tiistai 28. lokakuuta 2008

Tahdonvoimaa: Poissa paikoiltaan - käsin diagnosoitu

Mulla oli yläniskassa nivelmekaniikkahäiriö, eli nivel oikeelta puolelta jumissa mutta mistään nikamansiirtymistähän ei puhuta. Ihan vaan nivel on liikkunut liikelaajuutensa yli. Mutta niitä nyt kuulemma lähes kaikilla tietotyöläisillä. Sen sijaan nivelsiteet tai jänteet ei ollut revnnyt yläniskasta, eikä näin ollen voida puhua mistään 'vakavasta'. Nivel on ollut vituillaan 5 vuotta, koska pää ei ole kääntynyt ja aina puudutti oikeaa puolta. Nivelmekaniikkahäiriön totesi kaikki fysiatrit ja fysioterapeutti tunnustelemalla. Helppo kuulemma todeta: pää ei käänny! Jos oikeella, pää ei käänny vasuriin ja sama toisin päin. Hermot sitten puristuu sinne väliin ja se puuduttaa, kiristää ja painaa.

Kolmoishermohan menee siitä ja se just iskee silmän taakse, poskeen ja leukaan paineet.
Mutta mulla on myös leukaluu ihan vituillaan, mikä taas aiheuttaa ainakin oikeeseen korvaan painetta ja soimista ja kolmoishermo-oire kasvoille voi tulla sieltäkin, koska sieltäkin se kulkee ja haarautuu just siellä.

Tällä hetkellä jumitus tulee mulla leukanivelestä, koska C0 on nyt ok ja silti edelleen silmä ja leuka puutuu, vaikka otsa ei. Vittumaisempi juttu kuulemma, kun puutuminen tulee leukanivelestä. Vaikeampi mobilisoida kohdilleen.

Kuvataan seuraavaksi kuulemma leukanivel tai jopa tähystetään, jossei puutumisoireet nyt kohta ala hävitä. Ja purentafysiologia pääsen tapaamaan kanssa. Puutuiluthan oli pois jo 4 kuukautta ja nyt ne sit pamahti kaikki takas, kun tuli työrasitusta syyskuussa.

Ja päälaen ja takaraivon tuntohermotushan tulee kanssa C0:sta, eli hermot pukkaa ulos pään ja atlaksen välisestä aukosta, ja kun pää painuu kaularankaan, niin soppa on valmis. Paineet iskee keskelle nuppia ja takaraivoon, ja joskus ohimoillekin, selitti fyssari.

Toisaalta, mulla on rikki myös C2 joka antaa lisäoireita korviin ja nieluun/kallonpohjaan ja myös se C6, joka puolestaan oireilee käsiin/hartioihin. Mutta fyssari just sanoi, että retkussa kyse on siitä, että kaularanka on kokonaisuus ja häiriö missä tahansa osassa häiritsee kokonaissysteemia.

Mutta ihan käsin fyssari ne tunnusteli. Eihän ne nivelside/jännevammat missään näy. Jos sä Fedja yhtään muistat ennen kaatumistas (fyssari sano tänään näin siis), niin ne nivelet, jotka on eniten naksunu (ollut siis yliliikkuvia), on ne, jotka myös hajoo retkahduksessa ekana, riippuen tietty, onko ekstensio vai fleksio vai molemmat repäsyt ja toisaalta, onko pahin isku kohdistunut ylä-, keski- vai alakaularankaan.

Ja toki kierto vaikuttaa kans. Niinkuin mulla: oikea on paskana, vasen toimii ku junan vessa. Mä oon muuten aina naksutellut ennen kaatumisia yläniskaa ja hartioita. Mutta sitä fyssari just sanoi, että diagnosointi on muilla fyssareilla ja lekureilla kovin vaikeeta, jollei ole tuijottanut ja kosketellut 20 v. erilaisia niskoja ja tunne kaikki hermoja todella hyvin! Ei perusfyssari tunne kädellä välttämättä, missä jakittaa ja mihin suuntaan ja ennen kaikkea, miksi. Ja lekurit ei etenkään.

Mutta siitä sen voi päätellä, mistä kiristää/mistä sattuu.
Mulla on vaan niin paska juttu, että kun laitetaan C0:a oikeelle paikalle, niin hermot puutuu enemmän, kun ne on jo 5 vuodessa tottunut vanhaan asentoon. Nyt me mietitään just sitä, että mikä on paras ratkaisu tuohon ongelmaan, kun väärä asento vetää ihan jumiin ja ahdistaa koko kropan mutta hermot ei puudu. Ja oikeassa eli ns. uudessa hermot ei jää pinteeseen ja olo muutenkin normaali mutta se vetää kropan taas ihan jumiin. Hmm. ;) Emme ole keksineet ratkaisua vielä.

Ei kommentteja: