Pohditte Fedja ja Tahdonvoimaa tuota meidän fysiatrin tapaa ilmaista itseään ja sitä mitä hän meistä (tai pitäisikö lääkärikielellä sanoa "tapauksista") ajattelee.. On ihan pakko heittää omiakin kommentteja kehiin kun itsekin olen hänellä muutamia kertoja käynyt...
Varsinkin se ensimmäinen käyntikerta jäi myös minun mieleeni. Ensivaikutelma oli, että fysiatri on yhtä tyly ja kapulakieltä sekä hyvin vääriä sanavalintoja käyttävä lääkäri kuin kaikki aikaisemmatkin. En oikein ymmärtänyt mitään mitä hän minulle sanoi ja täysin epätietoisuuteen jäi se mikä minua siis vaivaa. Lueskelin kotona potilaskertomusta ja suomensin sitä Tahdonvoimaa kanssa. Vähitellen rupesi aukeamaan mikä homman nimi on ja miksi minulle CST on oikea hoitomuoto. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vastaukset olisi pitänyt saada vastaanotolla eikä itse Googlettaen. Noh, se kuitenkin lohdutti, että kyseinen fysiatri on alansa huippu ja kenties Suomen parhain siinä mitä tekee. Joten uskoin siihen aika vahvasti, että diagnoosi olisi oikea (vaikka kaksi vuotta olinkin tottunut saamaan "varmoja" diagnooseja jotka kerta toisensa jälkeen osoittautuivat vääriksi). No, jostain syystä kuitenkin luotin tähän diagnoosiin. Se on vaan harmi, että lääkärin pätevyys ja toimiva potilastyö eivät juuri koskaa korreloi keskenään.. Eikä se ole ihmekään, lääkärit saa vain naurettavan vähän itse potilastyöhön liittyvää opetusta koulutuksessa. Näin ollen maamme on täynnä osaavia lääkäreitä, jotka eivät handlaa potilastyötä sitten mitenkään. Tämä on potilaiden kannalta todella ikävää...
Ymmärrän hyvin Fedja miten järkytyit fysiatrin kommenteista. Niin minäkin järkytyin kun ensimmäisen kerran siellä kävin. Ei taaskaan mitään vastauksia (ainakaan ääneen) ja kaikkien aikaisempien hoitomuotojen teilausta. Myös minulta kiellettiin liikkeet, joita olin aikaisemmin tehnyt koska ne olivat aivan vääriä. En ollut uskoa korviani, koska olin todella luullut liikkeitä, joita tein viimeiset puoli vuotta ennen tätä fysiatri-käyntiä, vihdoinkin niiksi oikeiksi liikkeiksi, koska olin saanut niistä apua. No, apua oli kuulemma tullut, mutta niillä ei olisi ikinä päässyt mihinkään pysyvään tervehtymiseen. Ne auttoivat aina vain hetkellisesti kurjaa oloa. Olotilaa ei ollut mahdollista korjata, ilman että aloitetaan sieltä missä ongelma on, eli hermostosta. Tähän mitkään aikaisemmat liikkeeni eivät olleet ikinä vaikuttaneet. Tämän kuulin CST-terapeutilta. Hän myös selvensi minulle juurta jaksaen mikä ongelmani on, mihin CST perustuu, miten aloitetaan ja miten jatketaan ja miten pääsen kuntoon. Kaikki ne vastaukset mitä hain fysiatrilta osasi antaa fysioterapeutti, joka onkin aivan ihana. Myös minulle olisi jäänyt pelkän fysiatri-käynnin jälkeen todella tyhjä ja epätoivoinen olo. Joten ymmärrän Fedja tuon tuntemuksen..
Mutta lohduttavaa on se, että se mitä fysiatri sinulle sanoi "sinulla on harvinaisen vaikea vamma" ei välttämättä tarkoita hänelle, että se on pysyvä ja sitä on mahdoton parantaa vaan se voi tarkoittaa, että vamma on kieltämättä vaikea, mutta parannettavissa... En tiedä, mutta itsenkin sain monta kertaa häneltä todella tylyjä kommentteja ja epäuskoa lisääviä lausahduksia. Se, ettei lauseet olleetkaan tarkoittaneet sitä mitä olin niitten kuvitellut, paljastuivat aina vasta fysiterapeutti-käynnillä, sillä hän selitti minulle mitä fysiatri oli tarkoittanut. Näinhän sen ei pitäisi mennä, mutta niin se on mennyt... Nyttemmin olen kyllä löytänyt fysiatrista aivan toisen puolen, joka on piilossa tuon kovan ammattikuoren alla... Kai se hyvä potilas-lääkärisuhde vaatii aina kunnon tutustumista muidenkin sosiaalisten suhteiden tavoin, ennen kuin ollaan samalla aallonpituudella…
maanantai 15. joulukuuta 2008
Fysiatrista... (Lady in Pink)
Tunnisteet:
fysiatri,
fysioterapeutti,
lääkärillä käynti,
potilastyö
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
LIP, puhut asiaa niin tuossa tekstissäsi! Luin itse kirjan lääkäreiden ja potilaiden välisestä vuorovaikutuksesta (diskurssianalyysia) ja se oli karmivaa.
Juuri se ns. asiantuntijaäänensävy, lause- ja sanavalinnat, tauot strategisissa paikoissa, tutkimustulosten diagnosointityyli ja potilaan aiempaan kuntoutukseen suhtautuminen kun ovat niin tärkeitä juttuja. Etenkin potilaalle, joka jo muutenkin epätoivoisena menee vastaanotolle...
Harmittaa, että kun kyseessä on yksi Suomen huippu-fysiatri, niin hän antaa ensivaikutelmallaan noin kaukaisen ja yliammattimaisen kuvan itsestään. Onneksi hänellä on tulkki,joka osaa kertoa asiat suomeksi mutta ei sen niin pitäisi mennä. Etenkin kun monet eivät edes pääse tulkin hoitoon, vaan menevät muualle.
Toisaalta ...
Niin monet fysiatrit ovat vaan alkaa hillittömästi nauraa minulle kuunneltuaan oireeni ja sitten ne menikin sanottomiksi ja alkoivat pyöriä tuolillaan ja napsuttaa hiiren namikoita ja polveaan paniikissa, kun tajusivat, etteivät tiedä retkahduksesta tuon taivaallista ja minä kun latelin faktoja pöytään... Ja osa vähätteli vaivaani ihan vain siten, että heidän kasvot kertoivat epäammattimaisuudesta, vaikka suu muka puhui asiaa. Se oli vielä paskempi vaihtoehto.
Minullekin fysiatri sanoi ekalla kerralla: "No, johan ootkin ittes telonut pahasti noin pienessä kaatumisessa", tarkoittaen sillä tietenkin "Onpa harmi, että sinulle sattui noin pahasti ja huono tuuri. Tai: "Jollet ole jouluna terve, huolestumme", mutta mitä joulua hän tarkoitti. Ei tullut mieleen kysyä... Kun nyt tivasin viime kerralla, että pitääkö nyt sitten huolestua, niin hän kuittasi: ei tietenkään, olet parantunut varsin hyvin. Ja varmaan ajatteli, että puhuin dorka joulusta -09... ;)
Modernissa lääketieteessä on 5 todella suurta vikaa:
1) Se luulee olevansa kaikkivoipa
2) Alalle koulutetaan kalliisti 7-8 vuotta ihmisen anatomian, biologian ja fysiikan tuntevia tyyppejä, joille EI tarjota kuitenkaan vuorovaikutuskoulutusta tai ihmissuhdeosaamista
3)Kaikki pitää todistaa tieteellisesti
4) Ongelmat, joihin sillä ei ole
ratkaisua, haudataan tai niiden olemassaolo kielletään.
5) Ihmistä ei nähdä kokonaisuutena
Oikeastaan 6.
6. Modernin lääketieteen mielestä vaihtoehtoiset hoidot ovat paskaa.
Mutta kas, kas... Kumma juttu, että niiden suosio lisääntyy vaan koko ajan. Toki julkisen puolen terveydenhuollon raha- ja resurssipulakin siihen vaikuttaa, eli ajaa ihmiset muualle. Mutta kyllä CST:llä ainakin tehdään ihmeitä whiplash-potilaiden kanssa niin Suomessa kuin maailmallakin.
http://www.mediuutiset.fi/keskustelutjamielipiteet/blogit/article196534.ece
Juttu aiheeseemme liittyen
Lähetä kommentti