maanantai 29. joulukuuta 2008

Kela ja vakuutusyhtiö - Bad combination (Tahdon voimaa)

Toivotaan Kelan Marjaanan itsensä takia, että hän on vielä joululomalla, koska en ole saanut perusteluja sairauspäivärahapäätökselleni. Muuten saavillinen paskaa onkin kuorma-auton lavallinen. Tunnen pari karjatilallista ja saan niiltä varmaan lehmänpaskaa kipattavaksi Kelan oven eteen. Mä sieluni silmin näen jo episodin otsikoinnin Aamulehden etusivulla.

No, odotellaan nyt, kun tänäänhän se meilikin vasta lähti. Onneksi on muuten tuo henkilötietolaki, jonka mukaan on edes oikeus saada itseään koskevat tiedot, mukaan lukien Kelan päätösten perusteet, nähtäväksi. Mutta on kyllä noloa vaatia lisäselvitystä ilman, että kertoo, mikä on hylkäysperuste... Aika perusmoka. Tai sit ne kokeilee vaan, onko niin tyhmä, että selvittää jotain, millä ei ole merkitystä päätökseen, koska ei tiedä, mitä pitäisi selvittää.

Mutta lekurini oli sitä mieltä, että tässä vaiheessa selvittään vielä 'kirjallisella' väittelyllä ja muutamalla lisälauseella. Kukaan ei voi takautuvasti mitätöidä lekurin sairaslomatodistusta noin vaan, etenkin kun on elokuusta! Ja etenkin kun heille on mennyt vielä asianmukaisesti SVB, missä asia suomeksi lukee...

Osasairauspäivähakemuksesta ne kitisi sen takia, että siinä luki työtuntimäärän olleen viikossa n. 10-15 tuntia mutten ollut selventänyt sitä tarkemmin. Koska jos sen laskee esim. 10 viikkotunnin mukaan, niin se vaatimus työmäärän 40-60 prosenttia pienenemisestä ei täyty. Työtuntien kun pitäis osua tasan tohon haarukkaan eli 15-31,85 viikkotunnin väliin. Jos pienenee enemmän tai vähemmän, ei ole oikeutettu osasairauspäivärahaan! Aika typerää...

Jos ihminen haluis palata tekeen duuniaan ja pystyis tekeen vaikka vain 35 prossaa tai jopa 75 prossaa aiemmasta työstuntimäärästä, työnantajan pitää valehdella tunnit, jotta ehto työmäärän pienemisestä haarukkaan 40-60 prosenttia täyttyy.

No, nyt sitten kirjailtiin Kelaan viikkotasolla tunnit, niin että keskimäärin niitä on 15,85 h. Koska arveltiin, että tostakin tulee sanomista, kun eri viikoilla on eri määrä tunteja, niin selvitettiin sekin työn 'luonteesta ja sisällöstä' johtuvaksi. Katotaan nyt, mihin ne sit tarttuu. Varmaan siihen, että oon täysin työkykyinen?! ;)

Kunpa vaan olisin valehdellut vakuutusyhtiöön, että kaaduin kesken seminaarin päivällä, niin kaikki ois nyt paremmin. Paitsi että olotila, joka on ainoa olennainen juttu... Voisin hyvin ottaa hylsyt Kelasta, Pohjolasta ja vaiks mistä, jos pyysisin töihin, eikä tarttis oksentaakaan noita byrokratian kehtoja kohti! Sanoin Kelan muijallekin, kun alkoi vituttaa sen asenne, että: 'Luuletko, että 27-vuotiasta huvittaa maata himassa hermosärkyjen ja huonon olon kera? Olisin niin paljon mieluummin töissä mutta kun jalat ei kanna. En tiedä, millaisten lusmujen kanssa te siellä puljaatte, mutta mua ei passaa pistää samaan massaan! Onko selvä?' Vastaus oli syvä hiljaisuus.

Ei olisi pitänyt puhua mitään koulutuksen iltakellonajoista yms. vakuutusyhtiölle, koska ne määritellään heti ei-työajaksi oli sisältö sitten työtä tai ei. Ohjelmakin selvitettiin sinne juurta jaksaen vy:öön mutta eipä auttanut. Tyhmyydestä sakotetaan! Oi ja voi, kun ois ollut alun perin ovela kuin kettu, niin vy maksaisi nyt päivärahaa ja fysioterapiat. Tai sitten ei!

Joku porsaanreikä siihenkin löytyisi, ettei ne joutuisi maksaisi. Olen ihan varma, että ne vetoaa/vetoaisi siihen (nytkin), että vamma johtuu 2003-vuoden kaatumisesta ja sitten se on siinä. Mulla ei ole mitään suurempaa perustetta, millä osoittaa syy-seuraus tämän kaatumisen perusteella vahvemmaksi kuin vy:n perusteet, eli 'vanha vamma'. Koska se ei riitä, että olin ennen kaatumista täysin työkykyinen. Tietty jos oikeuteen mennään, niin ainoa hyvä asia, että en ole käynyt viiden vuoden jälkeen kertaakaan niskan tai hartioitten takia lekurissa! Kaiken muun kyllä. ;) No, ootellaan!

Hylsyhän sieltä tulee. Firman lakimies oli sitä mieltä, että kantsis valittaa hoviin mutta kun mä tiedän, että se on turhaa tai ainakin helvetillinen show. KKO kumoaa kuitenkin viimeistään päätöksen! Ja turhaa joutuu maksaan sit lakimies -yms. kulut firma. On tämä kyllä niin mörkö sairaus, että potilaita voidaan kohdella miten vaan! Kiva ois tietää, miten esim. Ruotsissa, Norjassa ja muissa Pohjoimaissa nämä tapaukset ratkotaan.

Oi media, oi media! Kun on kuntoa, alkaa tykitys. ;) ;)

Ei kommentteja: