perjantai 12. joulukuuta 2008

Fedjan monikulttuurikeskustelua jatkaen (Tahdonvoimaa)

Kuunnelkaa nyt, mitä Suomessa laulettiin 80-luvulla. Ja kansanedustaja vielä... Liekö halunnut unohtaa tämän biisin, jota muinoin esitti? On tossa jotain hauskaakin... ;) Mutta kuunnelkaa noita alkuspiikkejä... Onko noi oikeasti Alatalon suusta?

Sen sijaan oikeasti suurenmoisen äänen ja tarinan kerronnan omaava nigerilaissyntyinen artisti Ayo löytyy täältä.

2 kommenttia:

Fedja kirjoitti...

Joo. Huhhutihuijakkaa tuota alataloa. Ja ihmiset jaksaa nauraa. Täältä päin kotoisin, tuosta viereisestä kylestä, Kiimingin alakylästä.

En sitten tiedä kunki on pahempaa. Avoin rasismi vai se, että luulee olevansa erilaisuutta hyväksyvä ja päällepäin fiksu, mutta alitajuisesti kuitenkin pelkää erilaisuutta.

Olen kyllä itsessäkin huomannu noita muukalaisennakkoluuloja. Vahvempia sellaisia kuin suomalaisennakkoluulot.

Niin. Jos olisi työhönottotilanne. Hakijoina olisi Irakilainen, Suomalainen, Norjalainen, Venäläinen ja Englantilainen. Luulenpa, että omassa mielessä suurimmat epäilykset työssä pystymiseen liittyisivät Irakilaiseen ja Venäläiseen. Jo vahvoista kulttuurillisista eroista johtuen. Joten täälläkin löytyy ainkin ennakkoluuloja. En tiedä yltääkö rasismiin asti.

Avointa haistattelua en kyllä tajua. Piilojutut kulisseissa ovat toisaalta vielä hankalampia, kuten Umayya kirjastan hyvin huomaa.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Mä sanoisin, että tuo jälkimmäinen vaihtoehto on tosi tyypillinen Suomessa. Ollaan niin maailman kansaa mutta kun omaksi työkaveriksi sattuu venäläinen, työpöydän laatikoihin ilmestyy lukot ja tietokoneeseen salasana, ja yön pimeydessä kotona nukkumaan mennessä sit manataan vaimolle "Prkl, kun sain ryssän työkaveriksi... Ois nyt ollut ees virosta mutta ei kun Venäjältä!"

Mutta ei se rasismi rajoitu vaan rotuun, vaan näkyy ihan arkipäivässä paljon pienemmissäkin jutuissa. Esim. työpaikkailmoituksessahan ei saisi pakolla vaatia hakijan kuvaa tai määritellä sukupuolta tai ikähaitaria liian tarkasti mutta kas, kas... Katsokaapas vaikka Finskin matkustamohenkilökunnan hakuilmojen vaatimuksia... Toki tietyt kriteerit täytyy olla mutta, mutta...