maanantai 25. tammikuuta 2010

Työ ja tuhat kysymystä

Tässä sairastamisen aikana on saanut huomata, että sairaat ihmiset,joiden ei pinnallisesti ajatellen pitäisi olla onnellisia, ovat kuitenkin niitä eniten elämäänsä tyytyväisiä. Osittain tämä johtunee siitä, että monet heistä on selvinnyt traumaattisista lähes kuolemaa hiponeista koettelemuksista, ja ilo henkiin jäämisestä siivittää positiivisia ajatuksia todella pitkään, ehkä ikuisesti. Vaikeista vastoinkäymisistä voittajana selvinnyt osaa arvostaa elämää ja sen tarjoamia aivan pikkuruisiakin iloja täysin eri tavalla kuin ihminen, jonka suurimmat huolet liittyvät hyvin arkisiin asioihin.

Aivan heti onnettomuuden jälkeen meistä todella vaikeasti vammautuneista niskapotilaista tuntui siltä, että olemme menettäneet kaiken sen, mikä meidät on aiemmin tehnyt onnelliseksi. Tämä pätee varmaan muihinkin vakavasti loukkaantuneisiin. Veikkaan, että meitä yhdisti ainakin ajatus siitä, että olemme menettäneet elämämme. Eli itsemääräämisoikeutemme, itsenäisyytemme ja intohimomme.

Samalla lähti työkyky ja sen mukana taloudellinen turva. Ja mitä saimmekaan vastalahjaksi? Joukon Kelan ja vakuutusyhtiön leimalla varustettuja lippulappuja, joissa tulisi kaikin tavoin, myös todella noloista oireista kertoen ja jopa niitä suurennellen, todistaa olevamme riittävän sairaita - myös paperilääkäreiden silmissä. Muutenhan sairaslomakorvauksia ei heruisi, koska päällepäin neurologisista oireista kärsivä retkahdusvammainen näyttää aivan tavalliselta terveeltä kansalaiselta. Vain todistelemalla fyysisiä oireita riittävästi mutta samalla puolustaen psyykkistä terveyttämme saatoimme saada hieman almuja yhteiskunnalta, valtion kassasta, jossei muualta. Omalla kohdallani nekin päätettiin lopettaa parin kuukauden jälkeen ja sen jälkeen on pärjätty muilla konstein. Tosin nyt kun olen paremmassa kunnossa, olen päättänyt hakea Vakuutusoikeuden tekemään päätökseen valituslupaa, palkata juristin ja hankkia käräjöinnin kautta ne 20 000 - 30 000 euroa, jotka minulle lain mukaan kuuluvat. Minuahan ei Pohjola pompottele. Eikä kyllä Kelakaan enää.

Takaisin loukkaantumiseen... Jossain vaiheessa olemme huomanneet, että sosiaaliset suhteetkin alkaa muuttua. Ystäväpiiri vaihtuu, kun olemme alkaneet elää täysin uudentyyppisessä arjessa, toipilaina. Kauhuksemme saimme huomata, että terveet eivät ymmärrä kuntoutujia eikä kuntoutujat terveitä niin hyvin kuin toiset samassa tilanteessa olevat ihmiset. Toisaalta vanhasta piiristä irti päästäminen hirvitti, toisaalta se oli mahdollisuus jättää taakseen jakkiutuneet ajattelutavat ja elämäntyylit, joissa olikin jo liian sisällä. Samalla sitä kuitenkin pohdittiin, että mitäs sitten, kun olemme jälleen terveitä? Hyväksyttäisiinkö meitä enää takaisin aikaisempiin kuvioihimme vai olisimmeko täysin vieraantuneita noista aiemmista ystävyyssuhteista? Ja entäpä oma parisuhde? Sekin muuttui, kenties loppui. Ei enää läheisen ihmisen tuomaa turvaa ja tukea. Olisimme yksin, missä on tietenkin hyvät ja huonot puolensa.

Noista kaikista mietteistä minä murehdin ensimmäisenä, kauheaa myöntää, työtäni. Se johtui siitä, että työ täytti suurimman osan elämästäni tuolloin. Jos minulla olisi ollut lapsia, olisin varmaan murehtinut perheeni selviytymistä. Ja jos olisin ollut täysipäiväinen opiskelija, niin sitten sitä. Mutta nyt työ huolenaiheistani suurin. Mietin, miten firmani pärjäisivät, kun yksi ihminen joutuu yhtäkkiä muutaman vuoden sairaslomalle vieden mukanaan sen 38,5 tunnin viikottaisen työpanoksen ja hillittömän määrän tietoa, jota ei ole muilla. Kaikkea ei kuitenkaan ikinä pysty dokumentoimaan. No, nopeasti sain huomata, että kyllähän ne työt siellä hoituu, koska taloon on palkattua osaavaa työvoimaa, mutta en kyllä silti osannut olla täysin levollisin mielin. Painotinkin kaikille, että minulle saa ja pitää soittaa, jos tulee mitä tahansa kysyttävää. Ja niinhän nuo tekivät, kunnes jossain vaiheessa arki alkoi rullata uusissa uomissa ja yhteydenotot harvenivat ja lopulta loppuivat lähes kokonaan. Vain ns. hallinnolliset yhtiötovereiden väliset neuvottelut jatkuivat tottakai kuten ennenkin. Hiukkasen naurattaa, että olen tehnyt elämäni suurimmat osakejärjestelyt sängyn pohjalla maaten ja nauhoittaen tuon palaverin, jotta voisin myöhemmin vielä tarkastaa, että olen varmasti toiminut järkevästi. ;) Luojalle kiitos, ympärilläni on vain lojaaleita ja rehellisiä ihmisiä, koska muuten olisi puntissa tutissut!

Jossain vaiheessa aloin huolehtia siitä, että miten minä pärjäisinkin ilman työtäni ja työyhteisöäni. Osaanko olla tekemättä mitään ja nauttia hiljaiselosta? Millä rytmittäisin arkeni, kun duuniin ei tarvinnut lähteä, eikä etenkään kökkiä siellä yrittäjälle tyypillisesti iltamyöhään. Millä minä täyttäisin ne päivät, jotka oli aiemmin täyttänyt asiakastapaamiset, yhteistyökumppaniasiat, markkinointisuunnitteluhommat, kehityspalaverit sekä tietenkin ne arkiset tietotekniikkaongelmat ja sähläys? Mielessä kävi myös ajatus siitä, että kuka ottaa paikkani työyhteisössä ja kuinka tiukasti hän sitoutuisi siihen. Eli kun joskus palaisin takaisin töihin, olisiko ihmiset onnellisia takaisin tulostani, vai ajattelisivatko he, että nyt se saatanan puolikuntoinen kehäraakki sitten tulee takaisin ja pistää juuri muutetut rutiinit, työmenetelmät ja arjen taas uusiksi.

Tai entäs jos en saisikaan enää paikkaani takaisin, kun olisin ollut riittävän kauan poissa ja hyödytön? Sillähän ei ollut mitään merkitystä, että on jatkuvasti tehnyt kotoa töitä, koska sitä ei kukaan nähnyt eikä sellaisen työn, jota aluksi puuhastelisin, varsinaisia tuotoksia pystynyt suoraan euroina mittaamaan. Mutta ehdottomasti suurempi huoleni kuin oma panos-tuotossuhde, eli se, että entäpä, jossen motivoitusikaan työstäni niinkuin ennen tai haluaisinkin tehdä jotain aivan muuta? Esimerkiksi muuttaa Nepaliin ja aloittaa tiibetin opiskelut ja tarjota köyhien perheiden lapsille ilmaista yleissivistävää koulutusta? Asua jossain känttysessä kylmässä luostarissa ja nauttia elämästä askeettisuuden parissa. Tai yrittää hankkia perhettä, jäädä kotirouvaksi, blogata pienokaisten kakan koostumuksesta ja samalla hoitaa paria bisnestä, vaikka lasten vaatesuunnittelua, kotoa käsin? Tai rykäistä aiempi tutkintoni sosiaalityöstä loppuun ja alkaa sparraamaan niskavammaisia arjen ongelmien parissa? Toisaalta, ei uusien mielenkiinnon kohteiden löytäminen tarkoita aiemmista luopumista. Ei etenkään, kun on markkinointialan yrittäjä ja kaikissa ideoissani tarvittaisiin joka tapauksessa osaava ja minun tilanteeni tunteva markkinointitoimisto. ;)

Mietinnät on edelleen kesken ja hyviä mietintöjä ovatkin. Sen ainakin olen huomannut, että suurin osa noista murheistani on osoittautunut aivan turhiksi. Tämä on ollut iloinen juttu! Mutta toisaalta, myös uusia murheita, tai sanoisinko mietinnän kohteita, tuntuu ilmestyvän samaa vauhtia kuin edellisiä pystyy ratkaisemaan. Eli eipä tässä huolta taida olla, etteikö tekemistä piisaisi. ;)

Hauskaa päivää kaikille. Ja anteeksi, täskin tuli liian pitkä post. Lopuksi kiitän itseäni siitä, että jaksoin siistiä tänään asuntoni enkä joudu potemaan huonoa omaa tuntoa siitä, että toinen hoitaa sen yleensä yksin.

<3

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Et ole ajatellut kouluttamaan alkaa? Sulla on mielenkiintoinen näkökulma sekä itseluottamusta ja nöyryyttä. Kysyntää olisi. Niin monet puntaroi näitä samoja asioita mutta on jumissa itsensä kanssa. XD

Ja vielä todettava että ajattelin tämän blogin aivan erityyppiseksi kun luin tuon sinun sairaskuvauksesi. mutta tämä sisältö on todella vaihtelevaa ja koskettaa terveitäkin, mitä epäilin aluksi. Kiitos.

(Saara: ei tuttu vielkään)

ANIS kirjoitti...

Kyl tääl Stadiis on yhden pöydän paikka vapaana, oikee kolo, mihin tulla milloin vaan :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Ano,
joo, olen sitä tehnyt aiemmin. Ü

Anis,
I'm on my way! Vaiks se tie ny pitkä onkin, mutta tulossa. :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Jaa niin joo, ne kiitokset sit Anis sultakin! Itse kiitän siitä, että meille on saatu huipputyyppejä hommiin. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, ettei elinvoimasi ole huvenneet onnettomuuden vuoksi. Olen sitä mieltä, että vaikeudet kasvattavat, opettavat ja antavat uutta sisältöä elämään.

Toisaalta helppo tässä selittää, kun selässä on "vain" pieniä kipuja ja jossain muualla joku makaa esimerkiksi puoli päätä paketissa. En olisi ehkä tätä mieltä, jos olisin tuo ihminen pää kipsissä. En tiedä.

Tässä sitä nyt saa itsekin omaa aikaa ilman työtä ja miettiä elämää, arvoja ja olla kiitollinen, kun pääsee töihin ensi viikolla. Ehkä asenne siihen pakkopullaan, ihmisiin muuttuu.

Ajatus katkesi tähän. :-/

Mari kirjoitti...

Työ on ollut tärkeää minullekin ja itsensä määritteleminen on tapahtunut eniten juuri sen kautta. Kesän ja syksyn mittaan kun monen vuoden parisuhde koki kohtalonsa, paneuduin töihin entistä syvemmälle. Nyt potiessa on ollut aikaa pohdiskella suhdetta töihin ja mitä tehdä, jos en enää entisiin hommiini pystyisikään.
Asenne on muuttunut jo useita kertoja, aina kun sairaslomaa on tullut lisää ja aikaa kulunut, kuulunee normaaliin paranemisprosessiin;

-Ensimmäinen saikku oli vain pari viikkoa ja tein töitä koneella makuulta ja soittelin päivät pitkät asiakkaille. Olin paniikissa, miten voisin olla poissa kuvioista kaksi kokonaista viikkoa! Luulin olevani korvaamaton.
-Toisella kertaa sain sairaslomaa 6 viikkoa ja tajusin nopeasti, että nyt on parasta unohtaa työkuviot tyystin, mutta kotona seinät kaatuilivat päälle ja odotin töihinpaluuta. Olin epävarma terveydentilastani ja oikeastaan pelkäsin henkeni edestä.
-kolmannella kertaa sairaslomaa on kirjoitettuna neljä kuukautta ja enemmänkin jos tarve vaatii. Kiire on jo melkein tuntematon käsite, ainoat stressaavat tekijät ovat juuri nuo Kelan ja vakuutusyhtiöiden paperit. Toimeentulo huolettaa, mutta järjestynee. Nukun pitkään ja katson kuinka talvipäivät ovat pidentyneet samalla kun oma vointi on parantunut. Kissa on mairea, kun olen seurana melkein koko ajan. Elämä on jollaintapaa ihan ok :)

Olen aina ajatellut, että joihinkin tapahtumiin elämässä ei itse voi vaikuttaa, mutta valintoja niistä selviämiseksi voi tehdä. Siksipä alusta asti ja peloistani huolimatta olen ollut hiukan hölmistynyt, kun ihmiset pahoittelevat, että voi mikä epäonni kohtasi! Höh, ei tämä vielä ole päättynyt, onneksenihan minä tämän käännän!

Hyvää alkuviikkoa kaikille,
toivoo Mari

mai@dnainternet.net

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Sebastian,
Ei huvennut, päinvastoin. Nyt olisi päästävä hiljalleen tekemäänkin jotain tai elinvoimat ei enää mahdu kehoon. Mutta pikku hiljaa. Tein jo pari kertaa sen virheen, että tiputin sairaan viittani liian aikaisin pois ja seurauksena oli hillitön takapakki. Nyt ei ole enää varaa moiseen. Ei se psyykekään lopettomia kestä. Vähitellen. Ja se on varma, että osaaphan ainakin katsoa asioita uusin silmin kun palaa hommiin. :)

Mari,
Kuulostaa niin tutulta tuo makuultaan töiden teko. Tein sitä jopa siinä määrin paljon, että olin jossain vaiheessa heikommassa hapessa kuin alun perinkään. Stupid me. No, nyt asiat on toisin!

Toivottavasti sinäkin pystyisit vaikka aloittamaan työt kotona? Vai pystyisitkö? Sellainen pehmeä laskua, joka ei organisoinnin kannalta ole helpoin mutta mahdollinen. Tällaisen vamman kanssa, joka saattaa äitiä minuutissa aivan karmeaksi, ei uskalla käydä missään kaukana hommissa. Ja toisaalta samalla tulee tehtyä hiukkasen enemmän hommia, kun uskaltaa lisätä rasitusta tietäen että jos pyörtyy, niin pyörtyy ainakin turvallisesti omassa kotonaan. ;)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Anteeks, kauheesti kirjoitusvirheitä... Sen siitä saa, ku puhuu ja kirjoittaa yhtä aikaa. Sorry! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Moi
En tiedä kuinka hyvä juristi sulla on mutta voin kertoa että suurempia huijareita en tiedä kun juristit ja tämä todellakin perustuu omiin kokemuksiin,kyllä, aivan ne sopii keskenään ja selän takana asioita ja paljon eikä korppi korpin nokkaa noki,siksi toisekseen ne tekee kokoajan "kauppoja" hyvistä jutuista ja tälliset vakuutusyhtiöt ovat parhaita "asiakkaita" juristeille joten niiden kanssa ne tuppaavat olla väleissä, tuo raha jonka olet menettänyt on toki sinulle iso asia ja varsinkin oikeudenmukaisuutesi takia enkä millään halua "jarruttaa" haluasi selvittää asiaa mutta tollanen summma on pikkurahaa kun aletaan käydä oikeutta ellei sulla ole vakuutusta joka korvaa ja korvaako se miten pitkälle ?
Mieti tarkkaan, varsinkin kun "vastapuolella" juristeja ja "hilloa" valitettavasti riittää, maailmassa ei oikeus läheskään aina voita varsinkaan tällaisissa tulkintatapauksissa, valitettavasti, mulla on siitä ihan omakohtaisia kokemuksia, Suomen oikeuslaitos saa jatkuvasti huutia ja huomautuksia EU tuomioistuimelta ja väittäisin että oikeuslaitoksen sisältä löytyy eniten täysin elämästä vieraantuneita ihmisiä joilla ei riitä tieto eikä kyvyt tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä varsinkin siviilikanteissa, selkeitä rikosasioita ne vaan pystyy hoitamaan,muu menee ihan tuurinpelillä.
Onnea ja uskallusta toivon ja jos lähdet niin koko sydämmelläni toivon että saat oikeutta mutta ei "soitellen" sotaan, se on härskeintä ja kovinta peliä jonka tiedän.

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Hyviä pointteja ano ja se on varma, että riskejä en ota enää. Suomessa onneksi on muutamia tämän tyyppisiin ongelmiin erikoistuneita, luotettaviks havaittuja juristeja. Ja kyllä minäkin kehotan kahdesti miettimään, ennen kuin lähtee taisteluun. Siks olen itsekin tätä vetkattanut, että terveellä päällä tulee vähemmän virheitä. Mut jep, surkeessa jamassa on ni monen ihmisen oikeusturva-asiat. :(

Anonyymi kirjoitti...

Vielä asian vierestä:
Mietippä paljonko me maksetaan täysin turhista oikeudenkäynneistä ja jonninjoutavasta jauhamisesta ihan selkeissä rikostapauksissa näille asianajajille ja tietty istuville tuomareilla jne jne..., tarkoitan nyt ihmisiä joilla ei ole varaa eikä aikomustakaan maksaa ikinä pennin jeesusta näistä oikeudenkäynneistä joita tietyissä piireissä on paljon vaikka ihan terve järkikin sanoo miten asia on, juristit kuittaa ihan saman rahan näistä ja niitä jauhetaan monissa oikeusasteissa, ja yhteiskunnan varoilla.
Kyllä yhden kioskin ryöstäjän ja pahoinpitelijän tuomitseminen maksaa meille aivan älyttömästi,20000 euroon voit heittää nollan perään ja sitten ne saa vielä psykologit, ulkomaalaisena tulkit jne jne....näistä summista ei edes kukaan uskalla puhua mitään,harmi.