torstai 28. tammikuuta 2010

Liike 2: Leuan avaaminen ja sulkeminen

Päivitän tämän linkkinä foorumille, mutta pistän sen nyt tännekin. :)

Liike 2: Leuan avaus ja sulkeminen

Kielen imemisen jälkeen sain uuden liikkeen lokakuussa 2008, eli pari kuukautta ekan fyssarikäynnin jälkeen. Tätäkin tein aluksi makuultani ja 12/08 aloin sitten tehdä istualteen.

LIIKKEEN TAVOITE/TARKOITUS:
Mobilisoi ja harjoittaa niskan hallintaa C2/3-tasolla.

- Ennen liikkeen tekemistä viedään kielen kärki etuhampaiden taakse, kuten kielenimemisessäkin. Kieli ei saa irrota liikkeen aikana kitalakeasta.

- Itse liike tapahtuu leukanivelestä ja vain sen verran, mitä suu aukeaa ilman, että kieli "irtoaa" sieltä hampaiden takaa . Jossei se aukea kuin millin, sitten tehdään millin.

- Liike on yksinkertainen: Alaleukaa viedään auki niin pitkälle kun se menee, ilman että pää/niska tai muukaan osa vartalosta heiluu. Voit kuvitella, miltä tuntuu kun ihminen hämmästyy ja "leuka loksahtaa auki". Tässä liike on kuitenkin hallittu, rauhallinen ja ajatus kulkee koko ajan mukana!

- Niskan asento täytyy pysyä suorana, eikä pää saa lähteä kallistumaan eteenpäin, taaksepäin eikä sivuille. Liike tulee leukanivelestä, ei mistään muualta.

- Liikkeitä voi tehdä 3 sarjaa max 5 toistoa aluksi päivän mittaan. Kannattaa aloittaa makuultaan taas tyyny pään alla ja hyvässä asennossa ranka, jalat koukussa tyyny polvien alla.

TUNTEMUKSIA:

- Itselläni liike aiheutti aluksi painetta poskille, nenäonteloon sekä korvaoireita, mutta ne hävis sit jossain vaiheessa.
- Aluksi sain suuta auki vissiin sentin, mutta nyt se aukeaa jo normaalisti. Ehkä liikaakin, koska saan halutessani vaikka omenan kokonaisena suuhun. Ei kannata kokeilla... ;)

Ja aina parempi, jos liikettä olisi neuvomassa ammattilainen. Ja tästäkin liikkeestä kerrottakoon, että olen saanut tämän fyssariltani (http://tampereenfysiatripalvelu.fi), joka on myös seurannut, että liike menee oikein ja päättänyt/ohjeistanut oikeita harjoitusmääriä. Edelleenkään minä en ole fyssari enkä lääkäri, enkä sano, mikä on oikein ja mikä väärin.

Tämänkin liikkeen kuvaus perustuu siis siihen, millaisena minä olen sen saanut ja ymmärtänyt, enkä väitä, että muille niskapotilaille sopisi tämä harjoitus. Edelleen suosittelen konsuiltoimaan niskan kuntoutukseen perehtyneitä ammattilaisia. :)

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä sun motiivis on postata tämmösiä kuvii ittestäs, mis näyttää aivan idiootilta? Eiks sua vaivaa, et ihmiset näkee sut naama ihme virneellä ja pitää totaalitoopena. Ja luuletko olevas joku matkapuhelinasiantuntija vai, ku arvostelet luureja blogissas? Kuhan aattelin.

Anonyymi kirjoitti...

Älä välitä tollasista "Anonyymeistä", ovat henkisesti aivokääpiön tasolla, säälittäviä lapsellisia luusereita jotka purkaa pahaa oloaan ihan minne vään näköjään.
"kunhan aattelin", tuo mitäään koskaan kykene aattelemaan tai jos kykenis edes "aattelemaan" niin osais pitää turpansa kiinni mut ei näköjään kykene.
Ja sulle "anonyymille" elä tule lähelle ja jos vielä kirjoitat tarinaa johon pikku kääpiöt pystyy niin minä pidän huolen että sulla ei ole kivaa.
T: monta "kusipäätä" elämässä vastaan tullu mut sääli on kattoo miten käy ennemmin tai myöhemmin,tässä on nyt vastassa täysi kusipää ja tämän blogin pitäjää et kiusaa enempää TULIKO SELVÄKSI !!!!!,jos ei tulllu niin lupaan että tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo eka anonyymi ei ymmärtänyt että toi kuva liittyi ihan asiapitoiseen asiaan, josta kirjoittaja oman kokemuksen kautta kirjoitti olematta kuitenkaan kaikkitietävä. Kappas joillain kun on hyvä itsetunto että on pokkaa keventää juttua näyttäen vaikka idiootilta. (siis jonkun satunnaisen lukijan mielestä). Mielelläni lukisin ekan anonyymin määritelmän idiootista, joko virallisen tai kuinka itse asian määrittää:)Tahdonvoimaa kuvan voisi määritellä samaan kategoriaan kuin kuntosali tai juppa ohjeet esim. DvD:llä. Eihän kukaan yleisellä paikalla tee samoja liikkeitä esim. kaupan kassajonossa vaikka olisi muille malliksi asian oppimiseksi tai oppimisen helpottamiseksi. Tämän plogin kirjoittaja voi laittaa tänne ihan mitä hyvänsä kuvia ja ilahduttaa meitä lukijoita toisinaan tosi hauskoillakin kuvilla itsestään. Mä ainakin koen että Tahdonvoimalla on helvetin hyvä huumorintaju.
Aiheesta matkapuhelin asiantuntija sen verran että eka ano ei ole ymmärtänyt että T vertailee oman koemuksen kautta matkapuhelimia. Hänellä kun ymmärtääkseni on kokemusta muutamista ja kirjoituksessahan tulee hyvin selväksi että opettelee tuon itselleen uuden käyttöä.

Toisen anon kanssa olen samoilla linjoilla että omaa pahaa oloa ei tartte tänne purkaa arvostelemalla Tahdonvoivaa turhanpäiväisillä sanomisilla (kirjoituksilla). Ekan anon teksti vaikutti "kunhan ajattelin" tutulta ja toisella foorumilla samanmoisella pottuilulla. Hae eka ano apua mielialaongelmiisi tai jos harrastuksena on kettuilla muille niin tämä on väärä paikka. Toisaalta sähän olet pelle ja pellen tarkoitushan on hauskuuttaa muita. Olet kyllä vähän huono pellen roolissa koska tunnen myötähäpeää osaamattomuudestasi.

Toinen ano ja mä ehkä kommenteilla pahoitettiin sun mieli joten menen nurkkaan hetkeksi kärsimään rangaistuksen. Tuutkos sä toinen ano seuraksi kun sä rankasti arvostelit ekaa anoa:D :D

Tahdonvoimaa, mä yritin kirjoittaa asiallisesti jos nimittäin sun leukanivelet lukkiutui tohon asentoon joka kuvassa niin on hiton vaikeaa nauraa;)

T: Merzi

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Dodii, täällähän oli taas kettuilupiiri käynnissä. ;) Ensinnäkään tuota argumentoinnin tulosta en usko ajattelun tulokseksi. Jos nimittäin olisit ajatellut, etkä keskittynyt suppeaan pään aukomiseen, olisi ymmärtänyt, että motiivi on toisten auttaminen. Niinkuin aika monessa muussakin mun entryssä. Ja mä luulen, että tähän elettyyn ikään mennessä musta on lähteny paljon "idiootimpiakin" kuvia maailmalle kuin tämä. Mun mielestä 5 vuotta matkapuhelinalalla riittää perustelemaan yhtä arvostelua _omasta_ puhelimesta _omassa_ blogissa. Koita kestää. ;)

Yhden jutun opin erityisen hyvin tolla matkapuhelinalalla: JOS käyttää tietotekniikkaa vain toisten ivailuun, on parempi kääntää poweri offille, vetää syvään henkeä, ottaa kuppi kaffeeta ja kokeilla sit illalla uudestaan, pystyiskö asennoitumaan eri tavalla.

Heipatiheipat kaikille! Asia loppuunkäsitelty. Antaa noiden anojen elää omaa anoelämäänsä eikä tuhlata energiaa heille vastailuun. Mä rempasin jatkossa tommoiset viestit pois, ettei kellekään tuu paha mieli. :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Merzi: Jatkossa tulee pelkkiä suu auki -kuvia, kiitos vaan! ;) ;)

Mari kirjoitti...

Pakko kirjoittaa jotain aloitus-kommentoijalle, etten puhise täällä koko päivää... :)

Juuri sinun kaltaistesi ajattelemattomien (vai vaan tyhmien?) kanssaeläjien takia tekisi mieli joskus huutaa kadulla "kävelen hassusti ja näytän idiootilta, koska olen joutunut onnettomuuteen ja yritän tässä parantua parhaani mukaan!" Ihan hyvä etten ole tirskumisista ja pitkistä katseista huolimatta siihen vaivautunut, menisi näköjään hukkaan kumminkin. Nuori ihminen voi myös olla toipilas, enkä toivo kenellekään sinut mukaanlukien mitään onnettomuutta/sairautta.

Tahdonvoimaa jakaa kohtalotovereilleen paitsi hyödyllisiä faktoja, myös huumorilla höystettyä hyvin kirjoitettua tosielämän selviytymistarinaa. Blogit pelkästä pinnasta löytyvät muualta, niitä voit ihastella ilman itsetuntoakin ja pelkäämättä, että joku muistuttaa sinua elämän tosiasioista!

Musti Mustinen kirjoitti...

Täällä vasta tulee Mustin vastaus, vaikka Tahdonvoimaa jo oletti et jonkun anonyymin kirjoitus olis ollu minun tekemäni. Kaikki muut olis voinu ollakin, mutta EI tuo ensimmäinen!!
Sinulle ensimmäinen Ano voin sanoa, että jos noin ala-arvoista tekstiä vielä tulee, saat ANOA armoa...
Sinua varmaan keljuttaa saakutisti kun Tahdonvoimaa TIETÄÄ, HALUAA ja USKALTAA näyttää elämästään sen toisenkin puolen mikä useimmilta jää neljän seinän sisälle. Ja tuo kaikki mitä hän tuo julki omalla persoonallisella tavallaan, auttaa varmasti useimpia muita vaikean sairauden kanssa eläviä kanssa ihmisiä, sinuakin, vaikket halua sitä myöntää.(sairauttasi et ole kertonut, mutta tekstistä päätellen vika voi olla pään seudulla)
Ja kuten Tahdonvoimaan kirjotuksesta jo luit, hän on aikamoinen asiantuntija myös puhelinoperaattoreiden puolella. Joskus aina ajattelinkin (kuten useimmat muutkin) että Tahdonvoimaalle on suotu niin monta lahjaa tässä maailmassa, että juuri sinun kaltaisesi Anonyymit voivat olla siitä hänelle kateellisia.
Jo pienestä pitäen huomasin hänen erottuvan joukosta, puhumaan oppi tosi nuorena. Muistan aina kun olimme menossa lekuriin ja äidiltä kysyttiin sos.turvatunnusta, en kerinnyt suuta avaamaan kun tyttö paukautti sekä syntymä ajan, että loppu osan kuin pyssyn suusta. Lekuri katsoi kahdesti häntä ja totesi "empä ole aiemmin kuullut kolmevuotiaan suusta tuota".
Saman ikäisenä Tahdonvoimaa sai myös pikku pianon, jolla eräänä päivänä alkoi pimputtaa korvakuulolta lastenlauluja. Siitä lähti musiikki harrastus, joka on jatkunut aikuisuuteen asti ja jatkuu varmaan edelleen pakollisen tauon jälkeen meitä kaikkia ihahduttamaan...
Tässä on vaan muutama esimerkki Tahdonvoimaan elämästä, jos ne kaikki tässä kertoisin, luulen että loppumetreillä lukijoita olisi hyvin vähän, jos ollenkaan. ;)
Voin vain todeta, että 28 vuoden ikään nähden Tahdonvoimaa on ehtinyt elää elämän jollaista ei moni elä koko elämänsä aikana.
Se on myös se voimavara, josta hän nyt lähes kaksi vuotta sairastettuaan, pystyy ammentamaan itselleen ja muille kohtalo tovereilleen uskoa ja toivoa terveemmästä tulevaisuudesta.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

No niin 'usti, eipäs räksytetä enää. Mä en kohta julkaise mitään kommentteja, koska en jaksa itse provosoituu näistä ihan hirveesti ja toivon samaa myös muilta. Asiallinen keskustelu on sallittua samoin kuin uusien näkökulmien esittäminen asiattomiinkin kommentteihin. Mut pidättäydytään jookos jatkossa henkilökohtaisilta hyökkäyksiltä, myös anoja kohtaan. Muuten tästä tulee todellakin nimensä veroinen sontakasablogi, mitä minä en ainakaan halua. :) Ja kiitos Musti, että annat mulle suitsutusta, mutta niinkus tiedät, oon vähän huono vastaanottamaan mitään tuollaista julkisesti. E riittää, että itse tietää, millaisen elämän on elänyt ja miten aiemmin eletty voi edesauttaa kuntoutumista. :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Ja mitä lahjoihin tulee, niitä ek ole suotu montaa. Vain musiikaalisuus. Kaikki muut on kovan työn tulosta, johon jaksan motivoitua, koska mut on kasvatettu niin että asioista saa ja pitää innostua ja jos joku kiinnostaa, siinä kannattaa kehittää itseään. Kukaan tuskin syntyy kasa lahjoja persoonassaan, vaan uskon enemmänkin olevan kyse kyvyistä, jotka voi oikealla asenteella ja muiden tuella jalostaa todellisiksi taidoiksi. Ja kenellä tahansa on mahdollisuus motivoida itsensä opettelemaan uutta kiehtovaa asiaa, joten kateuuden sijaan kannattaa panostaa vaikkapa oman osaamisensa kehittämiseen. :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Niinkuin vaikka kirjoitustaitojen opetteluun tässä mun tapauksessa. ;) Nyt kyllä menee uuden näppäimistön piikkiin. Ihan oikeesti, ei turhaa selittelyä. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mustin kirjoituksesta sain hyvät naurut siitä kun arveli että tuo yhden ilkeän anon kohdalla:
"(sairauttasi et ole kertonut, mutta tekstistä päätellen vika voi olla pään seudulla)" Mähän joudun kirjoittamaan toistaiseksi Anona mutta allekirjoitan kuitenkin tekstin kun vika on pään seudulla ja uuden ymmärtäminen ja oppiminen on vaikeata, helpotkin asiat. Onnekseni olen tähän ikään mennessä ehtinyt paljon oppia joten entisillä eväin pärjää paljolti. Jonain virkeänä päivänä perehdyn asiaan ja sitten ei ole tarve allekirjoittaa. Musti älä suotta kommentoi kirjoittamaani luulen tietäväni mitä tarkoitit :D

Tahdonvoimaa olet oikeassa ei kande saada aikaan sontablogia. Syyllistyin itsekin arvostelemaan aamulla omalaatuisella huumorillani tuota yhtä joka mun mielestä v.....li sulle typerästi. Poista tollaiset kirjoitukset saman tien ennenkuin kaikkia muita alkaa pänniä. Noita saman tyylisiä on ollut Hippokampuksen sivuilla ja tietysti ilman allekirjoitusta ja mitään asiaa. Joistain on kiva provota, minkäs teet. Mä oon paljon oppinut näiltä sivuilta niskaan liittyvistä asioista, joskin myös fysioterapeuttieni kautta. Sähän tiedät mun "pienet" krempat ja rajoitteet korva-, niska-ja päänvamman aiheuttamina.

T:Merzi

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Joo, mä tiedän Mustin tarkoittaneen ilmaisullaan, että kyseessä on pään sisäinen asennevamma.

Ja Merzi, älä huoli mä alan jo tunnistaa sut kaikista kommistas, koska yleensä jo eka rivi saa mut hymyilemään positiivisella tavalla. :)

Mihinkäs suuntaan oma olo on mennyt viime viikkoina? :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Ja täytyy kyllä todeta, että kyllä mäkin puolustan henkeen ja vereen omiani, vaikka välillä ois fiksumpi vaan olla reagoimatta mitenkään mihinkään. Mutta sit antaa anojen hyppiä silmille ja vetää plättyyn täällä blogissa, niin se houkuttelee vaan lisää ilkein tarkoitusperin liikkeellä olevia anoja "kukkoilemaan". Siitä olen yrittänyt aina pitää kiinni, että annan kyllä aina kommenttiin kommentin, mikäli mua jonkun asenne pännii. Niin monet hyväksyvät itseensä kohdistuvat ilkeydet, mikä on harmi. Pitkällä tähtäimellä kaiken.hyväksyvistä tyypeistä tulee usein niitä, jotka joutuvat heittosäkin ja paskasaavin asemaan. Toki oman äänensä voi tuoda kuuluviin järkevästikin, mutta en mä ainakaan ole niin loistava ihminen, että jaksaisin aina ja joka lauseessa ilmaista asiat mahdollisimman hienosti, neutraalisti ja ketään arvostelematta. Ehkä tuommoinen on tuon yhden anon mainitsemaa "jeesustelua"? En tiedä. :)

Musti Mustinen kirjoitti...

Niin tiedän ettet Tahdonvoimaa tykkää Mustin esittämästä liian räväkästä kommentista. Pitäis vaan ajatella et meitä on moneen junaan, mutta aina ei vaan voi. Ja varsinkaan kun loukkaava kirjoitus koskee omaa sairasta tytärtä,joka kaikin mahdollisin keinoin yrittää kuntouttaa itseään ja samalla antaa muillekin huonossa hapessa oleville arvokkaita neuvoja.
Ja niin kuin telkasta tulee roska ohjelmaa, vain napin painallus, niin se menee kiinni. Samoin voi tehdä myös täällä Taistelijat blogin puolella, vain sillä erotuksella, että tämä ei kuulu roskapostin puolelle.
Ja kyllähän se totuus on, et välillä täällä blogin puolella kuohuu, mut yli äyräitten ei saa mennä!!
Musti lopettaa nyt räksytyksen tähän, vaikka vanha sanonta kuuluukin et haukkuva koira ei pure. ;)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Niin ja toisaalta, palaan aina siihen faktaan, ettei elämästä koskaan voi sulkea tunteita kokonaan pois vaan ne kuuluu asiaan. Niin ihanat kuin inhokkitunteetkin. Ja sit aina ajattelen, et ehkä se on itse kullekin välillä ihan rentouttavaa, että saa avata sen surullisenkin sanaisen arkkunsa, kunhan muistaa kohtuuden kaikessa. Itselläni raja menee yleensä siinä, että jos joku alkaa täällä vaikkapa uhkailemaan toisia jollain pahan teolla tai muuten henkisesti loukkaa jatkuvasti samalla tavalla, pistän tyypin suoraan karanteeniin. Nyt oon vaan niin laiska, etten oo jaksanut pitää kommenttien valvontaa ja tänne on lurahtanut noita paskojakin kettuilukommentteja. Mut se johtuu vaan siitäa, etten jaksa herätä koneelle yhtä aikaisin kuin te aktiiviset kommentoijat ja vakkarilukijat, enkä ehdi napata ilkeitä kommia pois aamutuimaan. ;) No koitetaan kestää! Mä poistelen pahimpia herjoja ja olkaa te pitkäpinnaisia ja suokaa sairaalle mmärrystä, jos/kun en kaikkia huomaa tai ehdi heittää hevonkuuseen.

Haukkuva koira EI YLEENSÄ pure. ;) ;) Mutta entäs pureva koira? Haukkuuko se ollenkaan? hmm... paha... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen se joka kirjoitti ton toisen anomyymi tekstin ja puolustin sinua tuolta ensimmäiseltä anonyymiltä, tämä on sitten totta, olen miettinyt miten voisit tunnistaa minut muista anonyymeistä? mutta ongelma on etten halua tulla sillätavalla "julkisuuteen,minusta on kivempi ola "salainen" mutta harmiton ihailijasi !, okei alan käyttää nimimerkkiä (jonka tietty voi joku muukin ottaa käyttöön häiriköinti tai muussa ilkeässä mielessä) jos arvaa sen mutta kirjoitan tästä lähtien loppuun aina nimen sinulle tutuilta sivustolta olevista nimistä (arvoitusleikki), en ole ko systeemin kanssa missään tekemisissä enkä ole koskaan ollutkaan enkä tule olemaan tai olis se melkonen ihme ;) mutta tunnistat minut siten, joten: Testataan,

Terv: ADA

ps: onhan tässä sekin pointti että jos joku arvaa tämän jutun, tietää hän jotain enemmän sinusta.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Tervetuloa rinkiin Ada, tai mikä ikinä oletkin ens kerralla. ;) Esitinkin jo eri ketjussa arvaukseni kuka olet, mutta vedin sen takaisin. Jos osui oikeeseen, otas niitä munkkeja mukaan meidän yhteisestä ex kaffilasta ja tuu kylään. ;) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei ADA, mehän nähtiin jo nurkassa:)Kun kirjoitit että joku voi piruuttaan käyttää samaa nimimerkkiä kuin sinä niin sellaisen melko nopeasti tunnistaa sillä kaikilla on oma tapansa kirjoittaa. Jos usein lukee jonkun tekstiä niin sen pystyy tunnistamaan, tosin ei voi olla aivan varma kirjoittajasta. Taannoin Hipon sivuilla kirjoiteltiin samat tyypit usein ja kun jollain ei ollut nimimerkkiä piti varmistaa että oliko kirjoittaja se joksi luuli ja yleensä oli oikein päätellyt. Tosin en tiedä meneeks se kaikilla samoin mutta jos joku sun nimimerkkiä käyttää niin käyhän huomauttamassa.

Anonyymi kirjoitti...

No niin....edellisen kirjoitti pöllöpää Merzi

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole yhteistä kahvilaa mut no problem.
Amanda