sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Keskustelua aivovammasta (Fedja)

Vääntöä aivovamman diagnosoinnista selkäliiton keskusteluketjussa.

Mielenkiintoisia oirekuvauksia tomssu1:llä. Voisiko kenties olla kyseessä aivovamma? Ei ole ainakaan diagnosoitu vielä.

As you can guess, the topic can be find in Niskavamma-foorumi for a good discussion to be started.

6 kommenttia:

Tahdonvoimaa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tahdonvoimaa kirjoitti...

Mutta on kyllä hirveetä, että selkeästi aivovamman kriteeristön täyttävät henkilöt ei saa sitten diagnoosia. Ihminenhän on ihan tuuliajolla sitten. Siis miten on mahdollista, että Tomssukin pyörii tuossa kuosissa "terveen" papereilla tässä systeemissä? Siis ihan sääliksi käy. Huomaahan sen jo hänen tekstistäkin, kuin sekavaa se on... Unohtelee sanoja, puuttuu osa lauseista, välillä tosi vaikea ymmärtää, mitä hän ylipäänsä tarkoittaa jne. En mä ole lääkäri, joten en voi sanoa mitään, mutta kyllä tietyt perusasiat aivovammoista on varmaan hallussa itse kullakin... Ei voi todeta, kuin että paska juttu nämä meidän diagnosointi- ja hoitokäytännöt.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Miten me saatais noi keskustelut niskavammafoorumiin, mihin ne kuuluis? Hmm... Pitäiskö sinne nvf:iin tehdä semmoinen osio, missä on käytännön vinkkejä (esim. just työasennot, istumiset jne) ja sit toinen aihepiiri esim yleinen terveys, jossa ois ravintojuttuja jne. Pääsenkös mä tekeen noita?

Fedja kirjoitti...

Kokeile, sun pitäisi päästä. Siellä oli ideat ja vinkit -osio, mutta poistin sen.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Täytyypä käydä koklaan...

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Ja jos oikein halutaan pilkkua viilata, niin periaatteessahan ylimmät nikamat ja niiden pehmytkudos lasketaan aivorunkoon kuuluviksi osiksi, koska niillä on tärkeä merkitys monenkin hermostollisen prosessin takia. Eli aina kun tulee raju whiplash-vamma, niin samalla suopi myös aivovamman, jos ko. alue ruhjoutuu... Ja eihän aivo- ja whiplash-vamman oireistoa voi millään erottaa toisistaan, jos ei ole mitään neuropsykologia oireita. Ja vaikka oliskin, niin onse vaikea tietää, tuleeko oire niskasta, yleisesti kovasta muksauksesta/shokisa, onko se reaktio muuttuneeseen elämäntilanteeseen vai onko kyseessä aivovamma. Esim. jos oireena on vaan huimaus, ei mitään muuta, niin sen voi diagnosoida tarkasti? Se voi tulla mistä vaan: venähtäneestä kuulotasapainohermosta, rangasta, päästä, vinksahtaneesta asentotunnosta. Mutta kai noitakin aika hyvin pystyy sulkeen pois, kun asioista tietää. Niinkuin mullekin sanottiin heti, että toi sun "huimaus", joka ei siis ole edes huimausta vaan enemmän asentoepävarmuutta/dizziness-tyyppistä, tulee kaularangasta. Ja samaan aikaan oli hyvänlaatuista asentohuimausta, joka läks niillä manöövereillä muuten. Mutta aika vaikeita noi kai on ihan näille huippuneuroille/fysiatreille, joten varmasti mahdottomia myös ns. peruslekurillekin.