tiistai 6. tammikuuta 2009

Lisää dramatiikkaa ja ohjeita Kelan kanssa kirj ailuun (Tahdonvoimaa)

Lisäselvitys sairauspäivähakemukseen liittyen

Kirjoitan tämän vaakatasosta sängystä erilliselle dokumentille, sillä en pysty istumaan niskani vuoksi koneella 15 minuuttia kauempaa. Kuten fysiatrini lausunnosta käy irti, minulla on niskan retkahdusvamma, jonka oireisto on pitkittynyt ja tuskallinen.

Työnkuva:

Työni on tarkkaavaisuutta ja pitkäjänteisyyttä vaativaa markkinoinnin suunnittelutyötä staattisessa asennossa näyttöpäätteellä sekä uusien ja vanhojen asiakkaiden tapaamisia heidän tiloissaan, pääasiassa Helsingissä ja muualla Tampereen ulkopuolella.

Työkyvyttömyyden syyt:

Autolla ajaminen:
Työssäni joudun ajamaan autolla päivittäin ja en pysty tekemään sitä. Niskani ei kääntynyt sivuttain ja en pystynyt keskittymään liikenteessä. Aiheutin useita vaaratilanteita työmatkoilla, joita yritin tehdä omalla autolla elokuussa. Julkisilla on pystynyt ollenkaan matkustamaan, koska junan tärinä aiheutti minulle oksentelua.

Palaverit:
Olennainen osa työnkuvaani on asiakaspalaverit, joissa tehtäväni on ollut aktiivinen presentointi ja/tai koulutus. Elokuussa rasituskestävyyteni oli erittäin huono. Asiakkaiden edessa pystyin seisomaan vain 15 minuuttia ja istumaan vain puoli tuntia. Tämän jälkeen niskassa alkoi hermosärky, ja huimaus ja pahanolo pahenivat. Jopa asiakkaat huomauttelivat minulle, että mene kotiin tuossa kunnossa. Pitämäni palaverit ja presentaatiot saivat huonoa palautetta, koska en pystynyt keskittymään niihin huimauksen takia.

Näyttöpäätetyöskentely:
Niskasäryn sekä päänsäryn takia staattinen istumatyö oli minulle mahdotonta elokuussa. En pystynyt istumaan koneella kuin 15 minuuttia kerrallaan, minkä jälkeen huimaus ja tasapainohäiriöt pahenivat merkittävästi, ja jouduin makaamaan loppupäivän. Myös käteni puutuivat, koska rankani ei kestänyt rasitusta. Jatkuvien tasapainohäiriöiden takia minun oli mahdoton keskittyä työhöni ja tein paljon virheitä, jotka johtivat ikäviin seurauksiin.

Töihin pääseminen:
Työmatkani on 2 kilometriä. Heikon rasituskestävyyden takia en päässyt kävelemällä tai julkisilla työpaikalleni elokuussa 2008, vaikka yritinkin sitä. Omalla autolla en uskanut ajaa elokuussa, koska olin vaaraksi liikenteessä. Alkukuusta, jolloin yritin työskennellä, oloni oli toimistolle päästessä niin huono, että oksensin. Jouduin myös makaamaan kesken työpäivän sohvalla pahoinvoinnin ja päänsäryn takia. Myös esimieheni oli sitä mieltä, että en voinut edustaa yritystämme tässä kunnossa ja vei minut kotiin useasti kesken työpäivän.

Syys-marraskuussa 08 rasituskestävyyteni oli hieman parempi, ja pystyin työskentelemään osa-aikaisesti. Jouduin kuitenkin pitämään jokaista puolta tuntia kohti kahden tunnin tauon, koska rasitus aiheutti minulle niska- ja päänsärkyä sekä kipuja käsiin ja kasvojen pùutumista. Myös tasapainohäiriöt pahenivat niin, että sain ottaa tukea seinistä pysyäkseni pystyssä. Myös keskittymiseni herpaantui ja en saanut tuotettua minulle kuuluvia dokumentteja. Sain todella huonoa palautetta työstäni.

Sinnikkäästi olen työskennellyt osa-aikaisesti syys-marraskuussa. Marraskuun puolen välin tienoilla vointini ja toimintakykyni alkoivat merkittävästi huonontua, koska rasituin liikaa työskennellessäni, ja olinkin sairaslomalla 11.12.-31.12.08. Minulla oli tuolloin hirveät hermosäryt päässä ja niskassa. Myös pahanolo ja tasapainohäiriöt voimistuivat estäen täysin työskentelyni. Tällöin niskaani laitettiin kortisonipiikit mutta niskani on edelleen erittäin kipeä.

Näiden syiden perusteilla olin täysin työkyvytön elokuussa ja joulukuussa 08 ja osittain työkyvytön syys-marraskuussa 08.

--

OHJEITA MUILLE UHREILLE:

- Ei ammattikieltä, vaan kirjoitus inhimillisesti potilaana
- Kerro työnkuva ja perustele työkyvyttömyys/toimintakyvyttömyys siihen liittyen. Ei muuta.
- Ei mitään lausetta, joka voisi viitata ahdistuneisuuteen tai masentuneisuuteen.
- Ei ruikutusta tai anelua.
- Suorat päälauseet, selkeys.
- Neutraalius, sillä sisällön on kohdattava lekurin todistusten ja käyntitodistusten kanssa.
- Tasapainottomuuden tunne tai pahanolontunne ovat huonoja sanoja, koska ne voi kuvitella psyykkisiksi. Mieluummin paha olo/oksentelu ja huimaus.
- Karrigoidut lauseet
- Toisinaan, välillä, joskus yms. epäselvät ajan määreet pois. Se on työkykyinen tai työkyvytön, kokonaan tai osittain.
- Jätä pari kirjoitusvirhettä, sairas kun olet. ;)
- Ei mainintaa lisäonnettomuuksista, vaan esim. rasitus pahensi oireistoa.
--

Toivottavasti joku muukin saa apua vinkeistä! Saa kommentoida niitä lisää. Erityiskiitos Fedjatte hyvistä pointeista!

1 kommentti:

Musti Mustinen kirjoitti...

Nasevaa, asiallista kerrontaa, hyvin jäsennelty, katsottu asiaa monesta eri näkökulmasta. "Typot" tekevät artikkelista vielä uskottavamman.
Jäämme odottamaan mielenkiinnolla Kelan vastausta. :)