tiistai 10. marraskuuta 2009

NLP:ssä paranemisen salaisuus!

Hurahdin jo sosiaalityötä opiskellessani NLP:hen. Kun sitten muinoin päädyin kauppakorkeeseen, yrittäjäksi ja henkilöstöjohtajan pestiin, tajusin, kuinka paljon tuolla nerokkaalla ajatustavalla olisi sovelluspaikkoja! Tiedättekö, mitä NLP on? Itselleni NLP on elämäntyyli, ajattelutapa ja kehys, jonka kautta jäsennän itseäni, muita ihmisiä, sosiaalisia suhteita ja oikeastaan koko ympäröivää maailmaa.

NLP lähtee taustaoletuksesta, että ihmisen keho ja mieli on yhtä ja ne toimivat ns. käsi kädessä. Jep, tämä on huomattu jälleen kerran tämän puolitoistavuotisen sairashelvetin aikana! NLP:ssa myös oletetaan, että sanat edustavat tulkintojamme todellisuudesta. Toisin sanoen sanoilla on kyky saada ihminen tuntemaan erinäisiä fiilareita: hämmentyneisyyttä, iloa, surua, häpeää, epätoivoa. Sanojen, eli puheen, tai yleisemmin sosiaalisen vuorovaikutuksen, avulla voidaan vaikuttaa elimistön fyysisiin toimintoihin. Toki yhteys toimii myös toisin päin: fysiologinen tila vaikuttaa siihen, millaisin sanoin ja käsittein tulkitsemme ympäröivää todellisuutta.

No, miten NLP:tä voi sitten käytännössä hyödyntää? Oikeastaan kaikessa: työelämässä, pari- ja ystävyyssuhteissa, kriisitilanteissa, henkisessä kasvussa, kuntoutuksessa ja vaikkapa urheilutulostensa parantamisessa. Ajattelutapa lävistää kaikki elämän osa-alueet,jos vain olet valmis avaamaan mielesi ja sydämesi ja unohdat turhan skeptisyyden.

NLP-menetelmiä on lukuisia. Osa niistä liittyy kielenkäyttöön, osa mielikuvien työstämiseen ja osa itselleni läheiseen alueeseen eli kehon asentoihin ja liikkeisiin. Kun ymmärtää sen, että sanat (tai oikeastaan koko sosiaalinen vuorovaikutus myös non-verbaalinen osa mukaan lukien), ei ole pelkkää puhetta/tekstiä/merkkejä, voidaan ihmisen ajatus/käyttäytymismalleihin vaikuttaa muuttamalla näitä tulkintoja.

Ei nyt pysty samaan postaukseen antamaan hirveesti esimerkkejä, miten olen hyödyntänyt NLP:ta oman paranemisprosessina tehostamisessa, mutta jatkan aiheesta parempana niskapäivänä. Silloin, kun korvat ei tinnitä, jaloissa ei ole muurahaisia, kirkas ruutu ei satu silmiin ja kehoni ei huoju tässä sängyllä = parempi niskapäivä. :) NLP:ssä ja CranioSacraaliTerapiassa on paljon yhteistä tarttumapintaa, ja kun paranen, opiskelen vielä joku päivä keskeenjääneen YTM:n/sosiaalityöntekijän pätevyyden loppuun, hankin CST:n perustiedot, luen hiukkasen anatomiaa/fysiikkaa/bilsaa ja sitten kaiken kukkuraksi NLP-koulutuksia ja psykoterapiaa! Avot, sillä kombinaatiolla pystyn toivottavasti auttamaan ja antamaan toivoa itseni kaltaisille muka toivottomille ihmisille. Tai näinhän moderni lääketiede meitä kohtelee: friikkeinä ja toivottomina. Ja tämä taas johtuu siitä, että perinteinen koululääketiede ei halua myöntää sitä faktaa, että keho ja mieli ovat täydellisessä vuorovaikutuksessa keskenään. Onneksi löytyy näitä muita ajattelutapoja, kuten NLP j CST, joissa tämä pyhä yksinkertaisuus on koko homman lähtökohta ja perusta.

Niin joo, miksi aloitin postaamaan täst aiheesta? Sain niin ihanan soiton NLP-yhdistyksen puheenjohtaja Vanhaselta, etten ole pitkään aikaan ollutkaan näin iloinen muutamasta minuutista puhelimessa. Pitkä tarina, eikä sitä pysty tässä ilman romaanipituutta avaamaan. Mutta eipä tarvitsekaan. ;) Lyhyesti Tahdonvoimamaiseen tapaan...

NLP-yhdistyksen lasku on mennyt useista pyynnöistä huolimatta väärään osoitteeseen ja aiheuttanut sekä meikäläiselle täällä sairasvuoteella että meitin talouspuolella olevilla kohtuutonta vaivaa ja stressiä. Minähän olen stressiin nyt tottunutkin, mutta ei viitsis muidenkin ihmisten arkea sotkea mitättömän pienellä laskutusnyanssilla. No, näin nyt vaan kävi ja liian monta monta kertaa.

Ajattelin eräänä paskaniskapäivänä, että lopetan sitten koko jäsenyyteni, ja palaan mestoille, kun olen itse kykeväinen sähläämään laskujen kanssa. Nyt v*tuttaa kaataa se toisten niskaan. Pistin asiasta palautteen liittoon ja ajattelin, että joopa joo, sinne meni, varmaan toimivat niinkuin monet muutkin yhdistykset: mapittavat sen kansioon X ja muuttavat asioista joskus, jos/kun/melkein/mahdollisesti/kenties/ehkä asiasta tulee suurempikin ongelma. Eli todennäköisesti ei koskaan.

Ja taas on yks paikka Kelan, Pohjolan ja opintotukitoimiston lisäksi, missä meikä joutuu mustalle listalle: "Valittava paska-asiakas, jolla on joko liikaa aikaa tai markkinointi-ihmisen kriittinen ja ylikehityshakuinen ajatustapa". No, mulla nyt sattuu oleen molemmat, mutta en mä itseni takia palautteita anna. Päinvastoin! Toivon, että palautteensaaja osaisi hyödyntää ajatuksiani ja korjaisi omaa toimintaansa ennen kuin asiakkaat/jäsenet/ostajat äänestävät jaloillaan ja jättävät lafkan.

Yllätyin erittäin positiivisesti NLP Yhdistyksestä saamastani kohtelusta. Tosiaan puheenjohtaja soitteli ja kiitteli palautteesta. Turistiin hetki meikäläisen sairaudestakin ja sain taas uutta intoa NLP-koulutuksiin, joihin olen halunnut mennä siitä keväästi asti, kunnes tapoin melkein itseni. No, tulevaisuudessa! Onpahan taas lisää asioita, joita odottaa ja joihin nojata niinä päivinä, kun helvetti repeää, eli suht usein.

Jep, nyt lepoa ja kone pois kädestä, ettei nuppi räjähdä! Tsiigatkaa http://www.nlp-yhdistys.fi. Sieltäpä löytyy lisää tietoa ja mahdollisuus jäsenyyden aloittamiseen. Suosittelen! Ja jatkossa ne laskutusjututkin varmaan toimii paremmin.

Ps. Pää on ollut tänään normaali ja oon pystynyt jopa istumaan ihan tavallisesti. Outoa. Huomenna ei varmaan tarvitse nousta sängystä. Tuntemattomat ovat hermovammaisten tiet. ;)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista, ihan uutta minullekkin, harkitsen ja ehkä liityn.Samassa talossa jossa itse aika usein vaikutan olemassaolollani asuu yksi Vanhanen, tämä nainen kieltämättä sopisi tuohon kuvioon mutta toisaalta se olis aikamoinen sattuma.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Juu tuo on! Ja sovellettavuutensa takia sopii kenelle tahansa. En oikeastaan keksi mitään, missä NLP-taidoista ei olisi hyötyä. Etenki ihmissuhde/vuorovaikutusammatissa sen huomaa, olipa sit terapeutti tai asiakaspalvelija. Mutta varoitus, tuohon jää koukkuun. Pakko vaan oppia ja opetella lisää! ;)