lauantai 17. tammikuuta 2009

En saa selvää (Fedja)

Tahdonvoimaa,

Kipaiseppa Hippokampuksen keskustelupalstalle.

Siellä on sinisellä pohjalla punaista tekstiä. Tuota en pysty katsomaan. Punainen teksti on kumman epäselvää. Onko samoin, kun sinun silmillä asiaa tutkii.

Kävin vähän katsastamassa Hippokampuksen sivuja. Siellä on muissakin osissa väritys sellaista voimakasta, joka ei minun silmille sovi. Valkoinen sinisellä pohjalla menee. Mutta voimakkaat siniset, keltaiset ja punaiset aiheuttavat harmaita hiuksia. Pääsivulla Uutiset-otsikon alla olevista punaisista saan selvää, mutta nekin alkaa olla jo hiukan muuttua blurriksi.

Tässä ei ole tarkoitus saattaa Hippokampusta negatiiviseen valoon, vaan tää on vain esimerkki Tahdonvoimalle, kun on jonkun verran puhuttu aivovammaisen visuaalistiikasta (:>) ja minkälaiset väritykset tai muut visuaaliset ominaisuudet voivat aiheuttaa aivovammaiselle ongelmia tekstin erottamisessa, sivun hahmottamisessa yms.

Jatkossa tutustun myös sivuston sisältään, että odottakaas vaan Jokinen&kumppanit.

2 kommenttia:

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Joo, mua sattuu kanssa ne kirkkaat värit silmiin. On aina sattunut, kun on herkkä hermosto muutenkin. Eli niin sattuu niilläkin ihmisillä, joilla ei ole herkistyneet hermot. Kysyin tosta vierestäkin... Optimaaliset värit on vaalea tausta, esim. lightisti harmaa, kermanvärinen tms. sävy, ei vitivalkoinen, vaan enemmään ns. matta, siihen ihan perusmusta tai tumman harmaa teksti mahdollisimman suorakulmaisella fontilla, eli ei pyöreää esim. Verdanaa tms. Siksi vaihdoin tämänkin arialiin. Ja sitten tehosteväri olla vaiks graafiikassa esim. tumma lime vihreä/metsän vihreä ja joku just oranssi. Murretut on aina silmäystävällisempiä kuin kovat päävärit, eli just punainen, sinen ja keltainen. Tähän just viittasin, kun puhuin viimeksi siitä käytettävyyden osaamisesta. pelkkä tekninen käytettävyys ei riitä, vaan pitää ymmärtää myös visuaalinen puoli. :)

Tahdonvoimaa kirjoitti...

Tiedätkö mitä me myös tehdään sivuille? Nauhoitetaan kaikki tekstit, niin että ne voi kuunnella. Katos, kun olikin hyvä idea. ;) Ei tartte tuijottaa värejä ja myös sokeille extraa. Mulla on puhelimessa hyvä mikki/ääniohjelma, joten sillä saa ihan ok jälkeä. Lisarvoo, lisäarvoo...