torstai 4. joulukuuta 2008

Selkäydinkalvot ja shokki (Tahdonvoimaa)

DirtyDeeds kysyi tietämystäni selkäydinkalvojen shokista. Tässä jotain faktaa fyssarin puheista ja CST:n opuksista.

RAKENNE

Selkäydinkalvo (dura mater spinalis) muodostuu selkäytimen kalvoista (kovakalvo, pehmeä kalvo ja lukinkalvo), jotka ympäröivät ytimen ja sisältävät aivo-selkäydinnesteen. Selkäydinkalvo on siis aivokalvojen jatkine ja se kiinnittyy takaraivon niska-aukon sisäpuolen ympärille, 2. ja 3. kaulanikamaan, sekä ristiluun ylimpään osaan. Kalvo on siis vapaa suurimman osan pituudestaan ja pääsee liikkumaan vapaasti.

Tukkeumat ja epätasapaino selkäydinkalvossa estää kalvon vapaan liikkeen ja voi vaikuttaa spinaalihermojen toimintaan ja/tai aivo-selkäydinnesteen virtaukseen. Tukkeuma ja epätasapaino voi syntyä hiljalleen esim. lihasjännityksen takia ja vetää vähitellen koko kalvon, joka on yksi suuri kokonaisuus, vinoon.

Toisaalta epätasapaino voi syntyä myös äkillisesti, esimerkiksi juuri trauman, kaatumisen, iskun tms. synnyttämänä. Koska selkäydinkalvojen tehtävä on suojata ydinta ja aivoja, akuutti revähdys esim. niskassa, venyttää shokinomaisesti kalvoa, jotka vetäytyy/käpristyy kokoon, menee shokkiin.

VILLALANKAVERTAUS

Kalvoa voi ajatella villalankakeränä. Kun se toimii, se on kuohkeaa, soljuu hyvin sormien ihoa pitkin ja siitä on helppo kutoa. Mutta kun villalanka viedään ulos sateeseen, se kastuu, painuu kasaan ja lyttääntyy ja siitä tulee painavaa ja kitka neulottaessa on käsinkosketeltavaa. Tämä kuvaa kalvon shokkitilaa.

Jotta langasta voi taas kutoa normaalisti, pitää se ensin 'kehrätä' takaisin toimivaan muotoonsa. Tätä tekee CST-terapeutti sekä ohjeistetut hermokudosta mobilisoivat liikkeet. Mitä nopeammin kastuneen kerän kuivaus aloitetaan, sen parempi on lopputulos. Epätasapaino kehon yhdessä osassa leviää kaikkialle, koska selkäydinkalvo on kokonaisuus. Niskan revähdys aiheuttaa itselläni esimerkiksi oireet suoraan nilkkaan, polveen ja lonkkaan.

SUKKAVERTAUS

Kalvon kokonaisuutta on helppo ajatella sukka-esimerkin kautta. Kalvo on kuin pitkävartinen sukka, joka venyy myös kantaosassa, kun sitä venyttää suuaukosta. Näinhän käy niskan retkahtaessa, koko putki venyy, menee shokkiin. Retkahdusvammatapauksessa, joissa nivelsiteet, jänteet yms. pehmytkudos venyy/repeää, kalvojen normaalitoiminta häiriintyy. Paitsi, että ne ovat vetäytyneet suppuun, ne eivät pääse liikkumaan vapaasti, koska pehmytkudos, esim. nivelsiteet, joihin kalvot kiinnittyvät ja jotka antavat tarvittavaa tukea, ovat vasta muotoutumassa. Tämä tuettomuus häiritsee kalvon toimintaa ja aivo-selkäydinnesteen kiertoa sekä aiheuttaa mitä moninaisimpia ongelmia koko kehoon. Mutta tämä on vain yksi teoria. Monet tutkijat, mm. Sutherland, tosin osoittaneet craniosacraalirytmin olemassaolon myös tieteellisin tutkimuksin, joten ihan huu-haata teoria tuskin on. Toisaalta...

'Jos totuus olisi yksinkertainen, olisi joku keksinyt sen jo aikoja sitten'.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Mitä konkreettisia oireita selkäydinkalvojen venytyksestä ym. sen ongelmista tulee? Ja mistä löytyisi aiheesta enemmän tietoa? Kiitti. :)