perjantai 5. joulukuuta 2008

Duran lävistävät hermot (Fedja)

Tässä kun vielä mietiskelin, niin eihän se kalvo siellä "ihan vapaasti" voi lillua joka tapauksessa. Ytimestä kehon elimiin, raajoihin, yms menevät hermot lävistävät kalvon useasta kohtaa. Ja lävistyskohta on kiinteä. Muutenhan selkäydinneste ei pysyisi pussissa. Tässä kohtaa duran täytyy olla kiinnittyneenä jollakin tapaa hermokimppuun joka sen lävistää. Ja en usko sen olevan tasokiinnitys, vaan että kalvo jatkuu sitä lävistävään hermokimppuun päin, siis ulospäin ytimen ydinosasta.

Hetkinen sittenkin. Lävistääköhän hermot sittenkään duraa? Vai jatkuukohan dura yhtenäisenä kalvostona koko keholle? Katso kuva 767 tästä. Näin näyttäisi olevan, että eivät lävistä. Mutta miten neste pysyy ytimessä? Tukkiikohan hermokimppukudos durasta lähtevän haarakkeen, niin että neste ei pääse valumaan pois durasta. Tämähän tarkoittaisi sitä, että koko kalvosto ympäri kehoa pitäisi olla "vapaassa liikkessä" tai sitten kalvorakenne muuttaa muotoaan eriytyessään ytimestä perferiaan. Joka tapauksessa hermosyyt tulevat kaikkien kolmen rakenteen läpi: Pia mater (alin kalvo), Araknoid ja Dura mater. Mutta eivät taida lävistää todellisuudessa mitään näistä rakenteista vaan seuraavat hermosyyn pintaa. Tätähän ne CST:t ovat kyllä selostaneet: Yhtenäinen rakenne päästä kantapäähän. Y.o. linkistä voi lukea näistä asioista. Minä luin osittain, mutta en kunnolla päässyt kärryille. Pitäisi olla enemmän kuvia asioista, niin ymmärtäisi. Y.o. linkissä puhuttiin myös ligamentistä, joka kiinnittyy 21 kohdasta kummaltakin puolelta duraan?. Ligamentti ligamentum denticulatum on tavallaan jatkoa Pia Materille. Vähän jää epäselväksi rakenne kyllä nyt.

Jotakin tietoa kalvoston ja selkäytimen rakenteesta löytyy tästä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Periaatteessa sanotaan, että hermojuuret "lävistävät" duuran. Siinä käy kuitenkin niin, että duurapussi on vedenpitävä rakennelma siten, että duura jatkuu yhtenäisenä sekoittuen hermoa ympäröivään fasciaan. Suomeksi tätä aluetta kutsutaan duurataskuksi, ja sen jälkeen fascia jatkuu hermoa ympäröivänä koko hermon loppumatkalla.

Selkäydintasolla on edelleen nämä kolmen tason kalvot kuin aivotasollakin, mutta duurataskujen jälkeen voi olla, että hermoja suojaa vain yksi taso eli tämä fascia.

Lisäksi duurataskuun sukeltaa kunkin hermojuuren kohdalta - tässäkin tais olla joitakin poikkeuksia, mutta en just nyt taas löytänyt niitä tekstejä - kaksi hermokimppua selkäytimestä, toinen selkäytimen etupuolelta ja toinen takapuolelta.

Nämä duurataskuthan sikäli sitten osaltaan kannattelevat selkäydintä, mutta ymmärtääkseni selkäytimen duura ei muusta kohtaa kiinteästi kiinnity rankaan kuin yläniskasta ja sitten sieltä häntäluusta. Ne pienet ligamentit, joita kuvailit aikaisemmin, veikkaisin että ovat kuitenkin duurakalvon sisäpuolella, ja ehkä esim. liittävät duurakalvon seuraavaan kalvoon?!?

Se kraniosakraalirytmi muuten syntyy aivoissa. Siellä tuotetaan aivoselkäydinnestettä ja ilmeisesti ainakin verenkiertoon liittyen tietyt kammiot sitten supistuvat ja näin CSF "pumppautuu" ympäriinsä. Tiesitkö muuten, että tekniikasta riippuen terapeutti voi laskea asiakkaan kraniosakraalirytmin 3 kertaan per minuutissa, mutta se voidaan nostaa myös 20:n tienoille, jota jotkut pitävät parempana? Tässä siitä pohdintaa:
http://stanleyrosenberg.com/artikelmappe/pdf/newthoughts.pdf


No, mun täytyy ajan kanssa jatkaa noiden linkkien tutkimista, niin eiköhän tämä rakenne ala paremmin selvitä jossain vaiheessa. Tässä kuitenkin lyhyt lainaus, jossa nämä duuratasku-jututkin käy ilmi:

"THE MEMBRANE SYSTEM

Containing the cerebrospinal fluid is a tough waterproof sack
made up of three membranous layers called the meninges which
surround the brain and spinal cord. The meninges have horizontal
infoldings in the cranium which separate the cerebrum from the
cerebellum called the Tentorium Cerebelli and a vertical infolding
called the Falx Cerebri and Falx Cerebelli which divide the right
and left hemispheres of the Cerebrum and cerebellum respectively.

THE FASCIA

Fascia is a connective tissue which forms a continuous sheath
throughout the body from the top of the head to the soles of the feet.
It envelops every organ, nerve, blood vessel, muscle and indeed every
structure throughout the body.

This continuous fascial sheath forms a close connection to the
meninges at the point where each peripheral nerve emanates from
the spinal cord. As the spinal nerves penetrate the Dura they pull
some of the Dura with them and this blends into the fascial sheath
which covers the spinal nerve on its journey.
This transition point
from membrane to fascia is called the epineurium. It is one of the
ways the Cranio Sacral Rhythm is translated to the rest of the body

BONES

The meninges are closely attached to the bones of the Cranium
and also to the 2nd and 3rd Cervical Vertebrae (C2 and C3) and
to the Sacrum and Coccyx. The outer layer of the Dura is so
closely attached to the bones of the Cranium that it forms a
periosteum or inner lining to these bones.

Consequently, all the bones to which the membranes attach must
inevitably follow any motion exhibited by the membrane, expanding
and contracting in accordance with the membrane and reflecting
every pull or tension within the membrane system."

Fedja kirjoitti...

Asiathan alkaa selvitä pikku hiljaa.

Kohta laitetaan tutkimusryhmä pystyyn ja haetaan tutkimusrahaa Suomen Akatemialta ja Tekesiltä.

Katsoitko lähettämiäni linkkejä. Niissä oli ligamenteista.
Ilmeisesti ligamentum denticulatum on Pia Materista lähtevä ja kinnittyy duuraan?. Joka tapauksessa tämä ligamentti jakaa selkäytimen etu- ja takapuolelle menevän hermokimpun. Olisi siis ilmeisesti selkäytimen sisäistä tukirakennetta. Ilmeisesti fysiatri puhui näistä ligamenteista.

Keräätkö sää DD itselles dokua löytämistäsi tiedoista ja asioista? Olisiko hyvä idea? Tänne tiedot hukkuvat, kun aikaa kuluu ja lisää tekstejä tulee.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Joo, kantsis kyllä kerätä tietoa johonkin, koska blogi ei ole niiden järkevä paikka, jollei ne sitten olis linkkeinä/tiedostoina avoimella palvelimella arkistossa vapaassa jaossa. Mä voisin vähän tutkiskella, antaako Wordpress esim. parempia mahkuja tiedon arkistointiin, linkityksiin yms.

Mä ymmärsin kanssa, että kalvon kiinnitys ois ylä- ja alapäästä ja että noi muut rakenteet eli ne mikroligamentit ois kalvojen sisäpuolella eli kalvojen välisiä rakenteita. Mutta en ole ihan varma, kun en muista, mistä tota luin...

Joo, cst-rytmi syntyy 4. aivokammiossa (ventrikkeli, ontelo) aivokammion seinämien suonipunoksissa verenkierron avustuksella. Sinne kammioon se kerääntyy ja pumppautuu sitten subaraknoidaalitilaan ja levittyy cst-liikkeen avulla koko aivoihin, ydinkavaan aina ristiluuta myöten.

Takaisin verenkiertoon se tihkuu lukinkalvojen poimujen läpi päälaella olevan aivolaskimon, ylemmän nuoliveriviemärin kautta, mutta osa takaisinvirtauksesta kulkeutuu myös lymfajärjestelmään.

Kokeiden mukaan neste leviää koko kehoon omia kanaviaan pitkin tosi paljon nopeammin kuin mitä esim. verekierrron mukana olisi mahdollista... Aika loogista.

Jumankeuta nämä kalvot on muuten mielenkiintoisia. Jos yhtään ymmärtäis bilsaa tai fyssaa, mä lähtisin heti tutkijaksi...

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Oli muuten hyvä toi S. Rosenbergin artikkeli...

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Fedja: Mitä lekuri ehdotti jatkoksi?

Anonyymi kirjoitti...

En Fedja ehtinyt kunnolla lukea. Vaikuttivat sen verran hyviltä, että tulostan paperille ja luen ajan kanssa. Olen myös löytänyt lisää hyvää tavaraa CST:stä ja sen johdannaisista.

Olen kerännyt hyvät linkit otsikoineen word-dokkariin, joka täytyy vielä ryhmitellä. Täytyy ehkä lisätä niihin kommentit, että on helpompi löytää haluamansa tieto. Parhaimmat linkit olen tulostanut pdf-dokuiksi, joten ovat varmassa tallessa.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Anteeksi ajatuskatkos: neste siis tuotetaan kaikissa aivokammioissa ja pumpataan varsinaisesti ulos neljännestä.

Fedja kirjoitti...

Lekurin mukaan kipu/autonomisen hermoston reagointi tällä hetkellä niin voimakasta, että pitäisi se saada rauhoittumaan ensin ennen kuin alkaa tehdä harjoitteita tukilihaksille. Siis CST:tä. Ongelmana löytää hyvä hoitaja.

Kirjoitan joskus myöhemmin lisää.

Ehkä kantsii kerätä myös muuta kuin linkkejäkin dokkariin. Järjestelmällisesti aiheesta, jos kiinnostaa.

Google docs on yksi vaihtoehto. Tämmöinen on jo olemassa:
http://groups.google.com/group/whiplash-niskavamma

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Hei, mä pidän tota Google docsia kanssa parhaana. Vois siirtää noi nykyiset linkit sinne ja heittää vaan yhden linkin sitt blogiin. Sitten kun saadaan webbiä joskus auki, niin on helppo vaan heittää sinne. Joo, kerro sit lekurin kommenteista, kun jakselet. Viikonloppuja! :)