keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Kuvien piilomerkitykset ja arki koneella

En voinut olla huomaamatta, millaiseen työasentoon kirjan kansi meitä 2000-luvun tietotyöläisiä kannustaa.

Tai ehkäpä kyyryselkäiset nörtit juuri välittävätkin varoittavaa sanomaa näyttepäätetyöstä, joka opettaa luonnostaan ihmiseen huonoon ryhtiin. Ihmistä ei ole luotu pelkästään istumaan.

Perheen tutkijoiden mukaan tietokoneet ja netti on 'tunkeutuneet' ihmisten arkeen työn lisäksi. Positiivisempaan sävyyn kotikoneisiin suhtautuvat muut yhteiskuntatieteilijät, jotka puhuvat uuden kommunikaation ja viestintävälineiden arkipäiväistymisestä ja elämän helpottumisesta. Tasa-arvotutkijat taas ovat sitä mieltä, että kone, verkko ja vertaisryhmät sisältävät lupauksen vapaudesta, itse määritellystä identiteetistä, jota ei rajoita sukupuoli, ikä tai aineelliset puitteet. Oli niin tai näin, niin ihmistä ei ole luotu viettämään arkea tuollaisessa asennossa.

Eroa miesten ja naisten koneella istumisajoissa ei ole. Konetta käytetään useasti ja lähes kaikkeen! Ihan liian paljon, jotta ihmiset näyttävät juuri tuolta, kuin tuo kaveri kannessa kyfoottisine pakkolaskuasentoineen. ;)

Ei ihme, että on TULE-vaivoja, jos lähtökohtana on ko. työasento. Ja sama istuminen jatkuu tv:n, viinilasin ja työkoneen ääressä...

Ei kommentteja: