luonnollisa. Eikö olisi ärsyttävämpää, ettei tekstit koskaan herättäisi mitään fiilareita kenessäkään? Silloin ne olisi todennäköisesti joko tylsiä, surkeita tai niiti koettaisi millään tasolla koskettavaksi. Usein neutraali teksti on todella se mitättömin ja itse koen että sellaisen voi sitten saman tien jättää kirjoittamalla. Jos haluaa lukea pelkkää neutraalia höttöä voi vaikka selata aakkoskirjaa, tai jotain... ;) ;)
Ja edelleen korostan, että sana on vapaa ja erilaiset näkemykset sallittu. Niin kauan kun pysytään asialinjalla eikä loukata ketään henk.koht, minä en jaksa kaikkia kommentteja moderoida. Jos joku alkaa tökkiä, niin sitten tilanne on toinen. Mutta keskustelu sallittu ja suotavaa. Kiitos! :)
Kananmunateorian mukaan ihmiset kiinnittää erityistä huomiota viestin tyyliin ja esitystapaan, sillon kun heillä ei ole substanssista tietoa. Kun substanssi kiinostaa ja on hallussa, viestintätyylin merkitys vähenee. TV, kuten tiedät kaikki asiat eivät ole kaikille yhtä tuttuja, minkä vuoksi monet tätä blogia kommentoivat keskittyvät tyyliin. Mutta sallittakoon se heille, koska Taistelijat on ainoa tähän kategoriaan menevä asiapitoinen omaan kokemukseen perustuva tiedottava blogi, jossa on sopivassa suhteessa hörhöilyä. Kiitos.
Ja anot, älkää tekään kangistuko kaavoihin. Yleisesti, kukaan ei hyödy siitä että keskustelu viriää blogin tyylistä tai pitäjästä, kun sen sijaan asiasta olisi järkevää nostaa esille argumentteja. Harvaa blogin pitäjää kiinnostaa kritiikki tyyliseikoista tai tulkintakyvystä, koska he ovat suurella vakaumuksella kiinni omassa jutussaan, koska ovat aikoinaan tehneet valinnan pitää julkista blogia. Keskitytään sisältöön siis mieluummin. siinä on jutun tärkein pointti. :D
Loistava linkki Nickistä!
- Eri Ano
Mistä sinulla riittää energiaa tähän tunnettuustyöhön? Hienoa. Kiitos! Näitä lukee paljon mielummin kuin lääkätieteellisiä sepustuksia aiheesta. Uusia asioita tulee joka lauseessa. Niskavammapioneerin blogi! xD
Lähetä kommentti