perjantai 19. helmikuuta 2010

Ota neuvoja muilta mutta päätä itse

Ota neuvoja muilta mutta päätä itse!

Ehkä viisain ohjenuora, jonka olen saanut tälle sairasmatkalle. Olen kuullut sen kahdestakin suunnasta, foorumilta nimimerkiltä Lumiukko sekä fysioterapeutiltani. Molemmat ovat niin kovin fiksuja ja arvostettavia!

Kuinka hukassa olisinkaan ollut, jossen olisi alusta asti pitänyt tuota ohjetta mielessäni tämän uuden niskavammani saamisen jälkeen? Olisin todennäköisesti antanut terveydenhuoltosektorin riepotella minua miten sattuu ja kenties hyväksynyt minulle tarjotut lausunnot siitä, että olen joko terve tai hullu. Ja kumpaakaan noista en ole ollut viimeisen kahden vuoden aikana.

Kuinka paljon hyvää ihmiset ovatkaan tarkoittaneet tuomalla nenäni eteen uusia toinen toistaan erikoisempia hoitomuotoja, hoitajia ja parantajia. He eivät kuitenkaan voi tietää, että minähän olen käynyt ja kokeillut nämä kaikki tiet (lukuunottamatta psyykkisen puolen ratkaisuja, koska edelleenkään vaivani ei ole psyykkinen) ja todennut ne aikoinaan toimimattomiksi. Vuodesta 2003 eteenpäin minulle on tarjottu (ja osaa olen kokeillutkin) koululääketieteen ja julkisen sektorin osaajien puolelta kipuihin lääkettä jos toistakin: suun kautta otettavia rauhoittavia, masennuslääkkeitä, voimakkaita opiaattijohdannaisia, erilaisia tulehduskipulääkkeitä, kortisonia, epiduraalipuudutteita ja triggerinjektioita.

Hoitopuolelta on mainittu ja testattu mm. akupunktio ja muu kiinalainen lääketiede, ravintotiede, osteopatia (klassinen ja ei-klassinen, hieronta, voice-massage, psykoterapeuttispainotteinen fysioterapia, Reiki, valohoito, lukuisat eri energiahoidot, mielikuvaharjoittelu jne. Harjoituksiksi on ehdotettu normaalin elämän jatkamista vaikka olisi kuinka huono olo sekä tietenkin kuntosalia, lenkkeilyä, uintia, melontaa, hevostelua, joogaa, pilatesta yms. Blogiin on tullut jatkuvasti kommenttia siitä, miten ja miksi minun kannattaisi toimia, jotta pääsisin kuntoon. On tullut myös ikävänsävyisiä ja skeptisia kannanottoja siitä, että nykyinen hoitomuotoni craniosacraaliterapia ja omat harjoitteet ei tuota tulosta. Tämän väärinkäsityksen korjaan heti: mikään hoito ei tule tulosta tämäntyyppisissä vammoista heti, nyt, samantien tai välittömästi. Ihmiskeho kun ei korjaannu sormia napsauttamalla ja kauniita ajattelemalla eikä kyllä pelkällä tahdonvoimallakaan tällaisesta vammasta, jossa on kyseessä isot kudosvauriot. Tarvitaan aikaa ja kokonaisvaltaisempaa toimintaa.

Oikea tahtotila ja tahdonvoima varmasti edistävät asiaa, mutta kudokset vaativat tietyn ajan uusiutuakseen. Tuosta ajasta väitellään kovasti, mutta yleisesti uskotaan, että koko keho uusiutuu noin kahdessa vuodessa. Fysiikka ehkä mutta entäpä hermosoluyhteyksiin kytkeytyvät muistot, tuntemukset, automotisoidut toimintamallit ja tiedostamattomat vaikuttimet? Oma mielipiteeni on, että niissä menee varmasti sitä kauemmin, mitä pidemmälle nämä ovat automatisoituneet. Mutta en mene nyt tähän aiheeseen. Tai entäs jos vammoja on kaksi? Tai kolme? Jokaisen uuden vamman jälkeen on hankalampi päästä jaloilleen, koska esimerkiksi hermoston paraneminen ei perustu niinkään kudosten uusiutumiseen vaan hermoston mukautumiseen ja joustavuuteen.

Summa summarum: Olen erittäin onnellinen, että olen niin saatanan jääräpäinen ja pystynyt pitämään oman tieni myös ympäristön painostaessa minua kokeilemaan erilaisia hoitoja ja hoitajia. Miksi ihmeessä pitäisi, kun pääsen tällä tavalla eteenpäin, hitaasti mutta varmasti ja ennen kaikkea saavutan toivottavasti kohtuullisen pysyvän hyvän olon? Ja mikä parasta, myös minua hoitava ammattilainen on sitä mieltä, että tälla linjalla kannattaa jatkaa. Siinä vaiheessa jos tämä yksi Suomen kokeneimmista fyssareista sanoo, että homma ei tuota tulosta ja että tuhlaan vain aikaani ja rahojani, mietin asiaa uudelleen. Toki täydentäviä ratkaisuja voi ja kannattaa miettiä tähän rinnalle.

Ymmärrän kyllä erittäin hyvin, että jotkut muut haluavat kokeilla useita eri hoitoja, etenkin jos tuntuu siltä, ettei tulosta synny. Mutta samaan hengenvetoon muistutan, että tulokset eivät todellakaan synny silmänräpäyksessä ja saavutetuista edistysaskeleista on myös pidettävä erityisen hyvää huolta. Minulla se tarkoittaa uusien vammautumisriskien minimoimista. Sattumiinhan ei voi täysin kukaan vaikuttaa, mutta onneksi omiin tekemisiinsä voi.

Ehkä tuota jääräpäisyyttä voisikin kutsua intuitioksi, erityisen vahvaksi tahtotilaksi ja itsetuntemukseksi. Jääräpäisyydellä on niin kovin negatiivinen kaiku tyypillisessä arkikielenkäytössä. Vai mitä häh?

Ottakaa neuvoja muilta, mutta päättäkää itse. :D

4 kommenttia:

CH kirjoitti...

Käytyäni vuosien varrella itsekin monella eri fysioterapeutilla, hierojalla jne. olen tajunnut, että vaikka moni heistä ei osannutkaan merkittävästi auttaa, hyviä neuvoja on silti jäänyt käteen. Yksi parhaista liippaa tuota Lumiukon neuvoa.

Kuvailin viitisen vuotta sitten eräälle fysioterapeutille olotilojani vähän häpeillen sitä, että selitykseni olivat aika outoja. Monet lauseeni alkoivat perinteiseen tyyliin "Aivan kuin pääni sisällä olisi jokin... On sellainen olo, että haluaisin työntää puukiilan tukemaan..."

Tämä fyssari sanoi, että "Kyllä se ihiminen aina itte tietää, mistä son kipiä. Se ei välttämätä tierä, mitä varte sillä on tietyllaanen olo, mutta se olo on aina totta. Ei ihiminen sitä oloa itte keksi, vaan siihen on aina joku syy. Ja meirän fysioterapeuttien tehtävä selevittää se syy."

:)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Aivan loistava!! Ja kuinka oikeassa fyssari onkaan. Kyllä mä ymmärrän, että paljon on niitäkin potilaita, jotka kuvailee pään kiristystä ja tarkoittaa sillä henkistä kiristystä, mutta meidän niskan loukanneiden keskuudessa tuo kiristys ja outo olo on rakenteellista. Fyssari aika usein tuntuu sen ymmärtävän mutta lääkärit ei valitettavasti. Kaipa sekin liittyy juuri mäihin arkikielen käsitteisiin ja niiden synnyttämiin negatiivisiin mielikuviin. Eihän se nyt voi olla normaalia eikä fyysistä, jos "päässä kiristää", "ahdistaa nupissa", "joku puristaa päässä", "silmiä pakottaa", joku heiluu tuolla ylhäällä", "nupissa valskaa" jne.

Mutta kylläpä sai hymyilemään CH tuo teitsin kommentti. :D

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Tää linkki selkeyttää aika hyvin, mikä siellä päässä voi kiristää. Siis jos kaikki noi kalvot, lihakset ja hermot jotenkin vaurioittuu, niin totta helvetissä voi olla hiukka outo olo. ;)

http://www.wnor.myqth.com/deepback.html

Tahdonvoimaa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.