lauantai 25. lokakuuta 2008

Päijät-Hämäläiselle: Hyvänlaatuinen asentohuimaus/ Semontin manööveri

Varoitus:
Nämä perustuu 'puoskarin', eli itse kokeneen muisteloihin, en ole lekuri tai asiantuntija. :) En edes fyssari.

Kun puhuin pumpulikävelystä kommentissani, niin itselleni tehtiin Semontin manööveri vasempaan korvaan. Siihen loppu. Nyt ku oireet tuli uudestaan, soitin Rahkolle (vanha potilas) ja tein manööverit puhelinvalvonnassa. ;) Loppui!

Semont auttaa yleensä heti/parin kerran jälkeen, jos auttaa. Itse ei kannata alkaa tehdä, koska tarvitset lekurilta diagnoosin, onko ees asentohuimausta ja toisaalta jos on, niin mistä kaarikäytävästä johtuvaa. Juuri tuota 'kelluvuutta' ei yleensä tajuta asentohuimaukseksi, kun tyypillisimmin se on 'pyörittävää'/liittyy pään asennon vaihtamiseen, kyljeltä kyljelle kääntymiseen jne.

Suosittelen diagnosointiin Rahkoa, vaikka osa on sitä mieltä, että on huuhuuta koko manööverit. Monet sanoo myös tajuavansa hyvänl. asentohuimauksen päälle mutteivat tajua oikeasti.

Rahko on pioneeri, entinen Taysin guru, lukuisten tutk.- ja hoitomenetelmien kehittäjä, eikä se voi ihan huru-ukko olla. ;) Ainakin sillä on tuhansia kiitollisia potilaita.
Nykyään ottaa vastaan vaan yksityisesti Terveystalossa (Tre), niinkuin sanoinkin.

Mutta kannattaa miettiä ensin, onko nuppi tai niska saanut pahankin kolahduksen, koska noikin manööverit on suht rankkoja, jos on esim. whiplash-vamma alla.

Ja sitten mukana voi olla myös keskushermostoperäistä/asentotuntohäiriöstä johtuvaa 'huimausta', joka on juttu erikseen.

Ps. Hoitamattomana hyvänlaatuinen asentohuimaus kestää yleensä n. 1 v ja sitten katoaa. Mutta se on vaan 'yleensä'...

Laita Googleen hyvänlaatuinen asentohuimaus hakusanaksi ja lue esim. eka linkki. Siellä puhutaan 'kelluvasta' tunteesta ja siihen hoitona oli mulla ainakin Semont.

Ei kommentteja: