tiistai 26. tammikuuta 2010

Post-traumaattinen stressireaktio

Terveisiä Kaukajärveltä! Järveä tosin ei ole mailla halmeilla, sillä olemme melkein Hikivuoren puolella. Nättiä on täällä itäpuolellakin Tamperetta. Upeita maisemia, valkoista silmiin sattuvaa luontoa ja ennen kaikkea rauhaa. Kaffet porisee keittimessä, minä tuhoan silmiäni netissä ja äitee ja sisko lähti kaupungille. Sisko päätti mennä tenttiin, vaikka niska on heikkona. No, kuulemma niin simppeli luentotentti, että on 20 minuutissa jo poissa luentosalista. Ja olen samaa mieltä, koska muistaakseni itsekin tein ton tentin puolessa tunnissa. Proffa kysyy aina samat asiat vuodesta toiseen, joten ei pelkoa, että joutuisi istumaan kaikilla luennoilla tai lukemaan jokaisen tenttikirjan. ;)

Tuolla niskavammafoorumille keskustelimme Elmotinin, joka on fysioterapeutti, itse vakavasta onnettomuudesta selvinnyt ja opiskelee nyt psykologiaa, aloitteesta traumaa seuraavasta stressi oireistosta (Post-traumatic Stress Disorders => Post-traumaattinen stressioireyhtymä). Jollei kehon kautta ilmeneviä alkuperältään psyykkisiä ahdistus-, paniikki-, pelko- ja voimattomuusoireita tunnisteta, oteta vakavasti ja hoideta, oireet saattavat kroonistua ja aiheuttaa potilaan elämään turhaa kaaosta, pelkoa ja kärsimystä. Tutkimuksissa on esitetty, että noin 1/3 traumaattisen psyykea järkyttäneen kokemuksen eläneistä saisi diagnosoivan stressireaktion. Stressioireita voidaan onneksi lievittää ja poistaa tehokkaasti, mutta se vaatii ensin ongelman tunnistamisen ja sitten osaavat ihmiset antamaan apua antamaan.

Aiheeseen voipi tutustua foorumilla, jossa on jo keskusteluakin kovasti aiheen tiimoilta virinnyt.
http://p3.foorumi.info/niskavamma/viewtopic.php?t=423&highlight=

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiallisia näkökulmia foorumilla. Voiko sinne rekisteröityä vaikkei ole niskavaivainen?
(Saara)

CH kirjoitti...

Uskallan ottaa vapauden vastata TV:n puolesta ja sanoa, että kyllä! :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Jees poks... :) Sinne mukaan joukkoon iloiseen Saara! Foorumi on avoin. Ja iltamorot CH:lle!

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Muistakaas ne kiitokset itsellenne! ;)

T. Toimelias esseentekijä

CH kirjoitti...

Kiitokset itselleni ja kropalleni, että jaksan istua suhteellisen paljon koneella tekemässä töitä ja ymmärrän olla kiitollinen etätöistä, vaikka niistä ei suuria summia maksetakaan :D