maanantai 19. tammikuuta 2009

Kaatumistauti riivaa suomalaisia (Tahdonvoimaa)

On se surullista, että joka kolmas suomalainen liukastuu talvella, ja yli puolet kaatujista on alle kolmekymppisiä.
Onneksi suurin osa kaatumistautisista selviää lumen puistelulla takin liepeestä, mutta jotkut saavat retkahdusvamman ja/tai aivovamman ja kärsivät siitä koko elämänsä. Näistä tutkimus- ja hoitokuluista ei muuten mainita jutussa mitään. Artikkelissa annettu puolen miljardin kakku ei riitä mihinkään, jos huomioidaan pitkällä tähtäimellä annettu tutkimus, hoito ja kuntoutus em. potilasryhmissä sekä mm. välilliset vero- yms. tulojen menetykset työkyvyttömyyden seurauksena.

Herääkin kysymys, kannattaisiko vaan lisätä mm. katuvaloja ja hiekoitusproggiksia, joiden kustannukset on kuitenkin suhteessa vähäiset verrattuna siihen, mitä maksaa retkahdusvamman/aivovamman ja/tai murtuman saaneen potilaan koko hoitosuhde. Mutta ei, niin ei. Kaikesta pihistellään, mistä vaan suinkin pystytään. Linja on käsittämätön. Terveyttä on paljon halvempi 'hoitaa' kuin sairautta.

Toinen kustannustehokas vaihtoehto olisi tarjota suomalaisilla ilmaiset luistimet, joilla minäkin olisin voinut kiitää turvallisesti Pohjolan ;) lahjoittamissa suojavarusteissa peilikirkkaalla parkkipaikalla maaliskuussa. Tosin eipä ne luistimetkaan turvallisuutta takaa, jos oikein paska säkä käy, kuten on saatu huomata.

Ohessa linkki juttuun:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Joka+kolmas+suomalainen+liukastuu+talvella/1135242850552

Ei kommentteja: