torstai 25. helmikuuta 2010

Ajatuksia asiakaspalvelusta

Yleinen käsitys tuntuu olevan, että lähes kuka tahansa voi tehdä asiakaspalvelutyötä. Ajatellaan että jos osaa hymyillä, puhua ja seisoa, on hyvä asiakaspalvelija. Vähän samanlainen kompleksi liittyy myös toimistotyöntekijöihin: jos osaa avata tietokoneen, käyttää wordiä ja exceliä, maksaa laskuja ja käsitellä paperia, on erinomainen työntekijä. Onkohan se ihan noin?

Ihmisen ammattitaito on niin paljon muutakin kuin pelkkä työn suorittaminen ja siihen tarvittavat minimitaidot. Itse asiassa työn sisällön oppii helpommin, kuin työhön ja työympäristöön soveltuvan asennemaailman, arvot, tunnetaidot, kyvyn käsitellä muutoksia tai esimerkiksi kehityshakuisen ja intohimoisen suhtautumisen. Asiakastyön erityishaasteet ovat suhtautuminen ihmistyöhön sekä ihmisten mielenliikkeiden ymmärtäminen.

Ei voi olla pidetty lääkäri, nanny, matkustusvirkailija eikä bussikuski, jos maailmankuva on ihmisvastainen. Vaikka osaisi työnsä kuinka loistavasti, mutta inhoaa ihmistyötä, eli auttaa, ratkoa ongelmia, antaa sympatiaa, tuntea empatiaa, iloita toisen ilosta tai surra hänen huolistaan, ei ihmistyössä voi aidosti menestyä. Ihmiset aistivat niin kovin herkästi, miten asiakaspalvelijat suhtautuvat asxiakaspalvelutyöhön ja asiakkaisiin. On jopa hämmentävää, miten herkästi sensitiiviset asiakkaat todella tekee havaintoja ja muodostaa tulkintoja asiakaspalvelijoiden osaamisesta ja asenteesta.

Kampaaja, erityismyymälän myynti-ihminen tai fysioterapeutti ovat esimerkkejä ammateista, joissa ihmissuhdetaidot korostuvat ja joiden puute voi pilata koko asiakassuhteen muodostumisen ja syventymisen. Heikot ihmistaidot, etenkin puutteellinen kyky huomioida asiakas yksilönä, ymmärtää päätöksentekoon liittyviä psykologia vaikuttimia sekä joustamaton tai tyly puhetyyli ja kehonkieli, estävät tehokkaasti lisämyynnin sekä ruokkivat yleistä negatiivista mielikuvaa koko yrityksestä.

Miksi ihmeessä menisin sellaiselle kampaajalle, fyssarille tai myyjän palveltavaksi, josta minulla on jo entuudestaan epäilyttävä fiilis tai joka on kohdellut minua ihmisenä ala-arvoisesti, vaikkakin hän olisi työssään taitava? Ehkä voisin toisen mahdollisuuden antaa uteliaisuuttani tai siksi, että hinnat ovat edulliset, mutta kolmatta kertaa tuskin tulisi. Ja itse asiassa eihän tuollainen ihminen ole edes taitava, jossei hallitse yhtä työnsä tärkeimmistä osa-alueista, eli ihmisten ymmärrystä.

Aihe tuli mieleeni, kun meilailin erään online-vaatemyymälän asiakaspalvelijan kanssa. Maksoin aikoinan heidän laskunsa viikon myöhässä, koska lasku oli lähetetty tuntemattomasta syystä vanhaan osoitteeseen ja se kierteli maailmalla. Kahden KUUKAUDEN päästä laskun maksamisesta tuli muistutuslasku, alkuperäisellä summalla plus 5 euroa. Laitoin tiedustelen asiakaspalveluun:

--
Hei,

Maksoin laskun X 12.2.09 seuraavin tiedoin Y. Sain siitä kuitenkin muistutuksen viime viikolla. Missähän lienee vika, ettei suoritus ole löytänyt perille? Ohessa arkistointitunnus ja muut tiedot, mikäli ne auttaa asian selvittämisessä. :)

Terveisin,
Meitsi

--

Sain seuraavan vastauksen:

Hei, kiitos meilistäsi!

Koska maksu näkyy tiedoissamme vasta noin kolmen pankkipäivän kuluttua sen suorittamisesta, ei se ollut ehtinyt vielä mukaan, kun muistutus oli tulostettu.

Jos ollaan aivan tarkkoja, oikeastaan sinun kuuluisi maksaa myöhästymismaksu tästä. Sillä laskusi maksu oli melkein kaksi viikkoa myöhässä. Mutta olen tällä kertaa poistanut huomautusmaksun ja saldosi on nyt poikkeuksellisesti nollilla. Huolehdi jatkossa, että laskut menevät maksuun ajoissa, niin tällaisia ongelmia ei synny.

Mukavaa kevään odotusta!

Ystävällisin terveisin
- Teitsi

--

Siis aivan perusystävällinen meili, tavallaan. Mutta tuon asiakkaan syyllistämisen ja itsensä nostamisen suureksikin sankariksi tuon viiden euron maksumuistutuslaskun pois ottajana sai ensin hymyilemään ja sitten alkoi kuitenkin vituttaa. Jossei tuota "vitun idiootti, maksoit laskun myöhässä" ja "me opetamme sinut hoitamaan raha-asiani idiootti, koska et itse osaa" -mainintoja olisi ollut, asia olisi ollut sillä klaari. Nyt kuitenkin pieni piru sisälläni kirvoitti tekemään tiedustelun siitä, miksei osoitteeni ole päivittynyt, vaikka näin pitäisi automaattisesti tapahtua. Lisäksi kyselin, miksi maksuhuomautuksen tulostuksen ja lähettämisen välillä olisi lähes kolme kuukautta, kun tyypillisesti maksuhuomautukset tulee noin kahden viikon sisään siitä, kun laskua ei ole maksettu? Ja miksi maksukehoituksessa oli sekä alkuperäinen ostosumma plus se 5 euroa, kun siinä olisi pitänyt olla pelkkä 5 euroa, koska lasku on maksettu joulukuussa ja on aivan taatusti kirjautunut reskontraan kolmen kuukauden aikana.

No, kyllähän minä tiedän noihin vastaukset, koska olen ollut laskutusneuvonnassa nuoruusvuosina, mutta ajattelin piruuttani kysellä lisätietoa, etteivät ainakaan liian helpolla pääse ja saavat miettiä omien käytäntöjensä toimivuutta. Typerää, tiedetään, mutta minkäs ihminen itselleen voi. Tai siis voi, mutta valitsin silti pienen paneutumisen asiaan, josko ymmärtäisivät muiden kohdalla toimia toisin. Tosin tuo tuskin toteutuu, sillä monissa firmoissa merkittävä osa asiakaspalautteista ei ikinä päädy systemaattiseen tarkasteluun eikä taustatiedoksi asiakasprosessien kehittämistä ajatellen. Sääli, koska nimenomaan arkiset palautteet on niitä, joita tulkitsemalla voidaan ruohonjuuritason asiakaspalvelua, joka on monesti asiakastyytyväiseen vaikuttava tärkein yksittäinen tekijä, kehittää.

Oi kumpa tuo asiakaspalvelija olisi ymmärtänyt että tuhansia euroja vuosittain ko. putiikkiin syytäävälle maksajalle ei kannata alkaa vittuilla viidestä eurosta, eikä etenkään minä-muodossa, koska asiakas ymmärtää sen juuri niinkuin meikäläinen, turhana pokkurointina. Tuo viisi euroa on kärpäsen paska siihen verrattuna, että jos hermostun lopullisesti, enkä tilaa enää ikinä mitään. Monet saattavat nimittäin loukkaantua noinkin paljon ja katkaista asiakassuhteen todella pienen nyanssin takia. Tästä maailmasta kun ei vaihtoehtoja puutu, ainahan voi ostaa muualta.

Voi kumpa asiakasneuvoja olisi selvittänyt ensin asiaan vaikuttavat taustatekijät, niin tuskin olisi syntynyt negatiivista fiilistä. Jos hänellä ei olisi ollut mielessä oletus, että "tuo asiakas on väärässä, kenties reklamoi vaan reklamoimisin ilosta, ja minäpä vähän näpäytän häntä ja nostan itseni hänen yläpuolelle", niin tässä ei olisi ollut mitään outoa. Mutta minkäs teet, kun hän käsitteli tämän tapauksen yksittäisenä casinä. Toisaalta aivan ymmärrettävää, koska eihän tässä mistään maankaatoasiasta ollut kyse. Tai ehkäpä hän todella tutustui asiakashistoriaani ja päätti silti hieman näpäyttää. En tiedä. Motiivi voi olla yhtä hyvin tiedostamatonkin. Ei sitä voi tietää, vaikka tämä ihminen olisi löytänyt aamukaffista rotan tai että lapsi olisi juuri jäänyt auton alle, ja hänellä nyt vaan sattui olemaan paha hetki, joka väritti juuri tätä aamua negatiiviseen sävyyn. Ei voi tietää, mutta eihän sitä tietenkään pitäisi omia huoliaan työhön tuoda, eikä ainakaan asiakkaisiin purkaa.

Yhtä hyvin kyse voi olla myös siitä, että minä ymmärsin ystävälliseksi tarkoitetun meilin väärin. Ehkä tuossa talossa on aivan normaalia, että asiakaspalvelija opastaa asiakkaita maksamaan laskut ajoissa? Tosin jos asiakkaat kokee sen typeräksi, niin silloin hyvää tarkoittavasta eleestä tulee floppi. En tiedä. Vaihtoehtoja on niin paljon, että kirjoitan niitä vielä huomennakin. Todennäköisintä lienee, että kyse oli kahden yksilön välisestä kommunikaatiotapojen erosta, joka syntyy siitä, että tulkitsemme kumpikin maailmaamme eri lähtökohdista ja erilaisten kokemusten kautta, emmekä tässä tapauksessa ymmärtäneet toisiamme. Vaikea sanoa.

Miksi kirjoitin koko aiheesta?

Kokemus laadukkaasta asiakaspalvelusta syntyy todelle pienistä jopa mitättömiltä tuntuvista nyansseista. Neljä "väärään" sävyyn kirjoitettua sähköpostiriviä voivat saada aikaan suuriakin reaktioita. Lisäksi muistamme, että osaavien asiakaspalvelijoiden löytäminen, sitouttaminen ja kouluttaminen toimimaan erilaisten ostajien kanssa ja ymmärtämään heidän enemmän tai vähemmän erikoisia mielenliikkeitä, ei ole mikään helppo homma. Uskon että merkittävässä osassa asiakaspalveluyrityksiä ei ymmärretä tuota hillitöntä potentiaalia, mikä asiakaspalveluprosessien ja asiakaspalveluhenkilöstön kehittämisessä piilee.

Asiakaspalvelu kaikissa muodoissaan tuntuu jostain kumman syystä omaavan vähetellyn leiman ja sen tuottamaa arvoa liiketoiminnalle ei täysin ymmärretä. Vähättely näkyy myös asiakaspalvelijoiden palkkatasossa sekä työn arvostuksessa, mikä puolestaan välittyy asiakkaille käytännön palvelutyön kautta. Onneksi on olemassa myös sellaisia yrityksiä, joissa asiakasosaamiseen on todella panostettu. Sellaisissa firmoissa on sekä miellyttävä työskennellä että olla ostajan roolissa. :D



Viime vuonna tähän aikaan kirjoitettua.

Onpas ihanaa, että voi todeta oikeasti voivansa paremmin, vaikka rasituskestävyyden kanssa onkin tekemistä.
http://taistelijat.blogspot.com/2009/02/sjogrenin-syndroomasta-muutama-sananen.html

http://taistelijat.blogspot.com/2009/02/uneen-aika-vaipuu-tahdonvoimaa.html

http://taistelijat.blogspot.com/2009/02/ei-se-ookkaan-ruusufinni-tahdonvoimaa.html

http://taistelijat.blogspot.com/2009/02/ratinansuvanto-tahdonvoimaa.html

http://taistelijat.blogspot.com/2009/02/kilahtaneet-hermot-tahdonvoimaa.html

http://taistelijat.blogspot.com/2009/02/im-still-standing-sitting-actually.html

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut sekä sinun että Pandoran blogia jo tovin. Kiitos teille, että kahvitunnilla riittää tekemistä! Pyörähdin juuri Pandoran lippaassa ja ajattelin vihdoin kommentoida sinun blogiasi, ensimmäistä kertaa.

Olen koulutukseltani sosiologi ja on mielenkiintoista huomata kuinka erilla tavoin suhtaudutte terveyteenne ja kuntoutukseenne näissä blogeissa. Kumpikaan tuskin on ns. väärässä mutta teillä on erilainen katsontakanta samaan asiaan. Olettehan te blogienne perusteella tdella erilaisia ihmisinä. Halusin vain sanoa, että on todella mielenkiintoista seurata näitä kahta blogia ja kehitellä omassa päässä teorioita siitä miten taustat, opinnot, asenteet yms. vaikuttavat sairauden käsittelyyn ja kuntoutumiseen. Jatkakaa ihmeessä kirjoittamista. Miehelläni on niskavamma joten bloginne ovat erilaisuudessaan antoisaa luettavaa!

Mitä sinä suhtaudut valoparantajiin ja tietäjiin? Ei tietenkään ole pakko vastata mutta jos siltä tuntuu, kuulisin mielelläni näkemyksesi aiheeseen ennen kuin edes mietimme kyseistä hoitoa tässä perheessä.

http://parantumiseni.blogspot.com/2010/02/kasittamatonta.html

- M.K.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Hei M.K!

Kiitos palautteesta. Great jos blogi miellyttää ja on ollut avuksi myös miehesi vamman kannalta. :)

Enpäs sano tuohon valohoitoasiaan vielä mitään, koska en tiedä siitä sen enempää. Täytyy kollata nettiä ja ottaa sit kantaa, jos siltä tuntuu. Ja täytyypi käydä lukemassa ensin tuo Pandoran teksti kunnolla, ennen kuin tuon omia näkemyksiä ilmi.

Kaikkea hyvää teille ja tsemppiä kuntoutumiseen koko perheelle! :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Ps. Itse olen opiskellut sosiaalipsykologiaa ja sosiaaltyötä, ja nyt työstän työ- ja organisaatiopsykologiaa, joten ymmärrän kiinnostuksesik blogeihin. Josset ole vielä lukenut, tämä voisi kiinnostaa sinua.

http://taistelijat.blogspot.com/2010/02/nettimaailman-kuumakallet.html

Minttu kirjoitti...

Pakko kommentoida taas :)

Tuo saamasi sähköpostivastaus..ai kamala! Siis..kai pahempikin voisi olla, mutta siis tuota hommaa itsekin tekevänä, tiedän että on viimenen pisara jos asiakasta alkaa läksyttämään.

Oli asiakas kuinka väärässä tahansa (en siis tarkoita omaa tapaustasi vaan yleensä) on vastattava ystävällisesti ja jättää turhat pois. Ei mitään "oikeastaan"- kommentteja. Huh!

Hoidan siis asiakaspalvelun puolella reklamaatioita. Todellakin siis tiedän ettei kaikki aina toimi täydellisesti ja kummaltakin puolelta sattuu mokia.
Firmassamme on kyllä hyvä juttu se että viestejä oikeasti käydään läpi ja me saamme palautetta jos vastauksissamme on huomioitavaa ja kehitettävää. Juuri eilen viimeksi käytiin läpi aiempien viikkojen vastauksia ja mieleeni jäi hyvin neuvo siitä että olisinko itse tyytyväinen vastaukseen jos olisin kysyjän tilalla.

Asiakaspalvelijoita kyllä löytyy joka lähtöön..

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Moro Minttu!

Kyllä tuo hieman hämmästytti meikälästä. Jos toi olisi kirjoitettu me-muotoon, niin se olisi armollisempi, koska ohjeen antajana olisi organisaatio eikä yksittäinen ihminen. Tuli väistämättä mieleen, että tämä tyyppi tunkeutuu hieman liikaa mun elämään, kun neuvoo jopa laskujen maksussa.

Olet muuten todella haasteellisessa ammatissa reklamaatioiden parissa. Olin itsekin eräällä teleopeaattorilla 2000-luvun alussa, ja n. 80 prossaa kontakteista oli reklamaatioita tai muita haasteellisia epäkohtia. Työ oli aivan mielettömän vaativaa henkisesti. Ei missään muussa hommassa joudu ottamaan niin paljon kakkaa niskaan kuin mitä reklamaatiokäsittelijänä.

Ja vaikkei otakaan sisältöä henkilökohtaisesti, niin kyllä ainainen negatiivinen palaute jossain vaiheessa tuntuu raskaalta. Tuossa ammatissa jaksaminen ja asioiden ulskoistamis- ja järkeistämistaidot todella punnitaan. Mutta oma asenne ja suhtautuminen ratkaisee lopulta, ja onneksi meillä oli todella pätevä työnohjaus ja monipuoliset keinot jaksamisen lisäämiseen. Niiden jotka haluavat päästä työstä vain mahdollisimman helpolla tai inhoavat epäkohtien ratkomista, ei ehkä ensimmäiseksi kannata hakeutua tiiminvetäjäksi tai tiimiläiseksi asiakaspalvelu, eikä etenkään asiakaspalautepuolelle.

Ihana kuulla, että asiakaspalveluun panostetaan teikäläisen työpaikalla! Luin muuten kerran kulutuskäyttäytymisen kurssilla tosi mielenkiintoisen tutkimuksen epäoikeutetusta valittamisesta. Siinä oli siis tutkittu näitä kaikesta valittajia ja heidän motiiveitaan ainaiseen reklamointiin! Täytyy etsiä se tutkimus käsiin ja referoida. Ne syyt olivat niin käsittämättömiä, etten tiennyt olisko pitänyt uskoa ollenkaan. Mutta uskoin, koska tutkimus oli julkaistu eräässä tieteellisessä erittäin arvostetussa julkaisussa...

Tsemppiä haasteelliseen duuniin jatkossakin. :D

Anonyymi kirjoitti...

Tuo saamasi vastaushan oli täysin asiallinen!!!! Alkaa jo vaikuttaa vainoharhaiselta ja turhalta pilkunnussimiselta. En ainakaan enää tänne viitsi tulla, taso vain huononee. Ihan kuin kuvittelisit olevasi maailman paras kaikessa..

Anonyymi kirjoitti...

Äänestetäänkö tuosta vastauksen tyylistä? Taidat olla ano hieman vainharhindn, kun kuvittelet blogirjoittajan aina liittävän kaikki tekstit itseensä. Oletko ajatellut sellaista, että nämä ovat yleismaailmallisia ilmiöitä, eivätkä liity henkilökohtaisesti mitenkään kirjoittajaan? Paitsi että nämä ovat hänen perusteltuja mielipiteitään ja erittäin erittäin nasevia ja asiallisia pohdintoja. Totta joka sana tässä tekstissä. Asiakaspalvelijoita on joka lähtöön.

Ja tervetuloa, tulet kuitenkin. Yritä ensi kerralla olla taas hieman paremmalla tuulella. :)

- Toinen ano

Minttu kirjoitti...

Juuri tämän tyyppistä tekstiä tosiaan saadaan kuulla päivittäin ;)

Mutta tosiaan viesteistä voi kyllä helpostikin tulkita asiakaspalvelijan asenteen. Asiakaspalvelijan pitäisi osata vetää raja siihen minkä jälkeen tietyt kommentit alkaa kuulostaa vain vastaajan henkilökohtaiselta mielipiteeltä.

Olisi kyllä tosi mielenkiintoista lukea tuosta mainitsemastasi epäoikeutetusta valittamisesta. Voisi tuoda vähän uusia näkökulmia ja lisää ymmärrystä!

Vähään olet kyllä tyytyväinen Ano jos sinulle voisi asiakaspalvelusta pistää viestiä tuohon tyyliin.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Toka vika ano:
Oletko ajatellut, että pilkunnussiminen ja kärjistäminen voisi olla mukavaa vaihtelua muuten niin tavanomaisiin kertoviin sairasteksteihin verrattuna? Hieno huomata, että se herättää reaktioita tässäkin tapauksessa. :)

Vika ano:
Jos olisin Wordpressissä, tästä voisi äänestää. Ehkä täälläkin on mielipidebarometritoiminto. Täytyypä katsella! :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Minttu,
Mä yritän etsiä sen tekstin. Siitä on tosi kauan aikaa kun luin sitä, mutta luulen että koneen jäämistöissä on siitä valmis suomennos. Jos löytyy, linkkaan tänne. :)

Ja juu, olet oikeassa, että tuosta todella henkii läpi nimenomaan käsittelijä oma arvomaailma ja paska päivä-fiilis eikä tekstissä pysytty ollenkaan totutulla etäisyydellä asiakkaasta, mihin suurin osa lienee kuitenkin tottunut.

Ja totta, joillekin riittää vähemmän kuin toisille!

Anonyymi kirjoitti...

Kai tää tyttö osaa asiakasasiat, koska on itsekin alalla!!! Eikä kirjoitus liittynyt häneen muuten kuin omakohtaisten kokemusten kautta. Hold your horses!!!

Kuka tahansa on vapaa arvostelemaan asiakaspalvelun laatua vaikkei ymmärtäisikään siitä hevon paskan vertaa. arvostelu ja kriittisyys pyörittää tätä maailmaa ja tekee kehittymisen mahdolliseksi. älä ole katkera että jollain on enemmän kykyä tulkita arkielämän imiöitä ja rohkeutta kirjoittaa niistä, vaan tee sinä samaa. Koulutuksella ja kokemuksella saa ihmeitä aikaiseksi!

Suoittelen kokeilemaan mutta älä aina mene henkilökohtaisuuksiin. Pysytään asialinjalla, niin debatit ovat miellyttäviä. Turha arvostella kirjoittajaa, vaan keskity sisältöön. Tietenkin jos sinulla ei ole siitä sen enempää kommentoitavaa sitten EI kannata osallistua keskusteluun ollenkaan. Kaikille parempi. :P

- Saara

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Juu, keskella saa mutta henkilökohtaista ilkeilyä ei kannata jatkaa. Se on aivan turhaa, koska ei hetkauta meikäläistä. Muita se saattaa sen sijaan häiritä, joten suuntaa mieluummin palautteet jatkossa suoraan henkilökohtaiseen sähköpostiini, josta niihin joku reagoin tai sitten en. Asiallinen palaute luetaan, ja perustellulla argumentaatiolla on todennäköisesti myös vaikutuksia. Haukkuminen ja solvaus on sen sijaan energiasi tuhlausta, koska se menee suoraan roskikseen, kuten aiemminkin.

Meilisoite on:
tahdonvoimaa@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Älä välitä TV. Kaunis, älykäs, sanavalmis, menestyvä, kovia kokenut mutta onnellinen. Kuka tahansa heikolla itsetunnolla varustettu saattaisi olla kateellinen. Mutta sen sijaan että kahehtii muita, kannattaisi keskittyä oman elämän parantamiseen. Sä et anna mitään aihetta tuntea itseään jotenkin huonommaksi etkä turhaan kersku millään. Joillekin tuo yhdistelmä on vaan mahdoton sulattaa. :P

Tahdonvoimaa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tahdonvoimaa kirjoitti...

Kiitos, posket punehtuu. Ja hei, mä vaihtaisin milloin vaan mainitsemasi kauneuden tai vaikkapa työelämässä hankitun menestyksen terveyteen. Vaan kun ei voi nyt valita. Fyssari tosin aina sanookin, että sit kun oot terve, olet tyytyväinen ettet antanut mitään vaihdossa. Hyvä huumori hänellä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Näin sitä pitää Tahdonvoimaa! Olen täysin samaa mieltä että, asiakaspalvelijan vitutus paistaa täpöllä läpi viestistä. Ehkä syy oli rotta. ;)

Ja ah, kuinka koomiselta tuo anonyymin "uho" ja kiukuttelu vaikuttaa. Kenties rotta sielläkin suunnalla? Tulee mieleen oma nuoruus, kun lällätettiin ja kiusattiin poikia tahallaan. Se oli juuri tuon tasoista mitään sanomatonta uhoa jolle ei tosiaan voi kuin naureskella, kun on tätä blogia enemmän lukenut ja tietää tuolla olevan taustalla saman tyypin. xD

CH kirjoitti...

Moi! CH says:

Kun (useimmiten negatiivisia) palauteasioita käsitellään kirjallisessa muodossa, on äärimmäisen tärkeää, että asiakaspalvelija osaa ilmaista itseään kirjallisesti. Näin ei useinkaan ole, ja lopputuloksena on Tahdonvoimaan saaman tylytyksen kaltaisia moukkaposteja. Ehkä kaikki eivät tulkitse ko. postia tylyksi, mutta kaikki, jotka osaavat tulkita erilaisten ilmaisutyylien nyansseja, saavat kyllä tuollaisesta postista pahan mielen. Tässä esimerkki siitä, millaista voi olla sekä reklamoijan että asiakaspalvelijan verbaalinen käytös positiivisimmillaan:

Asiakas:

Hei!

Tilasin teiltä tässä kuussa piilolinssit (tiedot näkyvät alapuolella). Ehdin käyttää niitä kahdesti, kun toinen linssi hajosi. En ole maksanut vielä piilolinssilaskua, ja mieleni tekisi nyt jättää se maksamatta, kun piilolinssit eivät kerran kestäneet. Olisiko tämä toimintatapa mahdollinen tässä tilanteessa?

Yst. terv. Reija Reijanen
------------------------------
Asiakaspalvelija:

Hei Reija,

Kiitos viestistäsi.

Valitettavasti linsseissä saattaa olla joskus tiukasta laatukontrollista huolimatta valmistusvirheitä, joiden vuoksi ne eivät kestä tarkoitetulla tavalla. Tämän lisäksi linssien käyttö- ja käsittelytavat voivat vaikuttaa niiden kestävyyteen, minkä vuoksi on tärkeää, että linssit on ensin sovitettu optikolla ennen niiden tilaamista, sillä väärin istuva linssi rikkoutuu helpommin ja saattaa pahimmassa tapauksessa vahingoittaa silmää.

Koska linssit ovat hajonneet noin nopeasti, voit jättää laskun maksamatta, kuten ehdotit. Rekisteröin 'palautuksen', vaikka sinun ei tarvitsekaan palauttaa linssejä, ja mitätöin laskun.

Mikäli sinulla on lisää kysyttävää, otathan meihin yhteyttä, niin autamme sinua mielellämme.

Mukavaa päivänjatkoa!

Ystävällisin terveisin
Taija

YourLenses Asiakaspalvelu

----------------------------------

Voin kertoa, että Reijalle jäi huippupositiivinen kuva tästä lafkasta. Kyseessä on siis yourlenses.fi-nettikauppa. Ja huomionarvoista on, että vaikka asiakaspalvelijan viesti oli mukava jo siksi, että hän piti reklamaatiota aiheellisena, sisällytti hän myös viestiinsä vihjauksen asiakkaan mahdollisesta osuudesta tuotteen rikkoutumiseen. Tämän hän kuitenkin ilmaisi informatiivisessa ja ei-syyttävässä muodossa, jotta ei synnyttäisi asiakkaassa negatiivisia tunteita:

"Tämän lisäksi linssien käyttö- ja käsittelytavat voivat vaikuttaa niiden kestävyyteen, minkä vuoksi on tärkeää, että linssit on ensin sovitettu optikolla ennen niiden tilaamista, sillä väärin istuva linssi rikkoutuu helpommin ja saattaa pahimmassa tapauksessa vahingoittaa silmää."

Varmaa on, että tällä menettelyllä asiakaspalvelija sai aikaan sen, että asiakas uskaltaa ja haluaa käyttää heidän palveluitaan vastedeskin.

Go yourlenses! :)

Anonyymi kirjoitti...

"Yhtä hyvin kyse voi olla myös siitä, että minä ymmärsin ystävälliseksi tarkoitetun meilin väärin".

Tuskin. heikommallakin tunneälyllä varustettu tajuaa ettei sähköpostin sisältö ollut asiallista oli syy mikä tahansa. Ja ymmärtääkseni sinulla on osaamista kirjoittaa asiakaspalvelusta? Anna mennä vaan, rahkeet riittää. Etkös sinä ollut alalla ja ties kuinka kauan?(NHL)

Anonyymi kirjoitti...

CH:lla oli erinomainen esimerkki mitä palvelu voi olla onnistuessaan! Informatiivista, ohjaavaa ja kuitenkin myös asiakkaan toimintaa kyseenalaistavaa. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Mutta kaikki eivät ole yhtä lahjakkaita tunteiden tulkkeja.(NHL)

Anonyymi kirjoitti...

Moi.

Tsemmppiä "taistelussasi" minäkin olen käynyt läpi monta monta taistelua netissä ja oikeassa elämässä,niin politiikasta,ihmisoikeuksista,erillaisuudesta jne..jne...lukemattomista asioista, kunnnioitan ja arvostan ihmisiä jotka uskaltaa ja osaavat kyseenalaistaa normit, niin minäkin teen !! Darobasalovit.

Anonyymi kirjoitti...

Juu mä en ole koskaan ollut se tavallisen normaali takarivin hiljainen tyttö, vaikka pituuteni takia mut sinne usein ängettiin. ;)

Normit on vain normeja, joita on järkevää kunnioittaa tietyllä tasolla yleisen järjestyksen takaamiseksi ja jotta erilaiset ihmiset voisi ees joten kuten tulla toimeen keskenään. Mutta ilman itsestäänselvyyksien kyseenalaistamista me todennäköisesti katsottaisiin edelleen äänettömiä leffoja ja vain haaveiltaisiin kuussa kävelystä tai valtameren ylittämisestä jollain muulla vempeleellä kuin soutoveneellä. Niin, ja tyydyttäis tietty yksytimisiin prosessoreihin. :D

Nyt nukkuun. Alkaa jutun taso taas lähennellä sellaista paskaa, että itseäänkin sapettaa. Öitä kaikille!

Tahdonvoimaa

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Anteeksi, unohdin vastata, että en edelleenkään tiedä mikä on valoparantaja mutta kenties luit M.V kirjoitukseni täydentävistä hoidoista? Uskon että tuo valoparantaminen menee ko. kategoriaan jotenkin? :)

Anonyymi kirjoitti...

Niin, saahan sitä tietty asiakkaalle vittuilla vakuutusyhtiössäkin...

http://p3.foorumi.info/niskavamma/viewtopic.php?t=444

Anonyymi kirjoitti...

Niin, saahan sitä vakuutusyhtiössäkin vittuilla toisen toimeentulosta...
http://p3.foorumi.info/niskavamma/viewtopic.php?t=444