tiistai 14. lokakuuta 2008

Kalvot on jänniä

On se kyllä kumma, miten vähän Suomessa tunnetaan/halutaan tuntea tätä kalvoasiaa. Ja ylipäänsä kuinka harva lekuri tunnistaa whiplash-oireiston. Soitin piruuttain parille kamulle, jotka on lekuja ja kysyin, mitä heille ekana tulee mieleen päänsärkyä valittavista potilaista, joilla on niska kipeä esim. Taekwondo-harkoissa päähän saadun potkun jäljiltä ja 'epävarma olo'.

Toinen vastasi aivotärähdys ja toinen niskalihasten venähdys ja aivotärähdys. Niinpä! Kun kysyin, että millä perusteella he sulkivat pois niskan retkahdusvamman, he olivat sitä mieltä, ettei se tule noin 'lievästä' iskusta.

Jos 10 km/h autolla seinään tai toisen perään aiheuttaa 11 G:n kulmakiihtyvyyden nuppiin, ja jalan potkuvauhti on huomattavasti suurempi, niin logiikka 'lievästä' ei pidä kyllä paikkaansa. Tosin mulla oli lyhyt matikka, kirjoitin C:n. ;) Mutta logiikka ja suhteellisuudentaju toimii. Vamma ehkä 'vaikuttaa' lievältä, vaikkei sitä ole oikeasti. Sehän se ongelma onkin: 'Pikkujuttuja' -asenne. Ei tommonen voi aiheuttaa noin kohtuuttomia seurauksia... Ei tajuta sitä tilanteen yllättävyyttä, jolloin lihaksetkaan ei ehdi lyödä suojaa päälle.

Ja sitten kalvoihin! Kun tiedustelin, ovatko he kuulleet elimistön pienimmästä yksiköstä hermosolusta ja sen merkityksestä koko kehon toiminnalle, pääsi ensin nauru: tottakai olemme! Kun sitten aloin kertoa kalvonäkemystä ja siihen perustuen craniosacraaliterapiasta hoitomuotona, pääsi pojilta pitkä huokaisu.

'Vaihtoehtoista!', 'Missä vaiheessa susta on tullut fyysikko, biologi ja fysiatrian erikoislekuri?'. Niinpä niin.

Totesin, että suomalainen lääketiede/terveydenhuollon ammattilaiset eivät edes halua ajatella muuten kuin lihastasolla/niveltasolla asioita. Väistämättä tulee mieleen, miksi ihmeessä koulutetaan perinteisiä fysioterapeuttaja ja OMT-ihmisiä, kun ei ne kuitenkaan osaa tehdä hermoperäiselle vialle mitään ja keskittyvät ihan vääriin juttuihin - ainakin retkujen kanssa.

Toivonpa vaan, ettei se OMT, jolla kävi kolme kertaa ennen nykyistä fyssaria
a) muista laittaa laskua
b) tuhonnut mun kaularankaa lopullisesti
c) Joutuu itse peräänajokolariin, josta saa vaikean retkahdusvamman, jos pilas mun niskan.

Nyt mä lähden kuselle ja kahville ja odotan keskiviikkoa, kuin kuuta nousevaa. Fyssarin oikea kriisiaika on silloin. Saapi tehdä tolle oikealle puolelle ja pian jotain, tai räjähtää pää. Ei muuta kun Triphyliä nassuun siks aikaa.

Ps. Ei ois pitänyt urheilla koneella istumisen kanssa liikoja. Kun ei se kestä, niin se ei kestä - vielä.

3 kommenttia:

Fedja kirjoitti...

Vitsit. Sinulla on paukkuja kerrassaan tämän asian esille tuomisesksi. Siistiä! Ja pystyt ravistelemaan lääkäreitä. Minulla on siinä asiassa vielä opittavaa. Ne ovat saaneet minut alistettua ja käveltyä yli monet kerrat ja en ole pystynyt paikan päällä pitämään puoliani kuin osittain. Se on tosi ärsyttävää. Toivottavasti opin sanomaan, että "kaikella kunnioituksella lekuri,mutta minä olen nyt oikeassa."

En tiedä seurasitko Helasen vammautumista lehdistöstä viime ja tänä vuonna. Hänelle tuli jääkiekkoharjoituksissa taklauksesta (ei tietääkseni edes kaatunut) retku ja aivovamma ja seurauksena työkyvyttömyys. Video tapahtumasta pitäisi löytyä netistä.

Fedja kirjoitti...

Ilmoita OMT terapeutille laskun tullen, ettet maksa, koska et hyötynyt hoidosta ja se pahensi tilannetta.

Miten sää lensit tarkemmin ottaen? Sullako ei oireet alkanrrtkaan heti? Kiinnostaisi oireiston kehittyminen ja kuinka kauan aikaa kesti ja mitä ilmaantui milloinkin. Alkoiko joitakin oireita jo heti alussa, koska menit OMT-terapeutille?

Vaikuttaako sinulla vamma tai hermostoshokki mielen toimintaan? Esim. minä aloin itkeä monta tuntia päivässä. Ja luulin olevani masentunut. Jälkeenpäin olen tajunnut, että masennus ei tule yhden yön aikana. Lisäksi ahdistuin kaikesta 100 kertaisesti ja itkin sitten sitä ahdistustakin ja jännityksen sieto multa meni kokonaan. Huomasin jännittäväni sellaisia asioita hirveästi, joita en edes tiennyt jännittäväni. Todennäköisesti olin ennenkin jännittänyt vähän, esim. muistipelin pelaaminen kotiporukoitten kanssa, mutta nyt jännitin niin kovasti, että jouduin lopettamaan pelin. Eli jännityksen määrä tunteena kasvoi 100 tai 1000 kertaiseksi.

Minulla isku tuli päähän ja todennäköinen mekanismi on se, että olen kipannut pyöräni kanssa ja on tullut äärimmäinen venytys taaksepäin, kun leuka osunut asfalttiin. Lähdin seisaltaan lentoon (alkuasennon ennen lentoa muistan). Luultavasti koko kropan paino on tullut niskaan. Lisäksi olen joko lyönyt hampaani katuun myös tai ne ovat saaneet tärskyn osuessaan toisiinsa.

Fedja kirjoitti...

Voi muuten ohimennen tiedustella lääkäriystäviltä, että miten diagnosoisivat tapauksen, jossa mies on kävellyt oveen pahki. Tulee niskakipuja ja vähitellen parin viikon sisään kaveri halvaantuu. Diagnoosit tetraplegia (neliraajahalvaus), Whiplash ja todennäköisesti oli vielä diffuusi aksonivaurio, jota ei ollut tutkittu vielä kunnolla. Tapaus oli kanssani kurssilla Käpylässä.