lauantai 24. tammikuuta 2009

2000-luvun poliittinen laululiike (Tahdonvoimaa)


2000-luvun poliittinen laululiike


Lines of Leaving on positiivinen tuulahdus suomalaisen rock-genren valtavirrassa. Yhteiskuntakriittisissä sanoituksissa osansa saa maamme asuntopolitiikan lisäksi myös jenkkihallinto.


Timo ”Nipa” Nyman, 28, on tamperelaispumppu Lines of Leavingin perustaja, säveltäjä-sanoittaja-laulaja ja kasvot. Nuoresta iästään huolimatta humanitäärirokkariksi itsensä tituleeraava sosionomi on ehtinyt saada paljon aikaan. Vuonna 2007 Nyman bändeineen nousi esiintymislavoille 40 kertaa. Vuotta myöhemmin hän perusti yhtyeen ideologiaa jo nimelläänkin varsin kekseliäästi esille tuovan Independent Sounds Oy -levy-yhtiön. Nykyään Nyman toimii myös Pispalan musiikkiyhdistyksen puheenjohtajana ja on yksi Noste-klubin ke­hittäjistä. Klubi toimii showcase-tyyppisenä näyttämönä lupaaville undergroundbändeille.




Jalo aate

Nyman kuvailee bändin musiikkityyliä tunnepitoiseksi yhteiskuntakriittiseksi melodiseksi vaihtoehtorockiksi a la Lines of Leaving. Bändille humanitäärisyys on rahaa tärkeämpää. Jalo aate näkyy ja kuuluu niin yhtyeen tuotoksissa ja tekemisissä kuin julkisissa lausunnoissakin. Nyman kritisoikin kärkkäästi suomalaista nyky-yhteiskuntaa ja etenkin mediaa arkojen aiheiden, kuten kodittomuus- ja syrjäytymisteemojen, välttelemisestä.

- Kaupalliset menestystarinat kelpaavat medioihin, mutta ketä kiinnostaa julkaista oikeasti syrjäytyneen tarinaa, hän jyrähtää.

Nipan mielestä ajan henki suosii menestymistä ja tehokkuutta. Hänen mukaansa Suomessa on vallalla niin sanottu sosiaalidarwinistinen ajattelutapa, jossa vain rikkailla on oikeus selvitä.

- Musiikki on keino herättää ihmiset huomaamaan, etteivät asiat ole kaikilla yhtä hyvin, Nyman kertoo.


Yhteistyötä asunnottomien järjestön kanssa

Lines of Leaving julkaisi kodittomuusteemaa käsitelleen It's Not About us Anymore -singlensä yhteistyössä Vailla vakituista asuntoa ry:n (VVA) kanssa vuonna 2006. VVA toimii kolmannella sektorilla asunnottomien edunvalvojana ja järjestää kodittomille toimintaa ja tapahtumia, joihin myös Lines of Leaving on osallistunut. Ilman korvausta, tietenkin. Myös yhteislevyn tuotto meni VVA:lle.

Nymanin näkemykset sosiaalisista ongelmista ovat pitkään kypsyneitä.

- Silloinkin, kun asunnottomia esitellään televisiossa, kyseessä on reality-sarja, jossa varakkaat ”harrastavat kodittomuutta” irtisanoutuen töistään ja muuttaen kadulle, Nyman paukuttaa.

Heille se on kuitenkin vaihtoehto, ei pakon sanelema tilanne. Saa nähdä, milloin Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt tosi-tv-konsepti alkaa etsiä suomalaisia tähtiä.


Kärkäs keulahahmo

Rankkaa yhteiskuntakritiikkiä julistava nelikko on noteerattu medioissa, sillä sosionomina leipänsä tienaava keulahahmo Nyman ei suotta sanoja säästele.

- On surullista, että Suomenkin nuorilta on katoamassa empatia materiaalisen hyvän tavoittelun tuoman hedonismin taakse, hän analysoi.

Rokkarin lausunnot näistä ikimuodikkaista teemoista eivät kuulosta julkisuushakuiselta markkinointikikkailulta.

- Meitä ei kiinnosta pikkutyttöjen päiväuniin pääseminen tai lompakon sisältö, Nipa selventää musiikin tekemisen motiiveita.


Yhteiskuntakritiikki käy kaupaksi

Nyman ei niele mielikuvaa kapitalismin ohjaamasta yhteiskunnasta, jossa suuret levy-yhtiöt ja raha sanelevat musiikin tekemisen ehdot. Säilyttääkseen aatteellisen itsenäisyytensä nelikko sijoittikin säästönsä oman levy-yhtiön, Independent Sounds Oy:n, perustamiseen. Yhtiön turvin kvartetti varmisti, että humanitäärisyysaate leviää myös tulevaisuudessa. Ensimmäinen 1 000 kappaleen Battle for Humanity -albumista on myyty loppuun. Suoritus on hyvä, sillä yhtye hoitaa myös jakelun itse. Lines of Leaving on erinomainen esimerkki siitä, ettei menestyksen taustalle tarvita suurta tuotanto-, jakelu- ja markkinointikoneistoa.


”WTC-tornit räjäytettiin”

Nipan kynästä syntyy rankkaa tekstiä. Jenkkihallintoa kritisoinut singlelohkaisu Survival of The Fitte$t ylsi hetkeksi Suomen virallisen listan viidennelle sijalle. Sanoituksissa Nyman ottaa kantaa siihen, mitä tapahtui 9.11.

- WTC-tornit räjäytettiin alas, rokkari täräyttää.

Nymanin mukaan lentokoneiden törmäykset ja niistä seuranneet tulipalot loivat erinomaisen peitetarinan rakennusten romahtamiselle ja myöhemmin terrorismin vastaisen sodan aloittamiselle.


Lines of Leavingin keulahahmo ei ole näkemyksineen yksin. Netti pursuaa salaliittoteorioita 9.11. päivän tapahtumista. Paljon on spekuloitu, miksi Amerikassa tehtiin vain paria kuukautta ennen onnettomuutta lakimuutos, minkä seurauksena täyshälytyksen päälle saaminen mahdollisten lentokoneiskujen sattuessa vaikeutui merkittävästi. Sitä mietittäneet vuosia, mutta Nyman korostaa, että Lines of Leavingin itsetarkoitus ei ole mässäillä vakavalla aiheella.


Lisää nostetta

Tällä hetkellä bändi äänittää toista albumiaan. Ennen tätä yhtye kiersi lavoja ahkerasti, jopa 40 keikan vuosivauhdilla. Reisjärveltä Oulun kautta Tampereelle kotiutuneen Nymanin mukaan parhaat setit vedetään lapsuuden seudulla. Lines of Leaving on esiintynyt myös Kokkolassa, josta rumpali, myös sosionomi, Jens Källström, 28, on kotoisin. Kitaristi Janne V. Väänäsen, 28, juuret voi päätellä kättä koristavasta Kärppä-tatuoinnista. Muuten uusiotamperelaisista koostuvan bändin ainoa aito manselainen on basisti Juho-Heikki Visakoivu, 28.


Lines of Leaving on raikas tuulahdus suomalaisessa rockmusiikkigenressä. Bändin keulahahmo Nyman kärkkäine kannanottoineen ja salaliittoteorioineen tekee vaikutuksen. Häntä onkin vaikea kuvitella vain teinityttöjen päiväuniin tai wanna-be-staraksi juorupalstoille. Karisma, musiikillinen lahjakkuus sekä vankkumaton usko omaan ideologiaan poikivat enemmän. Bändin jalo aate saa todella miettimään, kuinka moni suomalainen vietti viime joulun roskiksessa tai rappukäytävässä vailla vakituista asuntoa.


Lähteet ja lisätiedot:

http://www.linesofleaving.com

http://www.myspace.com/linesofleaving.com

http://irc-galleria.net/channel.php?channel_id=1030897

http://www.vvary.fi/


Ps. Kerta suurin osa suomalaismedioista haluaa myöntää Nipan kommentin medioiden rankkoja sosiaalisia ongelmia välttelevästä kannasta todeksi, laitan jutun tänne luettavaksi ostajaa odotellessa. Teksti on copyright by me ja kuvat by Lines of Leaving. Onpahan jutusta enemmän iloa kuin läppärin uumenissa. ;) Pahoittelen otsikoiden paskaa jäsentymistä. Ei pysty tekeen mitään...


Copyright Tahdonvoimaa
Jälkipainos kielletään

Ei kommentteja: