lauantai 15. marraskuuta 2008

Äly (Fedja)

Älyä voi henkilöllä olla vähän tai paljon tai kaikkea edellisten ääripisteiden välimaastosta.

Äly voi olla henkilöllä hänen sujuvassa käytössään tai piilossa. Suurin syy sille, ettei ihminen pysty käyttämään älyään ja oppimaan uutta on se, että hän luulee olevansa tyhmä tai luulee, ettei osaa. Älykäs ihminen, joka ei pysty käyttämään älyään, voi vaikuttaa hitaalta ja jopa tyhmältä. Hänen päässään hitauden tilassa voi surista mitä ihmeellisimpiä ajatusketjuja. Useimmiten se, että ihminen ei osaa, ei ole älystä kiinni.

Kun älykapasiteetti on henkilön käytössä, sen harjaannuttaminen lisää älykkyyden määrää. Verrataan kahta yhtä älykästä henkilöä koulutien alkupäässä. Toinen heistä osaa ja pystyy käyttämään älyään, mutta toinen luulee olevansa tyhmä. Tämä tyhmäksi itseään luuleva ei pysty harjaannuttamaan älyään koulutien aikana. Sen sijaan toinen heistä sparraa sitä koko koulutien ajan.

Älykkyyden suuri määrä pelkästään ei tee ihmistä onnelliseksi, mutta hän luultavasti on huomattavasti onnellisempi, jos älykapasiteetti on hänen käytössään, kuin että jos se ei olisi. Jos henkilö on älykäs, mutta ei tiedosta omaa potentiaaliaan ja ei pysty käyttämään sitä, hän voi olla melkoisen onneton alisuoriutuja.

Äly ei tee ihmistä ihmiseksi.
Mikä sen tekee?
Tunteet.
Tunteet? Se että ihminen tuntee vihaa, vaikka pelkästään sitä? Se että ihminen tuntee vihaa, pelkoa, syyllisyyttä, melkein vain pelkästään näitä? Se, että ihminen tuntee edellisten tunteiden lisäksi iloa, surua?
Ei. Tunteiden tunteminen ei tee ihmistä ihmiseksi.

Riittäisikö se, että näiden lisäksi ihminen tuntee empatiaa, sympatiaa?

Mikä tekee ihmisestä ihmisen?
Se, että hän rakastaa ja arvostaa itseään ja sen takia pystyy kunnioittamaan ja rakastamaan muita.

Mikä sinun mielestäsi tekee ihmisestä ihmisen?

Ei kommentteja: