perjantai 29. tammikuuta 2010

Toiset 5 asiaa, joita et ehkä tiennyt niskasta

1. Suurin osa niskan ja kaulan lihaksista on kytköksissä päähän, minkä vuoksi niskaongelmat heijastuvat ylöspäin. Jos on syytä epäillä päävammaa niskavamman kylkiäisenä, oireisto voi aiheutua myös päästä. Niska ja pää aiheuttaa oireistoa, jotka menee keskenään helposti sekaisin, mutta onneksi suurin osa niskavaivoista ei ole tapaturmaperäisiä, eikä niihin lnäin ollen liity aivoperäisiä oireita.

2. Kun päässä alkaa oireilla, useimpien ensimmäinen ajatus on: mulls on aivoissa jotain ongelmaa. Ja itseasiassa erittäin erittäin harvalla on mitään neurologista vaivaa, vaan suurin osa pääoireita kuvailevista potilaista on tuki- ja liikuntaelinpuolelle kuntoutukseen kuuluvia. Tässä olisi mm. MS-liitolla paljon sarkaa, sillä lähes poikkeuksetta etenkin nuoremmat naiset epäilee ensimmäisenä itsellään ko. sairautta niskaperäisistä oireista johtuen. Seuraavaksi suosituin lienee aivokasvainepäily.

3. Kun niskapotilas menee pääoireiden takia (yleis)lääkärille, lääkäri lähes poikkeuksetta joko yli- tai aliarvioi kaularangan vaikutuksen ongelmiin.

4. Lääkärin suhtautuminen on todennäköisesti joku seuraavista:
- Kuvittelet nuo oireet. Ei niitä ole olemassa, mielikuvitus tekee tepposensa.
- Oireet viittaavat sydänvaivoihin tai johonkin neurologiseen vaivaan. Nämä täytyy tutkia tarkemmin.
- Kyseessä on selkeä jännitysniskaoireisto. Vähän Buranaa, lepoa, liikuntaa ja Sirdaludia. Äläkä aattele koko asiaa enää tai oireet vaan pahenee.

5. Niskavaivoille, jotka säteilee pääoireina voidaan jopa nimetä selkeät aiheuttajat lihas/hermotasolta, jos lääkäri on osaava. Valitettavasti suomalaisessa lääkärikoulutuksessa käsitellään tuki- ja liikuntaelimistöä paljon vähemmän kuin esim. fysioterapeuttikoulutuksessa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Helmi blogi! Yleensä tän tyyppiset blogit on eplkkää jeesustelua ja suuressa henkisyyden kuohussa painimista. sama ilmiö, mikä kaikille jotain "suurta" kokeneille mukamas seuraa. aletaan paasata korkeimmista voimista ja tehdään itsestään vähintää jumalasta seuraava ikoni ja suuri neuvonantaja, jonka tyylillä kaikkien pitäisi elää, niin selviää. älä sorru jeesusteluun äläkä siihen sosiaalipornoon, jota monet terveysblogit suoltaa. kukaan ei jaksa kuunnella jeesustelua 24/7.

kiitos!!!

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Kiitos palautteesta. Mikä sitten on tuota jeesustelua riippuu varmaan ihmisestä. Itse koen enemmän omaksi tyylikseni kirjoitella tässä blogissa ns. arkisista asioista, koska tuntuu että tässä saanut puida aivan riittävästi tuota henkistä puolta. Enkä nyt sano, että olisin lopettanut syvällisemmät mietteet, mutta en mä voi vakavalla naamalla sanoa mitään mietiskelyäkään harrastavani. Tällainen musta huumori on enemmän mun juttuni, ja siltä pohjalta blogikin on perustettu. Omaksi tervehtymispäiväksi, joka toivottavasti ilahduttaa ja auttaa myös muita. Nuo mainitsemasi "jeesustelut", jos käsitin termin kuten tarkoitit, ei ole eniten mun tyylistä, vaikka välillä tulee kirjoitettua jotain enemmän syvällistä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Noinhan se menee yleensä mutta mulla meni toisin päin. Päähän vaikuttavat ongelmat enempi kuitattiin aivovamman piikkiin joista toki osa johtuikin siitä kun se oli heti todettavissa. Kun alusta lähtien oli ongelmia tasapainon kanssa niin ilmeisesti oletettiin että niska siitä jumittui kun pystyssä pysymiseksi täytyi tehdä töitä että pystyi kävelemään jokseenkin kunnolla. Avokuntoutuksessa yleisellä puolella päädyin eläkkeelle. Fysiatrian erikoislääkäri yksityisellä puolella suositti funktionaalista MRI:tä mutta sitä ei tehty vaan MRI ja kun siinä ei ollut mitään vikaa niin niskassakaan ei ollut kunnoisempaa vikaa. Kaksi vuotta tapaturmasta kävin Turkan juttusilla jonka jälkeen asiat edenneet hieman paremmin mutta edelleenkään ei kuvaukselle saanut "maksumiestä". Kävin tässä kuussa samalla fysiatrilla kuin 2007 ja ensi viikolla menossa funktionaaliseen MRI:hin itse maksavana koska samat krempat vaivaa kuntoutuksesta huolimatta, toki helpommin korjaantuu fysioterapeutin käsittelyllä. Paljon ei pysty itse treenaamaan mutta välillä kuitenkin parempana aikana....mikäli muistaa:(

T:Merzi

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Todellakin, jos on saanut myös päävamman niin tilanne on aivan erilainen. Monesti sden kaikista selkeimmät vamman piikkiin pistetään surutta kaikki! En tiedä kumpi lienee yleisempää, se että niskavamma jää huomaamatta päävamman takia vaiko päävamma niskavamman takia. Varmaan jälkimmäinen, koska monet tuntuvat.ajattelevan, ettei päätänsä voi loukata jollei joku iskeydy siihen tai se johonkin. Monet eivät tunnu tietävän, että hermokudos vaurioituu myös venyttymällä eli juurikin retkahdusvammamekanismilla.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Auttaako sulla Merzi fysioterapeutti nimenomaan tasapainovaikeuksiin? Tokivon sinulle joka tapauksessa antoisaa fysiatrikäyntiä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mä käsin jo fysiatrilla ja olen käynyt 2008 lähtien fysioterapiassa, ensin pitkään OMT-fysioterapeutilla ja nykyään en monesti hänellä, mutta tämä jolla nykyään niin on taitava ja tuntee mun kropan hyvin. Molemmat mun jutussa kuitenkin mukana. Mulla kun toinen puoli kropasta ei muutenkaan ole ihan balanssissa. Tasapainoa treenataan tai tehdään muuta mun vireystilan mukaan ja mikäli ei mikään ole jumissa kovasti. Kuitenkin aina lopuksi tsekataan onko niska/kaula "ottanut nokkiinsa" joten hyvissä käsissä olen ollut:) Ennen juuri kertomaani olin sairaalan fyssarissa ja sitten terkkarin mutta ei siellä mikään korjaantunut, ihmekös tuo kun kaksi vuotta vaivan kanssa ollut ilman apua. Turkan lausunnon jälkeen asia ymmärrettiin, aivovammakin oli vaikeampi kuin oli avokuntoutuksessa todettu. No, mä olin hyvä skarppaamaan ja sisukas suoriutumaan. Tosin aluksi oli katkonaista fysioterapi joten kun sai uuden maksusitoumuksen niin korjattiin välillä tulleita kremppoja kunnes sain pitkäaikaisen kuntoutuksen. Nyt en enempiä jaksa kirjoittaa...menee sekavaksi#

T:Merzi

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Ada, loistavaa. Nyt muutkin voi kohdistaa kommentit helpommin, kun kaikki ei ole vaan anoja. :)En tajunnut puoliikaan tekstis sisällöstä, siis tosta nimihommasta, mutta veikkaan että ollaan tavattu ekan kerran Helsingissä Annankadulla, hengailtu siellä duunissa ja sit papatettu koko matka Tampereelle? Se oli heti seuraava veikkaus meidän Mustin jälkeen. ;) Lisäks meitä yhdistää se, että oot pannut mun naamaa tsiljoona kertaa juhlakuntoon? Jos meni kerralla oikein, oon helvetin hyvä ihmistuntija.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Mä vedän takas ton. Jos oisit se, keneks veikkaisin, käyttäisit nimittäin isoja kirjaimia enemmän. Sorry, mä oon niin laiska (lue= sairas) etten jaksa hirveesti etsiä sulle henkilöllisyyttä, mut ehkä sde juolahtaa mieleen yhtäkkiä. ;) :D

Tahdonvoimaa kirjoitti...

juu, älä suotta rasita liikaa Merzi! :) Heipsun! Meikäkin häipyy tekeen treenejään.