torstai 4. joulukuuta 2008

Kotona. Kalvoista. (Fedja)

Reissu on tehty ja palattu kotia siististi paketissa.

Minun tietääkseni selkäydinkalvo ei ole vapaa koko matkaltaan yläniskasta ristiluuhun, vaan on kiinnittynyt pienillä rihmoilla?/ligamenteillä? (ligamentit millikokoluokkaa, eivät siis näy MRI kuvassa) muutaman sentin välein rangan rakenteisiin. Ex-fyssari näytti kirjasta kiinnikkeitä ja silloin ne näytti rihmoilta. Fysiatrin mukaan nämä ligamentit ovat hermojuurien kohdalla (hermojuurethan tosin eivät ole muutaman sentin välein?,paitsi jos muutama tarkoitta 1-2cm). Pitää vielä itse löytää lähde, josta voi tarkistaa asian. Vähän auki on nyt, että mistä puhutaan, mutta eiköhän selviä, kun saan anatomian DVD:t joskus tässä.

Fysiatrin mukaan esim. mulla kalvo on todennäköisesti revähtänyt pitemmältä matkalta. En tiedä tarkoittiko hän kalvoa suoraan vai näiden pikku ligamenttien revähdystä. Käpylän Whiplash:iin erikoistuneen neurologin mukaan myös pitävät todennäköisenä itse kalvon venähdystä/repeämiä. Repeämään syntyy sitten arpikudosta, joka estää kalvon vapaan liikkumisen, kuten mulla on käynyt.

Siis tuon nikamien pehmytosien vaurio on yksi mahdollisuus ja kalvon vapaan liikkumisen estyminen sitä kautta, toinen on vauriot itse kalvojärjestelmässä ja sen ligamenteissa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin mielenkiintoista, arvon kalvoleidit! Näiden tietojen perusteella alan epäillä, että mulla on alunperin ollut jonkinasteinen duurashokki. Täytyy yrittää löytää lisää tietoa. Toistaiseksi duurashokista on löytynyt aika vähän mitään, mutta rajummasta spinal shockista paljonkin. No, täytyy vielä vähän perata uusia linkkejä ja etsiä lisää...

Fedja kirjoitti...

Selitäppä sää tänne minkälainen on Spinaalishokki.

Fedja kirjoitti...

Pitää muuten tarkistaa oliko ex-fyssarin näyttämä rihmasto duran ja araknoidaalikalvon välissä vai duran ja rangan rakenteiden välissä.