maanantai 22. joulukuuta 2008

Kokopäivälepo hyvä idea/kommentti tekstiin t otuus (Tahdonvoimaa)

Tuo oli hyvä idea. Auttoi vähän jumitukseen. Mut takaraivo on edelleen yksi klöntti. Joten huomenna kysymme nappia lekulta.

Ps. Viitaten Dr Philin kommenttiin tekstissä totuus: Kumpa voisikin vastata siihen, kenen vika on, että joillain menee huonommin kuin toisilla. En edes yritä. Yhteiskuntatieteilijät tykkää jakaa selitykset yksilö-, perhe/sosiaalinen piiri, yhteiskunta ja globaalitasoihin riippuen casistä. Mutta minun mielestäni ei ole kenenkään vika ja osittain yksilön ja osittain yhteiskunnan muuttumisen postmoderniin muotoonsa. Riippuu tapauksessa. Luokat on luonnollinen osa yhteiskuntaa, nyt ja aina ollut, ja ne tulee aina olemaan. Ei luokkayhteiskunta sinänsä aiheuta ongelmia, vaan ihmiset. Suomi ois ihan tylsä, jos meillä olisi 5 miljoonaa samanlaista ihmistä...

Mutta jos nyt miettii vaikka alkoholisoitunutta, niin 'vikaa', itse tosin puhuisin selityksistä, voi hakea esim.

Yksilöstä:
Geneettinen taipumus hedonismiin, taipumus juoda, luonteeltaan 'heikko', ei kykyä itsekontrolliin, piirteenä vastuuttomuutta jne, opittu tapa lapsena

Perhetasolla/sosiaalisten viiteryhmien tasolla: Mietitäänpäs vaikka esim. 70-80-lukua, kun maalaisperheet alkoi muuttaa kaupunkiin rytinällä. Naisen rooli muuttui pelkästä äitiydestä/emännöinnistä työssäkäymiseen yms. Isät meni päivätöihin sen sijaan, että olisivat olleet kiinni maatalon hommissa 24/7, niinkuin ennen. Miehillä oli yhtäkkiä illat aikaa, kun puuhastelu omalla talolla puuttui ja kaupungissa ei ollut tuttuja ja harrastuksiin oli vaikea lähteä noin vaan mukaan. Miehet verkostoituivat muiden lähiön miesten kanssa ja alkoivat kokoontua lähiökapakoissa iltaisin. Ja tulihan siellä tuoppi tai pari otettua. Siitä lipsahti helposti ilta pitkäksi, alkoi tulla poissa oloja duunista jne. Lopulta osa alkoholisoitui jne.

Yhteiskunnan tasolla: Ehkäisevä päihdetyö lähtee edelleen aatamin aikaisista periaatteista ja on luonteeltaan sanktioihin perustuvaa ja holhoovaa. Tai sitten päihdehuoltoa ei ole järkätty kunnassa kunnolla, vaikka puuttuvien resurssien takia.

Tai sitten: meidän humalahakuinen juomakulttuurimme ei hetkessä muutu Keski-Eurooppalaiseen sievistelyyn. Pullo kossua on ihan yhtä normi Alahärmän joulupöydässä kuin pullo punkkua Italiassa.

Globaalisti:
Piru, kun Virosta saa tuoda halpaa viinaa edelleen. ;)

Kelpasko?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Dr Phil iskee jälleen - kalju kiiltää ja hymy häikäisee! :)

Alkoholin kulutuksesta oli loistava juttu Suomen Kuvalehdessä muutama vuosi takaperin. Siinä pääpointtina oli se, että Suomessa oli "järkevä" alkoholikulttuuri vielä ennen kieltolakia, mutta totaalikiellolla tuhottiin juomatavat totaalisesti. Siitä eteenpäin kiskottiin läiväriin kaikki mitä käsille saatiin ja kerralla. Elämme sen jälkeisiä aikoja vieläkin, joskin on muutos on väistämätön. Nuoriso inhoaa aina aikuisten tapoja ja muuttaa asioita. Tämä näkyy myös nuorten juomista koskevissa tutkimuksissa.

On myös otettava huomioon välimerten serkkujen juomatavat, ei se meno sielläkään mitään "hissshukka"-henkistä sievistelyä ole. Kun nuoren ihmisen päästää baariin juhlistamaan, ei sielläkään virkkuukoukkuja kaiveta esiin ja hymistä lootusasennossa selvinpäin.

Yksilönvastuu?

Tohtorismiehenä sälyttäisin kaiken vastuun toimistaan yksilölle. Helpoin vastaus se ei ole, mutta mielestäni ainoa oikea.

Kelpasiko? :)