sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Nettimaailman kuumakallet, katkeroituneet ja kiusaajat

Olen pitänyt ja lukenut useampia blogeja erittäin aktiivisesti kuutisen vuotta. Jonkin verran on tullut harrasteltua foorumeita, mutta huomattavasti vähemmän kuin bloggaamista ja blogien lukemista. Kiinnostukseni syttyi aikoinaan erään yo:n tutkimusprojektin myötä ja on kasvanut samassa suhteessa mitä blogien määräkin.

Opiskelin tuolloin vielä sosiaalitieteitä ja tutkimme eräässä harkkatyössä tietyn kategorian blogeissa syntyneitä virtuaaliyhteisöjä ja niihin muodostuneita rooleja ja valtasuhteita. Pääasiassa blogit olivat ystävällismielisiä, viihdyttäviä, mielenkiintoisia, koukuttavia ja opettavaisia paikkoja niin niiden pitäjille kuin lukijoille ja kommentoijillekin. Toisaalta niissä oli huomattavissa aivan samat negatiiviset ilmiöt kuin reaalimaailman yhteisöissäkin: vääristyneet tai korostuneet valtasuhteet, ristiriitaiset näkemykset johtajan (esim. blogin perustajan tai ydintiimin) tai muiden jäsenten vaikutusvallasta, auktoriteetista, oikeuksista ja vastuusta, erilaiset liittoumat,, perinteinen syntipukki-show, yleinen korostunut negatiivisuus tai hyökkäävyys tiettyä jäsentä/jäsenryhmää kohtaan, leimaaminen, me-te-vastakkainasettelu, korostunut kilpailuhenkisyys, haloefekti, peesaaminen, vapaamatkustajailmiö jne.

NETTIKIUSAAJAT

Se, mikä pisti kaikissa blogeissa silmään, oli tämä ns. nettikiusaajien ilmentymä. Lähes poikkeuksetta jokaisessa blogissa, joka herätti ajatuksia ja synnytti keskustelua, mielipiteitä tai näkemyksiä, oli myös näitä anonyymeja kommentoijia, joiden ainoa tarkoitus (blogin muiden jäsenten mielestä) oli aiheuttaa pahaa mieltä, yleistä sekasortoa sekä ruokkia negatiivisuutta. Blogin pitäjät ja yhteisön jäsenet kuvailivat heitä näin: "Ihmisiä, jotka käyvät tarkoituksenmukaisesti nimettöminä purkamassa omaa pahaa mieltään, ahdistustaan, katkeruuttaan, kateuttaa, suruaan hyvin ilkeään, loukaavaan, alistavaan, provosoivaan tai muuten vaan negatiiviseen sävyyn".

Etenkin niissä blogeissa, joissa kommentointia ei ollut valvottu, saattoi olla moniakin anonyymejä ilkeilijöitä. Tyypillistä oli, että kun kommenttien valvonta otettiin käyttöön, blogin pitäjä huomasi ilkeiden kommenttien vähentyvän ja lopulta katoavan. Oletimme, että he siirtyivät uusien helpommin kiusattavien kimppuun, mutta toisaalta, kun kommenttien valvonta lopetettiin, anonyymit ilmestyivät hyvin pian takaisin. Ja tyylistä (sekä IP-osoitteista) saattoi päätellä, että kyseessä oli usein sama henkilö kuin aiemminkin. Kiusaajat siis jatkoivat blogin lukemista siitäkin huolimatta, että heidän kommenttinsa keskittyivät nimenomaan blogin tai bloggarin haukkumiseen.

MITÄ NETTIKIUSAAMINEN OLI KÄYTÄNNÖSSÄ?

Perinteisimmät kommentit olivat niitä, joissa blogia tai blogin pitäjää kuvailtiin kovasanaisesti ja tylyyn sävyyn esimerkiksi huonoksi ihmiseksi, tylsäksi, idiootiksi, katkeraksi tai surkeaksi kirjoittajaksi. Ja milloin blogi oli liian surullinen, milloin ylioptimistinen, hitaasti päivittyvä, ahdistava, kuivakka ja mitä milloinkin. Näillä anonyymeilla ei pääsääntöisesti ollut siis blogista tai sen kirjoittajasta mitään positiivista sanottavaa. Mutta halu herättää negatiivisuutta ko. yhteisössä kiinnosti niin paljon, että kiusaajat pysyttelivät yhteisössä ja jatkoivat uskollisesti oman surullisen missionsa toteuttamista - blogin pitäjän sallimissa rajoissa.

MITEN BLOGGARIT SUHTAUTUIVAT KIUSAAJIIN?

Kun haastattelimme bloggareita, selvisi että he suhtautuivat virtuaalisen maailman kiusaamisilmiöön suhteellisen kypsästi ja maltillisesti, mutteivät hyväksyneet sitä. He ymmärsivät, että omalla toiminnalla kuten kommenttien esivalvonnalla ja suhtautumisellaan anonyymien kommentteihin saattoi vaikuttaa oman blogin miellyttävyyteen merkittävästi. Suurin osa bloggareista ymmärsi, että julkisen blogin pitäjä tekee aina valinnan siitä, kuinka paljon ja missä muodossa hän on valmis hyväksymään ulkopuolisten kommentteja ja näin ollen myös näiden negatiivisia kommentteja heittelevien toimintaa omassa blogissaan. Bloggarit peilasivat tätä sekä omaan että muiden blogiyhteisössä olevien sietokykyyn, ja vertailivat myös näitä kahta toisiinsa. Kumpi on tärkeämpää, se että bloggaaja itse on tyytyväinen linjaansa vai se, että blogiyhteisö on? Tämän ymmärrettiin huomattiin riippuvan mm. siitä, mikä on oman blogikirjoittelun motiivi: kirjoittaako huvin vuoksi vain itselleen, puhtaasti muille vaiko jotain siltä väliltä.

SUHTAUTUMISENSA VOI VALITA

Toisaalta kyse oli myös siitä, millaisen suhtautumistavan ilkeilijöihin valitsi: näkeekö anonyymit kiusaajat säälittävinä omaa pahaa oloaan purkavina tyyppeinä, joiden mielipiteille ei kannata lotkauttaa korvaansa, yrittääkö oppia heidän kommenteistaan jotain vai päättääkö kenties provosoida kiusaajia tarkoituksella vieläkin kiivaamman keskustelun synnyttämiseksi. Sitä bloggaajat kuitenkin painottivat, että näitä nettikiusaajia on aina ja siihen on parempi tottua julkisen blogin pitäjänä. He tiesivät, että itsenäisenä bloggarina päätös oman blogin linjasta on täysin omissa käsissä ja että he itse saattoivat valita sen, miten tällaisia kommentteja julkaistaisiin ja miten niihin reagoitaisiin. Suurin osa bloggareista tuntui hyväksyvän ajatuksen, jonka mukaan blogiyhteisö on kuin mikä tahansa reaalimaailman yhteisö ja että siellä oleviin ilmiöihin kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin todellisessa elämässä.

KASVOTTOMUUDESTA

Merkittävän eron synnyttää tietenkin se, että netissä kiusaaminen tapahtuu kasvottomana eikä siitä näin ollen joudu vastuuseen. Tai näin ainakin moni nettikiusaaja varmasti kuvittelee. Todellisuudessa useilla bloggareilla on käytössään seurantaohjelmat, joilla välinpitämättömät tai internet-maailman henkilösuojasta tietämättömät anonyymitkin voi jäljittää IP-osoitteen perusteella.

LOPUKSI

Mutta mitä sitten, vaikka saisikin tietää tämän tuntemattoman häirikön nimen? Kuinkahan montaa todella kiinnostaa niin paljon, että lähtisi kostamaan näille kiusaajilleen jotenkin? Tai kehittelisi heille jonkun vastaiskun, vaikkapa nolauksen jollain toisella elämän osa-alueella? Minua ei ainakaan.

Mitä mieltä muut olette tästä aiheesta?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tahdnvoimaa, Säpäs heititkin hyvän haasteen luomalla Tahdonvoimaa-pagen Facebookiin. Sinne vaan omalla nimellä ja kuvalla kiusaamaan.anonyymit, ken uskaltaa! Katsotaan kuinka käy. Mäkin lupaan liittyä myös kunhan olen kerännyt hieman rohkeutta.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin asiallista tekstiä. Omassa blogissani asuu pari tällaista anonyymia vittuilijaa jotka täyttää kaikki tutkimuksesi tunnukset. :(

Kannatan tuota kyselyteemaa. Se olisi hauska.
- Saara

Anonyymi kirjoitti...

Nähtävästi jotain kiinnostaa kostaa. tonne sit vaan yhteys.

http://tiinallaonasiaa.blogspot.com/2009/12/googlaa-kosto-saat-tiinafi.html

Anonyymi kirjoitti...

En ole kyllä kovin usein blogissasi huomannut "kiusaajia", no muutama on kyllä ollut mutta lopetti tai sitten blogin pitäjänä lopetit hänen kirjoittamisensa, hyvä niin, siihen on blogin pitäjällä täysi oikeus, minusta tämä blogi on saanut olla yllättävänkin rauhassa ja hyvä niin ;) tai mistäs minä tiedän paljonko tekstejä joudut poistamaan ?! Jokatapauksessa hyvää jatkoa, blogia silloin tällöin seuranneena olet kovaa vauhtia parempaan päin menossa ja se on hieno asia !!
ps: aihe on kyllä mielenkiintoinen,siis tuo blogikiusaaminen jossa tosin on samoja piirteitä kun yleensäkin ihmisten kiusaamisessa eri saiteilla tai ihan elävässä elämässä.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Nykyään tässä blogissa tilanne on erinomainen! Silloin tällöin tulee herjaa, mutta ei ne täytä systemaattisen nettikiusaamisen tunnusmerkkejä mun mielestä.

Yleisesti, se on sääli, että monet erinomaisen bloggarit ovat harkinneet/toteuttaneet ajatuksen blogin sulkemisesta pelkästään negatiivisen palautteen saamisen takia. Ensimmäisenä tosin tulee mieleen, ettei ehkä olisi pitänyt alkaa julkisesti bloggaamaan ollenkaan, jos on hirvittävän sensitiivinen tyyppi. Toisaalta, kaikkeen tottuu ja turtuu, jopa siihen että antaa tuntemattomien myrkyttää mielensä kommenteillaan. Koska itsehän ne kommentit lukee aina, vaikkei niitä julkaisisikaan muiden silmille.

Ja vaikkei sitä haluaisi myöntääkään, niin kyllä osa kommenteista on ollut niin "täydellisiä" loukkauksia, että ne on todella satuttaneet, vaikka kirjoittaja onkin ollut tuntematon ja selkeästi purkanut omaa pahaa oloaan muihin. Alussa varsinkin otin monesta palautteesta herneet nenään. Osittain tähän tietty vaikutti oma olo, joka oli surkea. Ajattelin aina, että millainen ihminen pitää olla, että haluaa tarkoituksella lyödä lyötyä, siis sairasta. Ei mulle tulis mieleenkään mennä systemaattisesti haukkumaan sairaita, ei edes nimettömänä, johonkin muihin blogeihin tai foorumeille. Kerran olen kivahtanut eräälle vittuilijalle oikein kunnolla ja se johti hyvin ikäviin ja pitkäkestoisiin seurauksiin. Jopa kohtuuttomiin.

Joskus funtsinkin, olenko antanut niille ihmisille, jotka eivät pidä minusta jostain syystä, liian helpon kanavan loukkaamiseen, mutta lopulta tulen siihen tulokseen, että en. Jossain vaiheessa vaan päätin, että nyt riittää ja en anna anonyymeille kiusaajille sitä iloa, että jäisin pohtimaan heidän tylyä argumentaatiotaan tai kimpoilisin niistä pitkin seiniä. Tulkoot sanomaan sitten päin naamaa, niin lupaan ottaa vakavasti. ;)

Ja jälkikäteen monet kommentit, jotka aikoinaan tuntui kiivailta tai yltiönegatiivisilta, tuntuvat paljon laihemmilta mutta sekin johtuu siitä, että oma maailmakin on positiivempi nyt kuin silloin, kun oli toinen jalka haudassa. Onneksi ihminen on kasvava ja kehittyvä olento, vaikkeivät kaikki sitä halua uskoa.

Hyvää yötä kaikille! Nyt lätkää.

Anonyymi kirjoitti...

No nyt heräs uteliaisuus, siis millaiset ihmiset ja miksi tällaista blogia alkaa provoomaan ??? mitkä on intressit ? olisi mielenkiintosta nähdä millaisia "vittuiluja" on tullut ?? hei laita sellainen blogivittuilut jotka olen saanut blogi ;) menee pohja pois vittuilijoilta kun näkeevät ettei heidän loukkaamisintressit toiminu ja menivät täysin hukkaan ;);)
Minä olen elämässäni joutunut liiankin usein näiden asioiden kanssa tekemisiin, paras keino on kun näyttää ettei ne satuttanut eikä ne vaikuttanut elämään (vaikutti tai ei mutta hiljeneevat aina loppujenlopuksi kun huomaavat ettei loanheitto auttanu )

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Juu, en tiedä kyllä millaiset ihmiset tuota tekevät. Ilkeät, kateelliset tai ajattelemattomat on aika usein selitys. Ehkä niin on täälläkin?

Antaa olla loanheiton. Jos sillä alkaa mässäilemään, se on vähän sama kuin että pesis kätensä bensalla tulen läheisyydessä. ;) Ja ilkeily harvoin loppuu ilkeilemällä lisää tai korostamalla sitä asiaa. Kyllähän monet julkaisee nehatiivisia palautteita mutta mä en jaksa vaivautua. Jos ne pelkkää haukkumista tai pään aukomista, poistan ne suoraan. Sitten jos jollain on perusteltua kritiikkiä ja fiksua argumentaatiota ja oikein asiaa, se on tietenkin asia erikseen. :D