sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Lehmän häntä jatkaa laskuaan (Tahdonvoimaa)

Ja on kohta irti sen lehmän perseestä... Koskettaa maata, painuu maan alle, katkeaa, mitä ikinä.

Vaikka vaan makaa, niin ei auta. Kun yläniska on nipussa niin se on sitten hetkessä koko kropassa. Putki on sellaista tuttua 'haperoa', niin kuin viimeksikin, kun hermosto heitti alamäen päälle. Ei auta mikään.

Viimeksi meni 5 viikkoa, että pääsin jaloilleni. Kun menee nyt saman verran, niin eipähän tartte murehtia joulusta tai uudesta vuodesta. Siihen samaan konkurssiin vaan ja saapahan olla hyvällä syyllä yksin himassa.

Yhä enemmän ja enemmän alkaa viitata merkit siihen, että kunto kiertää ympyrää ja keho on tullut pisteeseen, josta se ei pääse eteenpäin, vaikka tekis mitä. Paranemisen piti nopeutua 'loppua' kohti ja tämä on aika kaukana siitä.

Elokuuhun asti kaikki meni hyvin. Syyskuun duuniin meno aiheutti lokakuun makaamisen ja nyt kun olin just päässyt jaloilleni, olenkin taas samassa tilassa kuin lokakuussa. Tällä kertaa ilman syytä, jollei syyksi käy sitten se törttöily autolla. Tuskin se näin huonoon kuntoon veisi.

Täytyy alkaa hyväksymään oma tila ja tulevaisuus ja luopua naiivista lapsen uskosta siihen, että paranisin. Tässä positiivisuusleikissä pettyy aina niin pahasti, että parempi ottaa faktat faktoina ja alkaa vaan totutteleen uusiin tulevaisuuden suunniteltiin.

Yhdestä kolhusta vielä voikin selvitä mutta kieltämättä olikin aika yltiöpositiivista ajatella, että keho toipuisi toisesta samanlaisesta keskushermoston shokkitilasta. Totta kai sitä haluaa uskoa parasta ja toivoa viimeiseen asti, että se toteutuisi mutta kyllä nyt on raja tullut vastaan, pakko myöntää. Vaikka olo välillä onkin parempi, niin ei tässä suuri muutoksia ole tapahtunut enää elokuun jälkeen. Mitähän mä oikein olen kuvitellut? Ihmeitä tapahtuu vain saduissa, elämä on kuitenkin totta.

Huh, huh... Jos pystyis ees nukkumaan, niin se ois puoli voittoa muttei mitään toivoa, kun 'kihistää/kutittaa' joka paikasta. Niin, uusi oire, taas. Kiva, kiva.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tutustupa, Tahdonvoimaa, näihin artikkeleihin. Tällainenkin vamma SAATTAA joskus syntyä whiplashin seurauksena. Lopussa suomennos eräästä jomman kumman artikkelin mielenkiintoisesta kohdasta, jossa viitataan PERINNÖLLISESTI heikkoihin kalvoihin. Tää on tietysti vaan yks mahdollisuus, mutta aika mielenkiintoinen juttu.

Cerebrospinal Fluid Volume Depletion and Its Emerging Clinical/Imaging Syndromes
http://www.medscape.com/viewarticle/405622_print

Cerebrospinal Fluid, Leak (erittäin tärkeä, hyvä artikkeli!!!)
http://www.emedicine.com/radio/TOPIC139.HTM


"Etiologisia ominaisuuksia
------------------------------
Leikkauksen jälkeiset, trauman jälkeiset tai suntin ylitsevuotoon liittyvät CSF-vuototilanteet ovat hyvin tyypillisiä. Kiinnostavampia ovat tapaukset, joissa kyseessä on spontaani CSF-vuoto. Suurin osa näistä syntyy rintarangan alueella tai rinta- ja kaularangan yhtymäkohdan alueella. Muilla rangan tasoilla esiintyvät vuodot ovat harvinaisempia, ja kaikkein harvinaisempia ovat kallon pohjan tasolla esiintyvät vuodot.

Spontaaneissa CSF-vuodoissa tarkka syy jää usein selvittämättä, mutta kahta aiheuttavaa tekijää yleisesti epäillään: 1) kalvon heikkous tietyillä alueilla 2) vähäpätöinen traumaattinen tapahtuma.

Vähäpätöinen traumaattinen tapahtumaa liittyy moniin spontaaneihin CSF-vuotoihin, mutta ei suurimpaan osaan. Seuraavissa tapauksissa havainnot viittaavat kalvon heikkouteen, mikä voi viitata epänormaaliuteen tai puutokseen elastiinin tai fibrilliinin osalta: CSF-vuodot Marfanin syndroomassa, marfanoidiset piirteet joissain potilaissa, verkkokalvon repeämät/irtoaminen nuorella iällä, useat havainnot kalvon pullistumasta/pussittumasta ja jotkut perinnölliset häiriöt sidekudoksen muodostumisessa. Joskus duuran repeämä voi johtua nikamansiirtymän aiheuttamasta kielekkeestä."

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Mielenkiintoisia artikkeleita! :) On varmaan revennyt ja venynyt montakin kalvoa mutta mitäs teet? Kai ne siitä korjaantuu ajan kanssa, jos korjaantuu... Ei ole väliä, kun mitään ei voi tehdä paitsi jatkaa nykyisissä hoidoissa ja toivoa parasta. Mulla on kyllä vahva epäilykseni siitä, että kävi hiukka huonommin, mitä kukaan muu tajuaa mutta ei auta kun lusia ja kattoa. Täytyy lisätä noi linkkeihin. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

No, lue ne artikkelit. Suurimmassa osassa tapauksia ne kalvot korjaantuu itsestään 7-180 päivän sisällä. Jos eivät, ne voidaan korjata. Eli jos sulla ja siskollas sattuis olemaan tästä kyse, ne voidaan paikata ja noiden artikkelien mukaan silloin vuodon aiheuttamat oireet häviävät. Tollanen CSF-vuoto voi aiheuttaa tosi omituisia oireita, ja suurelta osin oireet menevät päällekkäin aivovammankin kanssa. On kaksoiskuvaa, tasapainohäiriöitä ja niin edelleen...

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Joo, siis näin mäkin oon ymmärtänyt, että ainahan tossa retkahduksessa venyy/repeää kalvoja ja että CST just edistää kroppaa korjaamaan itse niitä vikoja. Tai ainakin mun fyssari sanoo koko ajan, että menee n. vuosi ennen kuin nivelsiteet, jänteet ja just kalvot on korjaantunut. Että samasta asiasta puhutaan... Kai! Täytyy nyt ensin katsoa se 12 :tta ennen kuin alkaa hötkyilemään. Pääsääntöisestihän olo on parantunut mutta noin toi autotörttöilyhän tämänkin shown varmaan aiheutti, kun saman tien alkoi kunto laskea... Aika herkällä on...

Anonyymi kirjoitti...

Okei. Pääasia että muistat, että jos kyse on kalvorepeämästä eikä se itsestään korjaannu, se voidaan korjata. Mikäli reikä/repeämä on spinaalikanavassa, korjaus tehdään veripaikalla punktiona. Noista artikkeleista käy ilmi, että se vuodon löytäminen on joskus vähän hankalaa. Siihen näyttää kuitenkin olevan monia hyviä tutkimusmetodeja, joten sen luulis sitten tarvittaessa onnistuvan.

Ja CST:hen liittyen: löysin Cranial Release Technique -sivustot, joista löytyi mielenkiintoinen artikkeli KALVOKIRISTYKSISTÄ ja niiden vaikutuksista:

A Brief Explanation of Cranio - Dural Stress Syndrome
http://www.cranialrelease.com/Seminars/Biz/Article/1-13/2/20.html

What is Cranial Release Technique?
http://www.cranialrelease.com/Seminars/Biz/Article/1-14/2/11.html

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Joo, pidän mielessä. Tosin vielä ainakin uskottelen itseleni, ettei ihan noin vakavaa ole käynyt... ;) Hyviä linkkejä! Lisäilen niitä aina sitä mukaan, kun laittelette... Sä varmaan oot lukenut noi artikkelit? Miten sen vuodon sitten löytää? Ei se mitään paikallisoireita anna?

Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut noi artikkelit. Niihin vuotojen löytämiseen oli useita eri metodeja. Saattoi olla jotain paikallisoireitakin, täytyy tarkistaa. Oon nyt nukkumaan valmistautumassa, joten täytyy huomenna tai ylihuomenna vastata paremmin.

Onko sulla muuten keskittymissyistä vaikeuksia lukea lontoonkielistä tekstiä? Lupasin alustavasti Fedjallekin joitain pätkiä tai juttuja jossain vaiheessa vaikka kääntää...

Tässä kuitenkin ajan kuluksesi listana ton CSF-vuodon aiheuttamia oireita:

TYYPILLISET OIREET:
===========
- ortostaattinen päänsärky (tyypillisesti pystyssäollessa ja lievittyy makuulla/paikallaanollessa)
- päänsäryn vaihtelevuus ( päänsäryn tyyppi vaihtelee huomattavasti eri kertoina)
- joskus päänsärky voi alkaa "hiipivänä" ja ortostaattiset piirteet voivat tulla mukaan päiviä tai viikkoja myöhemmin)
- joskus päänsärkyä edeltää muutamien päivien tai viikkojen ajan niska- tai lapaseudun kipu


MUUT ESIINTYVÄT OIREET:
==================
- niskakipu tai niskan jäykkyys
- pahoinvointi, joskus oksentelu (nämäkin usein ortostaattisia eli lievittyy makuulla/paikallaanollessa)
- kaksoiskuvat (diplopia), tyypillisesti horisontaalisina (eli ymmärtääkseni vierekkäin)
- huimaus
- kuulomuutoksia
- näkökyvyn sameneminen (visual blurring)
- valoherkkyys (photophobia)
- lapaseudun kipuja
- kasvojen puutumista tai heikkoutta
- säteilevää yläraajan kipua
- näkökentän rajoittuneisuutta tai "leikkaantumista" (visual field cut)
- maidonvuoto (galactorrhea)

HARVEMMIN ESIINTYVÄT OIREET:
=====================
- tokkura, humalamainen tila (stupor)
- parkinsonism (tarkoittaiskohan tää parkinsonin taudin tyyppisiä oireita?)
- ataxia (haparointi, hapuilu, joidenkin ruumiinosien heikko kontrolli)
- bulbar symptoms (??? ainakin joillain puheongelmia, nielemisvaikeuksia)
- aivotauti (encephalopathy)

MUUTA HUOMIONARVOISTA:
==================
- yhdessä taudin neljästä alatyypistä EI OLLUT päänsärkyä...
- tällä taudilla on kaksi seurausvaihtoehtoa, joista toinen on aivojen vajoaminen eli "sagging of the brain"
- tämä aivojen vajoaminen aiheuttaa ensimmäiseksi vetoa kipuherkkiin aivojen kantaviin rakenteisiin (kalvokiristykset?!?) ja ortostaattisen päänsäryn.

Tässä pieni pätkä artikkelia, jossa käsitellään tätä aivojen vajoamista - the sagging of the brain:

"The major clinical consequence of sagging of the brain is traction and distortion of pain-sensitive suspending structures of the brain as well as development of orthostatic headaches. Similarly, compression of the cranial nerves (fifth, sixth, and seventh) is likely responsible for palsy that is sometimes noted to afflict these nerves. Visual blurring and visual field cuts likely result from compression or vascular congestion of intracranial portions of optic nerves.[20] Galactorrhea and increased prolactin are likely caused by distortion of pituitary stalk. Dizziness and changes in hearing may be related to stretching of the eighth cranial nerve or, alternatively, to pressure change in the perilymphatic fluid of the inner ear. Radicular upper-limb symptoms may be a consequence of stretching of cervical nerve roots or the presence of structural abnormalities at the nerve root sleeve level. Stupor has been related to diencephalic compression and ataxia to compression of posterior fossa elements."

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Moro!

Joo, kiitsa. Mä vaan välttelen lukemasta miään kauheuksia, koska mullehan sopii kaikki oireet... ;) Ja haluun kuitenkin yrittää pysyy vielä mahd. positiivisena. ;)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Nyt mä tajusin! Tossa on kyse periaatteessa samasta jutusta, mikä joillekin tulee selkäydinpunktiosta: se hirvee paine ja päänsärky, joka paikataan veripaikalla. Ihan kuin äidille aikoinaan. Mullekin on tehty sy-punktio -03 muttei kyllä tullut vastaavia oireita.

Anonyymi kirjoitti...

Just niin! Silloin selkäydinpunktiossa duurapussiin on tullut reikä. Sun punktiossa ei sitä reikää sen sijaan ole tullut.